Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 22:32

Ayoub El Kaabi: Όταν από ταπεινός ξυλουργός , γίνεται record man του Μαρόκου, του Ολυμπιακού και του Conference League μέσα σε λίγα χρόνια

Ο Ιωάννης Πελεκάνος γράφει ένα άρθρο για τον Μαροκινο striker όπου αναφέρει το που και το πως ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο , ποιες είναι οι επιτυχίες του μέχρι να έρθει στην Ελλάδα και ποια είναι τα στατιστικά του στοιχεία με την ερυθρόλευκη φανέλα σε μόλις ένα έτος .

Εκεί που άρχισαν όλα

Ο Μαροκινός επιθετικός γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1993 στην πόλη της Καζαμπλάνκα και συγκεκριμένα στην περιοχή Ντερμπ Μίλα.

Από μικρή ηλικία αναγκάστηκε παράλληλα με  το σχολείο να δουλεύει για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του και εκείνον. Εργάστηκε σε πολλά καταστήματα στην γειτονιά του ,αλλά εκείνον τον είχε τραβήξει η τέχνη της ξυλουργικής όπου και άρχισε να την μαθαίνει .

Σε μια συνέντευξη του είχε πει  :
«Γεννήθηκα σε μια ταπεινή οικογένεια. Για να συντηρήσω τον εαυτό μου, έπρεπε να μάθω ένα επάγγελμα. Έτσι ασχολήθηκα με την ξυλουργική».
 

 Ayoub El Kaabi1

Η όρεξη για ποδόσφαιρο και η άνοδος του

Ο Αγιουμπ μπορεί να άφηνε το σχολείο αλλά δεν είχε αφήσει την μεγάλη του αγάπη.. το ποδόσφαιρο. Όποτε έβρισκε την δυνατότητα  έπαιζε στην αλάνα με τους φίλους του όταν ένας γνωστός του είδε το τι μπορεί να κάνει με την μπαλα και τον παρότρυνε να παίξει σε μια τοπική ομάδα. Δεν άργησε να φανεί το ταλέντο του φέρνοντας τον σε λίγο καιρό στην Racing de Casablanca μετά από την επιλογή από σκάουτερ της ομάδας.

Τα λόγια του για εκείνες τις στιγμές :
«Αρχισα να παίζω μπάλα στους δρόμους και με επιμέλεια και αποφασιστικότητα, βρήκα τον δρόμο μου. Η επιτυχία, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, βασίζεται στη σκληρή δουλειά, την ορμή και τη θεϊκή καθοδήγηση.»

Το 2014 σε ηλικία 21 ετών άρχισε να παίζει τα πρώτα του παιχνίδια με την ανδρική ομάδα της Racing de Casablanca ως αριστερό μπακ. Η σταδιακή άνοδος του και η μεγάλη του ικανότητα στο σκοράρισμα άλλαξε την γνώμη του προπονητή του τοποθετώντας τον στην θέση του επιθετικού. Λίγα χρόνια μετά ως πρώτος σκόρερ της σεζόν 2016/2017 γίνεται η πρώτη του μεταγραφή στην  RS Berkane όπου κέρδισε το κύπελλο το 2018.

Ayoub El Kaabi12

Η εθνική , η αρχή των ρεκόρ και όλη η χώρα μιλάει για αυτόν

Ήταν 13 Ιανουαρίου 2018 σε φάση των ομίλων Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής όταν ο Ελ Κααμπί ξεκινάει με δύο γκολ στο ντεμπούτο του με την εθνική, εκεί άρχισε κάτι μαγικό που δεν ήξερε ότι θα συμβεί ούτε για τον ίδιο ούτε και για το έθνος του.
Το calendar έγραφε 4 Φεβρουαρίου 2018 βρίσκοντας την εθνική του στον τελικό κόντρα στην Νιγηρία , όχι απλά έπαιξε στον τελικό.. αλλά σκόραρε ένα από τα τέσσερα τέρματα που έβαλε το Μαρόκο με αποτέλεσμα η χώρα να κατακτά το Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής για πρώτη φορά στην ιστορία της.  Η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου(CAF) επέλεξε τον Ελ Κάαμπι ως τον Κορυφαίο Παίκτη (MVP) της Διοργάνωσης λόγω της παγκόσμιας κλάσης απόδοσης και του καθαρού ταλέντου που επέδειξε σε όλο το τουρνουά, σκοράροντας 9 γκολ σε 5 αγώνες, καθιστώντας τον παράλληλα και πρώτο σκόρερ σε ολόκληρη την ιστορία της διοργάνωσης.

Διαβάζεις τις παραπάνω πληροφορίες και λες τι ωραία που έγιναν όλα «ήταν το τουρνουα του», αλλά δεν είναι έτσι .. γιατί δύο χρόνια αργότερα στο Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής του 2020 ήταν και πάλι εκεί για να βάλει κάπου την υπογραφή του , αυτή την φορά ήταν στον back to back τελικό όπου με δικό του γκολ το Μαρόκο γίνεται η πρώτη και μοναδική χώρα που κέρδισε το Πρωτάθλημα για συνεχόμενη φορά.

Διακρίσεις και συμμετοχές με το Μαρόκο

-Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής: 2018, 2020
-Καλύτερος Παίκτης Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής: 2018
-Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής: 2018 (9 γκολ)
-Ομάδα της Διοργάνωσης Πρωταθλήματος Εθνών Αφρικής: 2018, 2020
-Εχει 44 συμμετοχές με 22 γκολ
-Πρώτος παίκτης που σημείωσε διψήφιο αριθμό γκολ στην ιστορία του Πρωταθλήματος
 Εθνών Αφρικής

Ayoub El Kaabi123

βιογραφικό και ο φονικός σεισμός που του άλλαξε την καριέρα

 

Σιγά σιγά πλησιάζουμε στον Ολυμπιακό , αλλά τι είχε κάνει σε συλλογικό επίπεδο ο Μαροκινός πριν έρθει στην χώρα μας;

Ας το παρουμε απο εκεί που το αφήσαμε:


-Έπαιξε στην ΡΣ Μπερκάν την σεζόν 2017/2018.
ΕΊχε 30 συμμετοχές με 18 τέρματα και 3 ασίστ.

-Το 2018, η Ελ Κάαμπι εντάχθηκε με μεταγραφή στην Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Είχε 28 συμμετοχές 9 τέρματα 2 ασίστ.

-Επόμενος σταθμός το 2019 η Ουιντάντ Καζαμπλάνκα που τον φέρνει πίσω στο «σπίτι του»
Είχε 57 συμμετοχές με 35 τέρματα και 6 ασίστ.

-Το 2021 φτάνει στην γειτονική μας χώρα για λογαριασμό της Χαταϊσπόρ.

Είχε 55 συμμετοχές 26 τέρματα και 4 ασίστ.


ο φονικός σεισμός τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσε απότομο τέλος στην καριέρα του στη Τουρκία καθώς η ομάδα της Χαταισπορ δεν μπορούσε να συνεχίσει στο πρωτάθλημα αφήνοντας τον Ελ Κααμπι ελεύθερο να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

-Το πρώτο μισό του 2023 επέλεξε να αγωνιστεί για έξι μήνες στην Αλ Σαντ του Κατάρ.
Είχε 13 συμμετοχές 6 τέρματα και 1 ασίστ.

 

 

Διακρίσεις και τρόπαια με συλλόγους

-Κύπελλο Μαρόκου: 2018

-Πρωτάθλημα Μαρόκου: 2020–21

-Πρώτος Σκόρερ 2ης Κατηγορίας Μαρόκου: 2016–17 (25 γκολ)

-Πρώτος Σκόρερ Κύπελλο Μαρόκου: 2018, 2020–21

-Παίκτης της Σεζόν της ΡΣ Μπερκάν: 2018

-Παίκτης της Σεζόν της Ουιντάντ Καζαμπλάνκα: 2020–21

-Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Μαρόκου: 2020–21 (18 γκολ)

-Επιθετικός της Σεζόν στο Πρωτάθλημα Μαρόκου: 2020–21

-Ομάδα της Σεζόν στο Πρωτάθλημα Μαρόκου: 2020–21

-Ομάδα της Σεζόν στο Πρωτάθλημα Τουρκίας: 2021–22

Ayoub El Kaabi1234

Αγιούμπ Ελ Κααμπί καλώς όρισες στον ?????????!
Είναι 6 Αυγούστου 2023 όταν υπογράφει στα ερυθρόλευκα ο Μαροκινός. Η ανάρτηση της φωτογραφίας του στα κοινωνικά δίκτυα είχε κάποια σχόλια : «η απομίμηση του Ελ Αραμπί» ή «για να σε δούμε ρε Μαροκινέ» ή «Ελ Αραμπί των φτωχών;» και που να ήξεραν όλοι αυτοί την συνέχεια…
Η αλήθεια είναι πως αρκετοί (όχι όλοι) είδαν μόνο τα ονόματα των ομάδων που είχε αγωνιστεί και όχι τα στατιστικά του, λέγοντας ποιος είναι αυτός; Αλλά δυστυχώς κρίνουμε χωρίς να διαβάσουμε και να ψάξουμε για το ποιος είναι.
Κάποιοι άλλοι λόγο της παρόμοιας ιστορίας του Ελ Αραμπί, έψαξαν και είδαν ότι μπορεί να είναι αυτός ο νέος βασικός φορ της ομάδας.
Ένας από αυτούς είμαι και εγώ , Θυμάμαι τον εαυτό μου να βλέπει το όνομα και το πως έρχεται στην ομάδα του Πειραιά, σκέφτηκα το έχω ξαναδεί κάπου αυτό το έργο..και τότε(2019) είχε προβληματίσει κάποιους .
Τον έψαξα , λέω δεν είναι τυχαία επιλογή.. κάτι έχουν δει όπως τότε .
Κοιτώντας τα στατιστικά του είπα είναι μια καλή επιλογή , αριστεροπόδαρος με πολλά τέρματα με το καλό του πόδι μέσα στην περιοχή , σημειώνει τέρματα με το κεφάλι αλλά δεν πετύχαινε πολλά με το δεξί πόδι και ούτε έπαιρνε σουτ εκτός περιοχής για να σκοράρει.
Άρα μιλάμε για ένα καθαρό φορ περιοχής όπου η ομάδα θα πρέπει να τον τροφοδοτεί μέσα σε αυτήν.

Ayoub El Kaabi12345

Θα μας τρελάνει αυτός

Τελικά ποιος είναι αυτός ο κύριος Ελ Κααμπι;
Είναι αυτός που όταν σκοράρει χαμογελάει , το χαίρεται με την ψυχή του , πλέον όλοι τον ξέρουν .. αυτά που έχει πετύχει είναι απίστευτα μέσα σε μια ποδοσφαιρική χρονιά.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το τι έκανε και μετά θα σας τα αναφέρω με αριθμούς.

Την πρώτη του σεζόν με τον Ολυμπιακό έχει 50 συμμετοχές με 33 τέρματα και 3 ασίστ.

-Γίνεται ο πρώτος σκόρερ με τα περισσότερα τέρματα σε μια χρονιά για τον σύλλογο αφήνοντας πίσω του τον Αλεξανδρή με 32 τέρματα (βέβαια εκείνος τα είχε βάλει σε 37 συμμετοχές το 2001/2002)

-Ο Ελ Κααμπί ανέβηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον συμπατριώτη του στην λίστα των σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη , περνώντας τους Μήτρογλου και Τζόρτζεβιτς μόλις σε μια σεζόν.

-Απέχει μόλις 5 ευρωπαικα τέρματα για να ξεπεράσει τον Γιουσεφ στην Ευρώπη  ,αυτό όμως δεν ισχύει για τον παίκτη που έβαλε τα περισσότερα ευρωπαϊκά τέρματα του Ολυμπιακού σε μια χρονια.. κάτι που είχε κάνει το 2019/2020 ο Ελ Αραμπί με 7 τέρματα.

-Ο Ελ Κααμπί έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων που κατάφερε να σημειώσει 11 γκολ σε νοκ άουτ αγώνες σε μία σεζόν κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10 γκολ που είχαν πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο , Μπενζεμά και Φαλκάο.

-Πετυχαίνει Χατ Τρικ σε Ευρωπαϊκό ημιτελικό και βάζει συνολικά πέντε τέρματα στους δύο αγώνες κόντρα στην Άστον Βίλα. Έγινε ο τρίτος παίκτης του Ολυμπιακού που σκοράρει Χατ Τρικ σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση .

-MVP του Conference League

-MVP στον τελικο του Conference League (ένας ακόμα τελικός που σκοράρει)

-Καλύτερη Ενδεκάδα για το Conference League

-Γκολ της αγωνιστικής για το Conference League το ψαλιδάκι κόντρα στην Μακάμπι.

-Γκολ της Χρονιάς για το Conference League το ψαλιδάκι κόντρα στην Μακάμπι.

(Είναι λες και είχε βάλει στόχο να ξεπεράσει σε όλα τον συμπατριώτη του.)

Ayoub El Kaabi123456

Το όνειρο που του έδωσε ο Ολυμπιακός

Ρωτώντας τον  πρόσφατα για την απόφαση να έρθει στον Ολυμπιακό είχε πει :

«Πάντα ονειρευόμουν να αγωνιστώ σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση , Όταν δέχτηκα την πρόταση από τον Ολυμπιακό, την είδα σαν μια προσωπική πρόκληση. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος με κύρος που πάντα διεκδικεί εγχώριες διακρίσεις και συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.»

Πάμε να πιάσουμε τα πράγματα ένα-ένα ξεκινώντας από το Conference League

Ας ξεκινήσω από την εικόνα που βλέπετε πιο πάνω.. η ερώτηση είναι απλή πως το έβαλες αυτό ; Ένα πάρα πολύ δύσκολο τέρμα.. εκτός ισορροπίας , η μπάλα σκάει και παίρνει πάλι ύψος  βάζει το κεφάλι του χαμηλά εκεί που πρέπει μαζί με τον χρόνο που πρέπει για να την στείλει μέσα… άγαλμα ο Τερατσάνο.. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! (εδω να πούμε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν τον μαρκάρει ο Μιλένκοβιτς ο οποιός δεν τον άφηνε να πάρει ανάσα).
Είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι στο γήπεδο σε αυτό το ιστορικό παιχνίδι και άκουγα τους γύρω μου να λένε «βγάλτον» , «μα δεν βλέπει ο Μεντιλιμπαρ» , «βάλε τον Ελ Αλαμπί αυτός μπορεί» , «είναι κακός σήμερα ο Μαροκινός».. γι αυτο βρίσκεστε στην κερκίδα και όχι στον πάγκο . Δεν βγάζεις αυτό το φορ που όταν θέλει μισή φάση να την κανει γκολ με οποιονδήποτε τρόπο.. το εχει αποδείξει.. κεφαλιές , ψαλιδάκι ,πλασέ εκτός ισορροπίας , πέναλτι ,κίνηση στην πλάτη της άμυνας , ντρίμπλα στον τερματοφύλακα ,ακόμα και στην παρόμοια φάση που έχασε ο Κολο Μουανι με τον Μαρτινεζ ο Μαροκινός το έβαλε.
Το γκολ ήρθε από σέντρα που είχε στόχο την μικρή περιοχή.. όπως είχαμε πει παραπάνω είναι παίκτης περιοχής θα βρει τον τρόπο να την βάλει αυτός μέσα και το ήξερε ο Μεντιλιμπαρ ! Αυτή την σέντρα περίμενε ο Βάσκος προπονητής βλέποντας την ομάδα του σε κάθε σουτ που επιχειρεί ο Τερατσάνο να λέει όχι.

Ayoub El Kaabi1234567

Πάμε στους αριθμούς τώρα για το Conference League:

Μέσος όρος βαθμολογίας 7,58

Αναμενόμενα γκόλ (xG) 6.65

Συχνότητα σκοραρίσματος 77 min

Γκολ ανά αγώνα 1.2

Συνολικά σουτ στο στόχο ανά αγώνα 1.8

Κεφαλιες γκολ 3

Γκολ με το αριστερό πόδι 7

Γκολ με το δεξί πόδι 1

Ολα τα γκολ επιτεύχθηκαν μέσα στην περιοχή

Ποσοστό ευστοχίας πάσας (62%)

Πάσες στην άμυνα (76%)

Πάσες στην επίθεση (56%)

Επιτυχ. Ντρίμπλες (0%)

Σύνολο κερδισμένων μονομαχιών (34%)

Heatmap Σεζόν – μεσα στην περιοχη και στο δεξι επιθετικο τριτο

Ayoub El Kaabi12345678

Τα στατιστικά του στην Ελλάδα:

Μέσος όρος βαθμολογίας  7,16

Γκολ ανά αγώνα 0.6

Σουτ ανά παιχνίδι 2.5

Συνολικά σουτ στο στόχο ανά αγώνα 1.3

Ολα τα γκολ επιτεύχθηκαν μέσα στην περιοχή

Κεφαλιές γκολ 4

Γκολ με το αριστερό πόδι 12

Γκολ με το δεξί πόδι 1

Ποσοστό ευστοχίας πάσας (76%)

Πάσες στην άμυνα (87%)

Πάσες στην επίθεση (72%)

Επιτυχ. Ντρίμπλες (57%)

Σύνολο κερδισμένων μονομαχιών (37%)

Τα στατιστικά του στο Europa League

Μέσος όρος βαθμολογίας 6,95

Αναμενόμενα γκόλ (xG) 2.03

Γκολ ανά αγώνα 0.5

Σουτ ανά παιχνίδι 1.5

Συνολικά σουτ στο στόχο ανά αγώνα 0.8

Γκολ που επιτεύχθηκαν μέσα στην περιοχή ολα

κεφαλιες γκολ 1

Γκολ με το αριστερό πόδι 1

Γκολ με το δεξί πόδι 1

Ποσοστό ευστοχίας πάσας(71%)

Πάσες στην άμυνα (87%)

Πάσες στην επίθεση (62%)

Επιτυχ. Ντρίμπλες (60%)

Σύνολο κερδισμένων μονομαχιών (30%)

Τέλος μένει να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον του Μαροκινού στραικερ μετά από μια τόσο επιτυχημένη σεζόν , ήδη ακούγονται πολλές ομάδες να τον θέλουν και με τον Ολυμπιακό να συζητάει μαζι του για νέο συμβόλαιο με σημαντικά αυξημένες απολαβές .

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares