Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 18:50

Επιστολή του Γιάννη Βρούτση προς το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης για τον εορτασμό προς τιμή του Δημητρίου Βικέλα

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εξαγγελίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, για τη διεξαγωγή στη Σύρο - κάθε Ολυμπιακή χρονιά – εθνικού εορτασμού ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής παρακαταθήκης προς τιμή του Δημητρίου Βικέλα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποκτά εξέχουσα θέση στην Ολυμπιακό Έτος που διανύουμε λόγω των Ολυμπιακών αγώνων «Παρίσι 2024».

Την άνοιξη κάθε ολυμπιακής χρονιάς η καρδιά του ολυμπιακού πνεύματος θα χτυπά στην Σύρο αναβιώνοντας, διαφυλάσσοντας και διαδίδοντας την παρακαταθήκη που άφησε ο σπουδαίος Συριανός Δημήτριος Βικέλας τόσο στην Ελληνική όσο και στην Παγκόσμια Αθλητική και Εκπαιδευτική κοινότητα με μία μεγάλη γιορτή ιστορικής μνήμης και αθλητικής και πολιτιστικής προσφοράς.

Τιμώντας το ολυμπιακό ιδεώδες και τον Συριανό λογοτέχνη, τον Κυκλαδίτη οραματιστή , πρώτο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που πρόσφερε τα μέγιστα στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, δίπλα στον μεγάλο Γάλλο φιλέλληνα Πιερ Ντε Κουμπερντέν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πραγματοποίησή τους στην Αθήνα το 1896.

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης με απέστειλε επιστολή- πρόσκληση και θα δεχθεί στο γραφείο του τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Αλέξανδρο Αθανασίου, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς 15 Φεβρουαρίου 1835 γεννήθηκε ο Δημήτριο Βικέλας. Αντικείμενο της συνάντησης εργασίας θα είναι η σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής με τίτλο: Εθνική Επιτροπή Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ».

Η Εθνική Επιτροπή θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό, εκπαιδευτικό κέντρο μελέτης και θα έχει ως στόχο την προώθηση της Ιδέας του Αθλητισμού – Ολυμπισμού, καθώς και την επιστημονική θεμελίωση της, σύμφωνα προς τις αρχές που έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αναβιώσαντες Δημήτριος Βικέλας και Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Ακολουθεί η επιστολή,

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εξαγγελίας μου, να διεξάγεται στη Σύρο - κάθε Ολυμπιακή χρονιά - εθνικός εορτασμός ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής παρακαταθήκης προς τιμή του Δημητρίου Βικέλα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσω σε συνάντηση εργασίας για να σας παρουσιάσω τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής με τίτλο:

Εθνική Επιτροπή Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ».

Η εθνική επιτροπή θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό, εκπαιδευτικό κέντρο μελέτης και θα έχει ως στόχο την προώθηση της Ιδέας του Αθλητισμού – Ολυμπισμού, καθώς και την επιστημονική θεμελίωση της, σύμφωνα προς τις αρχές που έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αναβιώσαντες Δημήτριος Βικέλας και Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω μερικούς από τους σκοπούς της Επιτροπής:

1) Η αναβίωση, διαφύλαξη και διάδοση της παρακαταθήκης που άφησε ο σπουδαίος Συριανός Δημήτριος Βικέλας τόσο στην Ελληνική όσο και στην Παγκόσμια Αθλητική και Εκπαιδευτική κοινότητα.

2) Η τετραετής προετοιμασία (Ολυμπιάδα) και η υλοποίηση αθλητικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στο τέλος κάθε Ολυμπιάδας, στη Σύρο, γενέτειρα του 1ου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριου Βικέλα (1894-1896).

Σημειώνω ότι για την Ολυμπιάδα που ήδη διανύουμε και ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα εορτασμού στη Σύρο τον Απρίλιο 2024 για την οποία θα σας ενημερώσω ενδελεχώς στην επικείμενη συνάντηση μας.

3) Η διατήρηση και διάδοση του Αθλητικού - Ολυμπιακού Ιδεώδους στην Ελληνική Επικράτεια με τη δημιουργία - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - δύο πρότυπων Αθλητικών /Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Ολυμπιακής Κληρονομιάς «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», για παιδιά και νέους. Τα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στη Σύρο και στο ΟΑΚΑ και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια των ατομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικουμενικών Αξιών που πρεσβεύει ο Αθλητισμός και η Ιστορία του Ολυμπισμού που γεννήθηκε στην Ελλάδα μας, σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

4) Η δημιουργία, στη Σύρο και σε κάθε ενδιαφερόμενη ελληνική πόλη, εθνικών ή διεθνών συνεδρίων: «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» για την προώθηση του Ευ Αγωνίζεσθαι, του Φίλαθλου Πνεύματος, της Ευγενούς Άμιλλας, της Συνεργασίας, της Συμμετοχής, της θετικής γλώσσας, σκέψης και ενσυναίσθησης, τη διαχείριση ήττας, τη συμβολή στην καταπολέμηση των φαινομένων βίας, παραβατικότητας και doping στο χώρο του αθλητισμού, ανομίας και του μπούλινγκ στα σχολεία (ως δικαίωμα όλων στην πρόληψη, στον έλεγχο,

στην προστασία και σεβασμός δικαιωμάτων ανάμεσα στα παιδιά).

5) Η Ιστορική Αθλητική / Ολυμπιακή σύνδεση μεταξύ των πόλεων: Αρχαία Ολυμπία – Σύρος – Αθήνα – Παρίσι και η αδελφοποίηση αυτών με τη δημιουργία κοινών δράσεων στη Σύρο (για παιδιά, νέους ή οικογένειες) τιμώντας την Ελληνική Αρχαιότητα που διατύπωσε τη συμμετρική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος σε Ιδέα, εμπνέοντας στη σύγχρονη εποχή τους Αναβιωτές των 1ων Αγώνων.

6) Η δημιουργία πολιτιστικών δράσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», δια των οποίων θα προάγεται η Ιστορία και οι Αξίες του Αθλητισμού/Ολυμπισμού μέσα από τις Τέχνες, που με πάθος τίμησε με την πένα του ο ποιητής και λογοτέχνης Δημήτριος Βικέλας.

7) Η ευαισθητοποίηση των νέων στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω του αθλητισμού και η ανάπτυξη της αντίληψης της αθλητικής κοινότητας σε θέματα οικολογίας και βιωσιμότητας με περιβαλλοντικές δράσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» από τη Σύρο προς όλο τον αθλητικό κόσμο της χώρας.

8) Η θέσπιση της “Ημέρας Ολυμπισμού" κάθε 6 Απριλίου, και άλλα.

Κύριε Δήμαρχε, στην επικείμενη συνάντηση μας θα λάβετε περαιτέρω ανάλυση για την Επιτροπή «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» η οποία αποτελεί για εμένα προσωπικά ένα όνειρο, μία σημαντική στιγμή για τη Σύρο την Αρχόντισσα πρωτεύουσα των Κυκλάδων μας, για τις Κυκλάδες μας, για την Ελλάδα μας, διότι οφείλουμε να τιμούμε την ιστορία μας και τους ανθρώπους που κράτησαν τη χώρα ψηλά στον τομέα του Αθλητισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, σας προσκαλώ με χαρά στο γραφείου μου στις 15 Φεβρουαρίου για ενδελεχή ενημέρωση και κοινή μας δημόσια ανακοίνωση.

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares