×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 654

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 16:26

Ο "ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ" ταξιδεύει και γοητεύει και στη Νάξο

«Αν με ρωτούσαν  πόσο αξίζει ένα χαμόγελο , θ’ απαντούσα … όλο το χρυσάφι του κόσμου. Στον καιρό των ραγδαίων ανατροπών , του γενικευμένου κι’ απροσδιόριστου φόβου και της σταθερά αυξανόμενης ανασφάλειας, ένα χαμόγελο … τόσο πραγματικά αξίζει». 

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είχα την τύχη να δω το θεατρικό έργο «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ» το 1988 στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή… Και είχα πιάσει τον εαυτό μου να ταξιδεύει έως την …Ιθάκη του Καβάφη εκεί όπου υπάρχει ο αγαπημένος μου στίχος, «Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός»… Που θα μου πείτε το θυμήθηκα τώρα ε; Μα γιατί είδα την αφίσα της παράστασης «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ» στην ιστοσελίδα της Αντωνίας Τούπη όπου πληροφορούμαστε ότι η παιδική θεατρική της ομάδα σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Νάξου και το Ειδικό Δημοτικό Νάξου, θα την παρουσιάσει στις 19 και 20 Απριλίου με στέγη το «Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης» Οπότε… ενθουσιασμός και μ’ αρέσει ιδιαίτερα. Και θα πάω να την δω. Στις 19:30 ώρα έναρξης… Όχι μία, αλλά δύο φορές… και με κίνητρο το γεγονός ότι τα έσοδά της (2 ευρώ η είσοδο) θα διατεθούν στο ΕΕΕΕΚ Νάξου και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάξου…

Υπόθεση  

Ποια είναι η υπόθεση; Πρόκειται για ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα, αληθινά και ψεύτικα . Είναι η  ιστορία του Οδυσσεβάχ, ή μήπως του Οδυσσέα και του Σεβάχ του Θαλασσινού, που κουρασμένος από τις περιπέτειες του πολέμου ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του την Ιθαγδάτη. Το καράβι του όμως αράζει στο νησί του επικίνδυνου Δρακοκύκλωπα Αρχισαλαχάρ, περνάει από το νησί των Λωτοφάγων , ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων , συναντάει την Γοργόνα και τη μάγισσα Κιρκίλα . Κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη?

Ιστορία

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο. Ο Οδυσσεβάχ παίχτηκε για πρώτη φορά το 1981 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου. Oι στίχοι των τραγουδιών είναι του Διονύση Σαββόπουλου και της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το έργο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, εβραϊκά, τουρκικά και ρουμανικά) και έχει παιχτεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, το Iσραήλ και την Κύπρο. Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί ακόμη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από 11 Δημοτικά Θέατρα (και σε πάρα πολλές ερασιτεχνικές και σχολικές παραστάσεις). Στο θέατρο ΠΟΡΤΑ ανέβηκε άλλες τρεις φορές, το 1988 και το 1995 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και το 2011 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Το 1996 ο Οδυσσεβάχ διασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του Προγράμματος Μελίνα και παρουσιάστηκε από την ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ σε όλα τα σχολεία του Προγράμματος.

Και να θυμάστε…  Ο “ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ” είναι μια σωστά επιλεγμένη θεατρική παράσταση με πολλαπλά μηνύματα και κυριότερο, πως όποιος αγωνίζεται με πάθος για ένα στόχο, στο τέλος πάντα καταφέρνει να τον κερδίσει.

Πηγή: naxospress.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H παιδική θεατρική ομάδα της Αντωνίας Τούπη σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Νάξου και το Ειδικό Δημοτικό Νάξου, παρουσιάζει την παράσταση «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ» της Ξένιας Καλογεροπούλου.   Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 19  & 20 Απριλίου στις 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος ΚαμπανέλληςΤα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο  ΕΕΕΕΚ Νάξου και το Ειδικό Δημοτικό Νάξου.

Το έργο περιγράφει τη ζωή του κάθε ανθρώπου, το ταξίδι της ζωής του. Τους σταθμούς του, τις δυσκολίες και τους πειρασμούς που συναντάει σε αυτό αλλά επιλέγει να μας το περιγράψει με τον πιο παραμυθένιο τρόπο.

Η  προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται με την βοήθεια  των χορηγών επικοινωνίας: την αθλητική ενημέρωση των Κυκλάδων sportcyclades.gr (κο. Σπύρο Μάκαρη), την εφημερίδα Κυκλαδική (κο. Καρανίκα Παναγιώτη) και την Σπείρα Διαφημιστική (κο Αντώνη Αναγνώστου), καθώς και με όλους τους όλους τους χορηγούς που αποτελούν βασικούς υποστηρικτές. Επιπλέον υποστηρικτικός συντελεστής της παράστασης αποτελεί η κα. Στέλλα Παρτσινεβέλου.

17888190 10156200951867575 1879816409 n

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ
Νικόδημος Λιανός

Ο "Τύπος" στην ηλεκτρονική του διάσταση. Η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική εφημερίδα Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Κυκλάδων.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares