Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 11:24

Δομένικος Σαγκινέτος: «Στόχος η ενίσχυση των αθλητικών εγκαταστάσεων»

Εστιάζοντας στο χαρτοφυλάκιό του ο Δομένικος Σαγκινέτος μιλά για τα μεγάλα «αγκάθια» των αθλητικών εγκαταστάσεων της Σύρου και αποκαλύπτει το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο logotypos.gr

Ποια κατάσταση συναντήσατε, αφού αναλάβατε ως νέα Δημοτική Αρχή;

Πράγματι είμαστε μία νέα Δημοτική Αρχή, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων ήμασταν και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα, καθώς και το ποια από αυτά έχουν λυθεί μέχρι τώρα και ποια όχι. Ανακοινώθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που είχαμε δουλέψει ήδη από πριν αναλάβουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι, αν και δεν ήμασταν βέβαιοι ότι θα αναλάβουμε εμείς το Δήμο, αλλά η παροιμία λέει: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Είχαμε τρέξει αρκετά πράγματα ήδη από τον Οκτώβριο και ήταν θέματα τα οποί απαιτούσαν άμεση λύση. Πολλά από αυτά αφορούν τρέχοντα έργα από οδοποιίες μέχρι αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Όλα αυτά έτρεχαν από τους αρμόδιους ανά τομέα, οπότε ήμαστε όσο μπορούσαμε και ενήμεροι και προετοιμασμένοι.

Πευκάκια
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο δικό σας τομέα;

Εγώ έχω αναλάβει εντεταλμένος Αθλητισμού κατόπιν εντολής του Δημάρχου μας, ενώ στην αρμοδιότητά μου είναι και η Βιβλιοθήκη, όπου έχω βρεθεί και κατά το παρελθόν και είναι κάτι που αγαπάω ιδιαίτερα. Στο δικό μου τομέα υπάρχουν μία σειρά από χρονίζουσες εκκρεμότητες. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Ένα από τα βασικά είναι το γεγονός ότι το νησί δεν έχει στάδιο. Είχαν ξεκινήσει κάποιες μελέτες εδώ και αρκετά χρόνια. Επί θητείας Μαραγκού είχε ξεκινήσει μελέτη για το γυμναστήριο στα Πευκάκια, για το οποίο υπήρχε και χρηματοδότηση. Ξεκίνησε εργασίες ο εργολάβος και προέκυψαν κάποια προβλήματα. Ένα γνωστό πρόβλημα είναι ότι στην άκρη του γυμναστηρίου υπάρχει ένα τμήμα τείχους ή υδραγωγείου – δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς – το οποίο είναι σε ένα σημείο που η ίδια η κατασκευή του σταδίου εξασφαλίζει ότι είναι εμφανές για να μπορούν να το δούνε οι επισκέπτες. Λες και ξαφνικά το ανακάλυψε ο εργολάβος από το τίποτα και αφού ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία, σταμάτησε το έργο και ξεκίνησε μία ανασκαφή, για να ανακαλύψει τι; Δεν θα ανακάλυπτε ποτέ τίποτα καθώς στο συγκεκριμένο χώρο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες την περίοδο που κατασκευάστηκε το γυμναστήριο. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι όταν δόθηκε προς χρήση τη δεκαετία του 50’ στο στάδιο υπήρχαν δύο μύλοι. Υπάρχει φωτογραφία, που έχω στην κατοχή, όπου φαίνεται να γίνονται γυμναστικές επιδείξεις και ακόμα ο ένας μύλος υπήρχε.

Τώρα έχουμε μείνει στην ανασκαφή, η οποία έχει ολοκληρωθεί, επί της ουσίας δεν βρήκαν τίποτα. Έχω τρέξει κάποιες ενέργειες για να έρθω σε επαφή με την Εφορία Αρχαιοτήτων, να επισκεφθώ και την Υπουργό, κ. Μενδώνη, φυσικά η χρηματοδότηση θα πρέπει να ενισχυθεί. Η χρηματοδότηση που είχαμε ήταν γύρω στις 350 χιλιάδες, τώρα το λιγότερο θα θέλουμε γύρω στις 100-150 χιλιάδες επιπλέον, ώστε να τελειώσει αυτό και να γίνει εκεί ένα προπονητήριο, το οποίο η πόλη το χρειάζεται. Για να καταλάβετε αυτή τη στιγμή άμα πάτε τα απογεύματα, θα δείτε ότι πηδούν τους τοίχους και μπαίνουν μέσα από τα κάγκελα και τρέχουν. Βέβαια έχει ετοιμαστεί το προπονητήριο της Βάρης, πολύ χρήσιμο, το οποίο μπορεί να καλύψει την υπόλοιπη Σύρο, αλλά το χειμώνα μπορούν να γίνονται εδώ κάποια αθλητικά προγράμματα.

Αλλαγή προσανατολισμού για το γήπεδο μπάσκετ
Με τις άλλες εγκαταστάσεις τι γίνεται;

Τα άλλα δύο γήπεδα, όπως βλέπετε και εσείς, είναι σε καλή κατάσταση. Ειδικά αυτό του μπάσκετ. Εκεί ξεκίνησε η εργολαβία με ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε μετά την Τεχνική Μελέτη που είχε γίνει, να γίνουν κάποιες εργασίες για να καλυφθούν κάποια προβλήματα που υπήρχαν κυρίως στο μπετό. Αφού ξεκίνησε ο ανάδοχος έβρισκε συνέχεια νέα προβλήματα, μέχρι που έφτασε σε ένα σημείο, που δεν θα κατέληγε σε ένα αποτέλεσμα που να εξασφαλίζει ότι το γήπεδο θα δοθεί σε χρήση και εδώ και μία διετία το γήπεδο σταμάτησε και έχει μείνει εκεί. Ήδη είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία είχε δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να γίνει κατεδάφιση του σταδίου και στο χώρο να γίνει ένα καινούργιο στάδιο. Για αυτό υπήρχε μία προμελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, η οποία προέβλεπε ένα νέο στάδιο. Όπως καταλαβαίνετε για να γίνει αυτό το στάδιο δεν υπήρχε η απαραίτητη χρηματοδότηση, η οποία είναι τεράστια, δεν υπήρχαν οι εγκρίσεις και τέλος δεν υπήρχε μελέτη. Το βασικότερο από όλα όμως είναι ότι αν κατεδαφιστεί αυτό δεν έχουμε συντελεστή δόμησης στο συγκεκριμένο σημείο, θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή και να πάρουμε από το υπουργείο για συντελεστή δόμησης για το συγκεκριμένο χώρο. Θα θέλαμε ένα με ενάμιση χρόνο για την έγκριση, συν να δημοπρατηθεί η μελέτη, συν να βρεθούν τα λεφτά, συν να κατασκευαστεί και πάλι ένα κτίριο με μπετό που θα είναι χρονοβόρο, δηλαδή θα μας έπαιρνε μια δεκαετία. Οπότε εμείς τι κάναμε; Αρχίσαμε εγώ και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών να τρέχουμε κάποια πράγματα, πήραμε μία απόφαση, δεν είναι οριστική ακόμα, σύμφωνα με την οποία η μόνη λύση που υπάρχει είναι το υπάρχον κτίριο να ενισχυθεί εσωτερικά με σιδεροδοκούς, να πιαστεί μία νέα στέγη επάνω, οπότε να μην μπούμε στη διαδικασία της κατεδάφισης, να σώσουμε το κτίριο και να έχουμε γρηγορότερη λύση καθώς οι κατασκευές με σίδερο είναι συντομότερες. Το 80% των σύγχρονων γηπέδων είναι σιδηροκατασκευές.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»
Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο γήπεδο βόλεϊ;

Το γήπεδο του βόλεϊ ιστορικά είναι γνωστό τι ήταν και πώς μετατράπηκε αυτός ο χώρος με δυσκολίες. Τώρα ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το βρήκε μπροστά της και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Έχουμε πάρει μία άδεια λειτουργίας από την πυροσβεστική που λήγει το Φεβρουάριο. Είχε ζητηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, από τον Οκτώβριο, να μπούνε κάποια πράγματα για την πυρασφάλεια, τα οποία όταν αναλάβαμε δεν είχαν μπει. Τα τρέξαμε μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες και άμεσα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί ώστε να πάρουμε άλλη μία παράταση για να ολοκληρωθεί κανονικά η χρονιά.

Το κτίριο έχει και άλλα προβλήματα. Υπάρχει μελέτη που έχει γίνει εδώ και μία πενταετία με στόχο την ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου και αυτή θα πρέπει να γίνει για να πάρει καταλληλότητα το γήπεδο. Για αυτό υπήρχαν τα χρήματα, αλλά μετά από πέντε χρόνια όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή, θα πρέπει να βρεθούν κι άλλα χρήματα και ο Αντιπεριφερειάρχης έχει πει θα μας βοηθήσει. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και με τα σωματεία για να ενημερωθούν για την κατάσταση. Δεν το κρύβω ότι τρέχουμε για να βρούμε άμεσα ένα χώρο, έστω μικρό.

Τέλος, τι προγραμματισμό έχετε για τη Βιβλιοθήκη;

Στη Βιβλιοθήκη τρέχουμε αρκετά πράγματα, είναι μία αξιόλογη βιβλιοθήκη, μάλιστα έχουμε μέσα ένα χώρο όπου στεγάζεται η πολύ αξιόλογη έκθεση για τη γραφή και θέλουμε να φτιάξουμε ένα χώρο όπου να είναι σε εμφανές σημείο τα παλαιότυπα βιβλία της Σύρου.

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares