Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 00:35

Λιανός: «Εχουμε ανάγκη για δύο ακόμη κλειστά γυμναστήρια, το ένα στην ορεινή Νάξο»

Σημαντική εξέλιξη για τον αθλητισμό στο νησί της Νάξου, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.), περιόδου 2024-2025 και την υποβολή στον αρμόδιο φορέα αίτησης υλοποίησης των προτεινόμενων στη δράση προγραμμάτων που αφορούν στις κατηγορίες και στα είδη που αξιολογούνται και εγκρίνονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).

Παράλληλα, θα υποβάλει αίτημα για την πρόσληψη δύο πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, το σύνολο της μισθοδοσίας των οποίων θα καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι αθλούμενοι με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών ή χορηγιών ή μέσω της Γ.Γ.Α..

Δ. Λιανός: “Σαν κοινωνία ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για τον αθλητισμό”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του νησιού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και είπε, μεταξύ άλλων, ότι “είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η δράση στην οποία θα συμμετέχει και ο Δήμος μας, που αφορά στον αθλητισμό για όλο τον κόσμο. Το μόνο αρνητικό είναι ότι οι δύο θέσεις που προβλέπονται για καθηγητές Φυσικής Αγωγής, θεωρούμε ότι είναι πολύ λίγες για τον Δήμο μας και λόγω της ιδιαιτερότητας του που έχει, καθώς αποτελείται από πέντε νησιά. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μπορούσαμε να κάνουμε τις ίδιες δράσεις και στα μικρότερα νησιά.

Σαν κοινωνία ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για τον αθλητισμό και εμείς στη Νάξο έχουμε 3.234 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες και αξίζει να σημειωθεί αυτό, διότι υπάρχει πολύς μαθητικός πληθυσμός που έχει ανάγκη και θέλει πολύ να αθλείται. Το νησί αναπτύσσεται συνεχώς και αυξάνει και τον πληθυσμό του και είναι σημαντικό να έχουμε τέτοια προγράμματα για το Δήμο μας και όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Οι ίδιες δράσεις δεν θα μείνουν μόνο στην στεριά αλλά σκεφτόμαστε να τις μεταφέρουμε και στη θάλασσα με κολύμβηση ιστιοπλοΐα και άλλα αθλήματα”.

“Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμα κλειστά γήπεδα”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, στις εγκαταστάσεις του νησιού και πως αυτές ενισχύουν τη θέληση του κόσμου, να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, “το νησί διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις και σε καλή κατάσταση, κυρίως όμως ανοιχτά γήπεδα. Από κει και πέρα εμείς έχουμε μία έλλειψη σε κλειστά γυμναστήρια ή γήπεδα και επιδιώκουμε να αποκτήσουμε σύντομα. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι η Νάξος είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που έχει δύο ομάδες μπάσκετ στις εθνικές κατηγορίες και αυτό δείχνει τη δυναμική του νησιού μας. Για μένα χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμα κλειστά γήπεδα, ένα στην ορεινή Νάξο και ένα στην πεδινή. Θα μπορούσαν αυτά τα γήπεδα να είναι ακόμα και μέσα σε σχολεία, για παράδειγμα στο ΕΠΑΛ έχουμε περισσότερους από 300 μαθητές και δεν έχουν κάποιο κλειστό χώρο να αθληθούν, όπως και για τα δύο Γυμνάσια με 420 μαθητές, δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος χώρος”.

Η εισήγηση προς ψήφιση

Κατά την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε ότι στο Οργανωτικό Πλαίσιο της Διεύθυνσης “Άθλησης Για Όλους” καθορίζονται οι τύποι προγραμμάτων που δύναται να υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ, οι οποίοι είναι:

• Τύπος 1: αφορά στις κατηγορίες και στα είδη Π.Α.γ.Ο. όπου την ευθύνη υλοποίησης την έχει ο φορέας που υποβάλει την αίτηση, η οποία αξιολογείται και εγκρίνεται από τη Γ.Γ.Α.

• Τύπος 2: αφορά τα προγράμματα , όπου την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης την έχει η Γ.Γ.Α., η οποία συνεργάζεται με τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς

• Τύπος 3: αφορά στα Π.Α.γ.Ο. τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης του φορέα υλοποίησης με τη Γ.Γ.Α.

• Τύπος 4 : αφορά εκδηλώσεις άθλησης για όλους στο πλαίσιο υποβολής αίτησης –πρότασης από το φορέα υλοποίησης που έχει και την ευθύνη.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εισηγήθηκε την υλοποίηση των προγραμμάτων άθλησης Τύπου 1, καθόσον με τη συγκεκριμένη επιλογή παρέχεται η δυνατότητα ο Δήμος αποκλειστικώς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα προγράμματα άθλησης σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, καθώς και να προβαίνει σε τροποποιήσεις βάσει αναγκών που τυχόν προκύπτουν κατά τη διάρκεια πραγματοποίησής τους.

Τα προγράμματα για τη Νάξο και η ανάγκη για καθηγητές Φυσικής Αγωγής

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε την υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την υλοποίηση προγραμμάτων των κάτωθι κατηγοριών Τύπου 1:

«Άσκηση στην προσχολική ηλικία», για παιδιά από 4-6 χρονών: α1) προγράμματα κινητικής αγωγής σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς α2) προγράμματα μύησης σε αθλητικές δραστηριότητες παιγνιώδους μορφής.
«Άσκηση ενηλίκων» που αφορά θεραπευτική γυμναστική, με στόχο τη βελτίωση της κινητικής κατάστασης, και την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων στις αθλοπαιδιές.
«θερινά προγράμματα Π.Α.γ.Ο», με προγράμματα για όλες τις ηλικίες όπως κολύμβηση, αθλήματα στο νερό κ.λ.π.,
Τα προγράμματα θα καλύπτουν αθλητικές δραστηριότητες κλειστού και ανοικτού χώρου, ενώ τα τμήματα κάθε κατηγορίας θα δημιουργηθούν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις φυσικές ικανότητες των αθλούμενων. Για την υλοποίηση των υπό έγκριση προγραμμάτων, που θα λάβουν χώρα από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους έως τον Ιούλιο του 2025, έχει υπολογιστεί ότι είναι απαραίτητη η απασχόληση δύο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων και εμπειρίας σε ανάλογα προγράμματα, οι οποίοι θα εργαστούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών.

Τι είναι τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους – ΠΑγΟ

Τα προγράμματα άθλησης για όλους αποτελούν προγραμματισμένη και οργανωμένη άσκηση σε εξοπλισμένες αίθουσες γύμνασης, για όλες τις ηλικίες, με πτυχιούχους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Η προγραμματισμένη άσκηση και η φυσική δραστηριότητα, με σωστή επαγγελματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική προσωπική επένδυση και προάγει την «Δια βίου άσκηση», καθώς βελτιώνει την βιολογική και φυσική κατάσταση των αθλουμένων, καλλιεργεί αθλητικό χαρακτήρα και αθλητική συνείδηση, συμβάλλει στην εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, δημιουργεί και αναπτύσσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και τέλος είναι ένα τρόπος αναψυχής και ψυχαγωγίας. Τα προγράμματα Άθλησης του Τμήματος Αθλητισμού απευθύνονται σε όλους.

Τα παιδικά προγράμματα για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 4 έως 15 ετών περιέχουν, κινητική αγωγή, κολύμβηση, τένις, ενόργανη γυμναστική, ρυθμική γυμναστική, Kids Aerobic και στίβο. Ενώ τα προγράμματα Ενηλίκων για γυναίκες και άντρες ηλικίας 16 έως 86 ετών περιέχουν, αερόβια άσκηση υψηλής και χαμηλής έντασης: aerobics, pilates, yoga, tabata, brazilian buttocks, fat burning, power fit, total fit, power body, power fit, pilates on ball, pace, abs hips buts legs, abs hips back arms, fit balls, cross fit, yogalates, dance aerobics, step aerobics, functional λειτουργική γυμναστική, power bars, ορθοσωμική γυμναστική, aqua aerobic, sand pilates. / μυϊκή ενδυνάμωση – βάρη / παραδοσιακούς χορούς στα ΚΑΠΗ / διατροφή και άσκηση.

Πηγή: naxospress.gr

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares