Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 10:44

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού της Σύμβασης SaintDenis

Την πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότησή της (ΦΕΚ Β 3652/25.6.2024) πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού της Σύμβασης SaintDenis, στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 4 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση Ασφάλειας, Προστασίας και Υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ο γγΑ και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέπτυξε στα μέλη το πλαίσιο της σύμβασης SaintDenis και την αποστολή της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους έξι υπουργείων, της ΕΛ.ΑΣ, της ΕΠΟ, της SuperLeague1, της ΔΕΑΒ και του ΠΣΑΤ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που έχουν μπροστά τους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Πολιτεία για την περαιτέρω αντιμετώπιση της βίας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε θέματα Ασφάλειας και Προστασίας σε αθλητικές διοργανώσεις.

Γεγονός που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Είναι πολύ σημαντικό το έργο που έχετε μπροστά σας και θα ενισχύσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας.

Τα πρώτα βήματα έγιναν

α) με την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων του ν. 5085/24, έχουν θετικό αποτύπωμα,

β) με την εναρμόνισή μας με τις διατάξεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Saint Denis και

γ) με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας.

Τώρα -και με τη σύσταση της πολυπρόσωπης Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού της Σύμβασης Saint Denis- εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια προκειμένου όλοι μαζί, μια «γροθιά», να βελτιώσουμε τις συνθήκες του αθλητισμού της χώρας μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στους αθλητές και τους θεατές και να προστατεύσουμε τον Αθλητισμό μας από παραβατικές συμπεριφορές. Είμαι αισιόδοξος, ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρωτάς τόνισε: «Η σύμβαση SaintDenis αποτελεί ένα ευρωπαϊκό manual για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές διοργανώσεις και ήδη αρκετά από τις διατάξεις που απορρέουν από τη Σύμβαση, έχουν ενσωματωθεί στον ν.5085/2024. Αυτή ακριβώς την ολοκληρωμένη προσέγγιση εκφράζει και η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, στην οποία συμμετέχουν έξι υπουργεία, φορείς του ποδοσφαίρου, της Αστυνομίας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, της ΔΕΑΒ, και όλοι όσοι, απαιτούνται κατά περίσταση. Η συνεργασία για την ολιστική αντιμετώπιση φαινομένων βίας στον αθλητισμό είναι δεδομένη και πιστεύω θα είναι αποτελεσματική ακολουθώντας και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Τέθηκαν σήμερα οι προτεραιότητες και προχωράμε με γρήγορα βήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μαυρωτάς ενημέρωσε για το περιεχόμενο της Σύμβασης SaintDenis, περιέγραψε το αντικείμενο της επιτροπής και πρότεινε τις άμεσες προτεραιότητες. Κάποιες από τις προτεραιότητες αυτές τέθηκαν και από το κλιμάκιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης SaintDenis, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα (12-15 Μαΐου) και αναμένεται να αποτυπωθούν και σε

σχετική έκθεση που θα διαβιβαστεί στην Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων, στις πρώτες προτεραιότητες τέθηκε η επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλειας διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου των περιοριστικών μέτρων μέσω της συνεργασίας της Αστυνομίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των κατά τόπους Εισαγγελιών και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία ενός κειμένου εθνικής στρατηγικής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας προστασίας και εξυπηρέτησης για αθλητικά γεγονότα που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη μέσω εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι από:

· Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Εμμανουήλ Λογοθέτης (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης) και Νίκος Πετρόπουλος (συνεργάτης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη)

· Το Υπουργείο Εσωτερικών: Ευάγγελος Τασούλας (ιδιαίτερο γραφείο του Γενικού Γραμματέα)

· Το Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ευτυχία Κατσιγαράκη (Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ειδικών Νομικών Ζητημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

· Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Αναστασία Γκούφα (Προϊσταμένη του τμήματος Επαγγελματικών Αθλητικών Διοργανώσεων)

· Την ΕΛ.ΑΣ: Μιχαήλ Γεωργόπουλος (Αστυνόμος Α΄, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης)

· Τη SuperLeague 1: Κάτια Κοξένογλου (Αναπληρώτρια Πρόεδρος) και Θεόδωρος Λάιος (Διεύθυνση Διοργάνωσης Πρωταθλημάτων)

· Της ΔΕΑΒ: Χρήστος Ηλιάδης (αντιπρόεδρος ΔΕΑΒ)

· Τον ΠΣΑΤ: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (Γενικός Γραμματέας ΠΣΑΤ)

Στην επιτροπή συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Προεδρίας της Κυβέρνησης και της ΕΠΟ.

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares