Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 11:27

Αυγενάκης vs ΕΠΟ, σημειώσατε διάλυση των ερασιτεχνικών σωματείων

Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια, ισχυρίζεται μια παροιμία που ταιριάζει απόλυτα με αυτό που συμβαίνει με τα σωματεία που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εγγράφουν στο μητρώο και έχουν πλέον όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να το πράξουν.

Περισσότεροι από εκατό (100) σύλλογοι σε όλη τη χώρα πληρούν όλα τα προαπαιτούμενα για την εγγραφή, αλλά έχουν εγκλωβιστεί στην άρνηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη να τους δώσει μία ευκαιρία να εγγραφούν και μία κόντρα μεταξύ της ΓΓΑ και ΕΠΟ να έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές.

Για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί η ΓΓΑ να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι αυτή την κατάσταση που επικρατεί, αλλά μεγάλες ευθύνες φέρει και η ΕΠΟ, που σίγουρα δεν έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να βρει λύση στο πρόβλημα των συλλόγων αυτών.

Η κόντρα ΓΓΑ και ΕΠΟ, δυστυχώς δημιουργεί απώλειες και αυτές δεν είναι άλλες από μικρά σωματεία που έχουν αποβληθεί από την αγωνιστική δραστηριότητα, ενώ θα μπορούσαν ΤΩΡΑ, με δύο κλικ να εγγραφούν στο περιβόητο μητρώο και να αγωνιστούν κανονικά.

Στις Κυκλάδες, ήδη ο ΑΟ Πύργου «κατέβασε ρολά» για φέτος, αλλά πληροί όλα τα προαπαιτούμενα. Η ΕΠΣ Κυκλάδων έχει βάλει νερό στο κρασί της, δίνοντας διορία μέχρι τις 31/12. ΑΣ Ίου, Αστέρας Τραγαίας είναι καθόλα έτοιμοι και βρίσκονται σε αναμονή. Ο  ΑΟ Σερίφου και ο Πανσιφναϊκός ολοκληρώνουν τις διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμοι και αυτοί να εγγραφούν.

Ανούσια κόντρα με παράπλευρες απώλειες 

Στα σωματεία που περιμένουν με αγωνία να ενταχθούν στο μητρώο και είναι σε απόγνωση, ποιος μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις; Όπως φαίνεται κανένας, αφού ΓΓΑ και ΕΠΟ έχουν αναλωθεί στην κόντρα τους αγνοώντας τις αγωνίες των ερασιτεχνών. 

Όπως αναφέρει η πλευρά Αυγενάκη δεν τηρήθηκαν αυτά που είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση με μέλη της ΕΠΟ στις 3 Νοεμβρίου.

Από την ΕΠΟ ισχυρίζονται ότι αυτά που ζητάει ο κ. Αυγενάκης υπερβαίνουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και δηλώνει αναρμόδια «πετώντας το μπαλάκι» στην FIFA και την UEFA.

Το δελτίο τύπου της ΓΓΑ μετά τη συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου και τα προαπαιτουμενα που τέθηκαν από τον Λευτέρη Αυγενάκη:

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Τάκη Μπαλτάκο, τους προέδρους των ΕΠΣ Λακωνίας και Αργολίδας, Τάκη Καρρά και Βασίλη Σιδέρη, αντίστοιχα, καθώς και τον α’ αντιπρόεδρο της ΕΠΣ Αθηνών, Άγγελο Νικόπουλο.

Συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων περίπου 100 ποδοσφαιρικών σωματείων (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΟ) με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση –πέραν των 2.403 που ήδη έχουν προσέλθει- τα οποία δεν υπέβαλλαν αίτηση έως και την 23η Οκτωβρίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία (παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έδωσε φέτος το Υφυπουργείο για να βοηθήσει όλα τα σωματεία να εγγραφούν).

Ο κ. Αυγενάκης, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συζήτησης για σωματεία χωρίς την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, επισήμανε ότι το αίτημα της ΕΠΟ θα εξεταστεί, υπό το πρίσμα των εξής προϋποθέσεων:

1) Να μην διαταράσσεται στο ελάχιστο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Μητρώου για το 2022 τον μήνα Δεκέμβριο, για τα 6.559 σωματεία όλων των αθλημάτων που έχουν προσέλθει. Άλλωστε, από την έγκαιρη ολοκλήρωση του Μητρώου θα προκύψει και η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από τον μόνιμο μηχανισμό της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, διαδικασία που έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Ιανουάριο.
Κι όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού «πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά τα χρονικά περιθώρια για να μην βλαπτούν επ’ ουδενί οι συνεπείς και νόμιμοι».

2) Να προχωρήσει άμεσα από πλευράς της ΕΠΟ η συμφωνία που επιτεύχθηκε (παρουσία των FIFA/UEFA) στις 15/07/2022 και αφορά στην αναβάθμιση των προπονητών με UEFA C. Να υποβληθούν στο Υφυπουργείο οι τροποποιημένοι Κανονισμοί Προπονητών και Σχολών Προπονητών για να ρυθμιστεί η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και σε αυτούς τους κατόχους διπλωμάτων

 Η ΕΠΟ απάντησε με εσωτερική αλληλογραφία και όχι επίσημα ως όφειλε (σ.σ. από πηγή):

Όσον αφορά στο θέμα του αιτήματος για την είσοδο του εναπομείναντος αριθμού ερασιτεχνικών σωματείων στο μητρώο και σε συνέχεια όσων συζητήθηκαν από την επιτροπή της ΕΠΟ εκ μέρους του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την άδεια προπονητών UEFA C, η ομοσπονδία βρίσκεται σε επικοινωνία με την UEFA και θα δρομολογήσει τις όποιες ενέργειες της μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και σε απόλυτη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της UEFA και το UEFA Convention.

Σίγουρα τα παραπάνω δεν απασχολούν κανένα ερασιτεχνικό σωματείο που αγωνιά για το μέλλον του. Το μόνο που απασχολεί τους ανθρώπους που προσφέρουν ανιδιοτελώς είναι το πότε θα μπορούν να αγωνιστούν. Δηλαδή το αυτονόητο.

Αυτή η διαρκής προσπάθεια των αρχών να επιβληθεί η μία στην άλλη, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους μικρούς συλλόγους έχει καταντήσει πολύ ενοχλητική και βλαβερή για τον αθλητισμό.

Δυστυχώς στην παγίδα τους έχουν πέσει και σωματεία, όπως ο ΑΜΕΣ Νηρέας και η ΑΕ Πάρου που καταγγέλλουν εγγράφως και εν αγνοία τους ρίχνουν νερό στο μύλο αυτού του φαύλου κύκλου όπως έχει εξελιχθεί. 

Που θα πάει αυτό; Πότε θα δώσουν τη δέουσα σημασία; Πότε θα καταλάβουν τι προκαλούν με τις πράξεις τους; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους, να λύνουν προβλήματα ή να δημιουργούν;

Κύριοι Αυγενάκη και Μπαλτάκο. Κύριοι της ΓΓΑ και της ΕΠΟ. Υπηρετήστε τους θεσμικούς σας ρόλους. Κάντε κάτι για τους πολίτες και τους αθλητές που αγωνιούν. Άλλος λίγο, άλλος πολύ είστε συνυπεύθυνοι για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί.

 

 

 

 

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares