Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 09:35

Πρωταθλητής κόσμου στο Μπριτζ ο Ναξιώτης, Δημήτρης Καπίρης

Μπριτζ… Ομαδικό πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα 52 φύλλων. Παίζεται από τέσσερις παίκτες σε δύο ανταγωνιστικά ζεύγη, με τους παίκτες γύρω από ένα τραπέζι, με κάθε ζεύγος συνεργαζόμενων παικτών να κάθονται αντικριστά.

Εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν μπριτζ παγκοσμίως, τουρνουά σε κλαμπ αλλά και διαδικτυακά, καθώς και ελεύθερη παρτίδα με φίλους στο σπίτι, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια με τράπουλα στον κόσμο, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ είναι το όργανο διοίκησης του διεθνούς αγωνιστικού μπριτζ, με πολυάριθμους άλλους φορείς σε περιφερειακό επίπεδο.

Τι σχέση έχει με τη Νάξο και δη την Κεραμωτή; Μα πολύ απλά γιατί έχουμε Παγκόσμιο πρωταθλητή Νέων και ακούει στο όνομα Δημήτρης Καπίρης (του 2002 και μέλος των εθνικών ομάδων από το 2017). Και για να το κάνουμε πιο … Ναξιώτικο “εγγονός του Δημήτρη Καπίρη, δισέγγονος του Αντώναρου και καταγωγή όπως αναφέραμε με καταγωγή και ρίζες από την πανέμορφη Κεραμωτή”. Σπουδάζει Γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ενώ έχει περάσει λόγω της επιτυχίας του στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής…

 kapiris1

Τι έγινε στο 8th World Youth Transnational Championships που έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας; Μέλος της Εθνικής ομάδας μαζί με Ιωάννα

Πολλάτου, Παναγιώτη Σκορδά, Ιάσονα – Ηρακλή Παπασπύρου και Μιχάλη Σούμπλη κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη θέση, κάνοντας περήφανη τη χώρα μας. Οι αγώνες έγιναν στο Βρότσλαβ από 7 έως 18 Ιουλίου, σε τρία συνολικά τουρνουά. Πρώτα διεξήχθη το πανευρωπαϊκό κλειστό τουρνουά μπριτζ, όπου η Ελλάδα πήρε την 9η θέση (είναι η καλύτερη τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία U26). Οι οχτώ πρώτες ομάδες προκρίθηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και η Ελλάδα ως πρώτη επιλαχούσα έχει πολλές πιθανότητες να δώσει και αυτή το “παρών” στη διοργάνωση.

Σε αυτούς τους αγώνες (παίζουν 4 αθλητές και οι δύο ξεκουράζονται) η ελληνική αποστολή στηρίχθηκε στους Μιχάλη Σούμπλη, Δημήτρη Καπίρη, Ιωάννα Πολλάτου, Ιάσονα – Ηρακλή Παπασπύρου, Παναγιώτη Σκορδά και Γιάννη Φωτεινάκη. Ακολούθησε το 8th World Youth Transnational Championships, που είναι μια παγκόσμια ανοιχτή διοργάνωση με μικτές ομάδες. Η Ελλάδα αγωνίστηκε με αμιγώς ελληνική σύνθεση (οι παραπάνω αθλητές με εξαίρεση τον Φωτεινάκη) κατάφερε να φθάσει στο χρυσό μετάλλιο, νικώντας την Ολλανδία, τη νικήτρια του προηγούμενου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Γαλλία και την μικτή ομάδα Fan mpritz, παίρνοντας έτσι πανηγυρικά την πρώτη θέση και αφήνοντας δεύτερη την Ολλανδία και τρίτη τη Γαλλία.

Το τρίτο κατά σειρά τουρνουά που έγινε στην Πολωνία, ήταν το ανοιχτό τουρνουά ζευγών, όπου ο Μιχάλης Σούμπλης με τον Ιάσονα – Ηρακλή Παπασπύρου από το Αγρίνιο, πήραν τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία U21. Οι Παναγιώτης Σκορδάς και Ιωάννα Πολλάτου έκαναν αξιοπρεπή εμφάνιση στην κατηγορία U26, αλλά δεν προκρίθηκαν στον τελικό, ενώ ο δικός μας Δημήτρης Καπίρης έχοντας συμπαίκτη από τη Ρουμανία, πήρε την 7η θέση στην κατηγορία U26.

britz

Μπριτζ και Ελλάδα 

Το μπριτζ άρχισε να παίζεται στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον Βρετανό πρόξενο στα Χανιά και με άλλα μέλη της εκεί βρετανικής κοινότητας, που συνήθιζαν να παίζουν ουίστ, διδάχθηκαν το μπριτζ από τον Καραθεοδωρή Πασά κατά την ολιγόμηνη διοίκησή του στην Κρήτη. Ήδη, μετά την δεκαετία του 1920 το μπριτζ ήταν αρκετά διαδεομένου μεταξύ των πολιτικών της Ελλάδας ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε από τους γνωστότερους παίκτες της εποχής, όπως και ο γιος του, Σοφοκλής, που ήταν και μέλος της εθνικής ομάδας. Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1965, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκη η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ), η οποία αναγνωρίστηκε το 1975.

kapiriss

Σήμερα στην Ελλάδα το μπριτζ αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα και η ομοσπονδία του αθλήματος υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 εγγεγραμμένοι αθλητές με αγωνιστικό δελτίο και ότι διοργανώνονται ετησίως πάνω από 3.000 αγωνιστικές ημερίδες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 33 όμιλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τελευταίο ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα (το 2023 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου) ο Δημήτριος Βράκας αναδείχτηκεπρωταθλητής, υπερασπιζόμενος τον τίτλο για 6η συνεχόμενη φορά.

Πηγή: naxospress.gr 

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares