Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 08:51

Νάξος - Μανώλης Πολυκρέτης: Τρία σημαντικά έργα που δεν εντάχθηκαν σε υφιστάμενα προγράμματα

Με επιστολή που απέστειλε στα ΜΜΕ ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και υποψήφιος με τον συνδυασμό ''Δύναμη Αλλαγής, κ. Μανώλης Πολυκρέτης,  καταγγέλλει την παρούσα δημοτική αρχή για αδράνεια όσο αφορά την ένταξη σε υφιστάμενα προγράμματα τριών πολύ σημαντικών έργων, τα οποία μάλιστα είχε προτείνει ο ίδιος προκειμένου στον Δήμαρχο.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο Μανώλης Πολυκρέτης καταγγέλλει την αδιαφορία για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και την υλοποίηση αυτών των αναγκαίων έργων για τα νησιά του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολυκρέτης αναφέρεται σε παρεμβάσεις στα δίκτυα της ΔΕΗ, στην τοποθέτηση νέας αφαλάτωσης στη Δονούσα και σε έργο οδοποιίας στον δρόμο Δανακό - Λιγαρίδια, έργα που – όπως υποστηρίζει – θα βελτίωναν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. 

Η επιστολή του Μανώλη Πολυκρέτη: 

Αγαπητές μου, Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σχετικά με τη δράση και τη λειτουργία του δήμου μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να ήταν και σε διαρκή εγρήγορση, μεταξύ άλλων, για την παρακολούθηση συνεχώς και για την προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αναγκαίων έργων και δράσεων που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας.

Είναι όμως κάτι που δεν γίνεται, έτσι, νοιώθω την ανάγκη και για ενημέρωση, να παραθέσω δημόσια τα παρακάτω:

Α. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, της 28ης/8/23 πρότεινα στον κ. δήμαρχο, την ενεργή ύπαρξη μιας πρόσκλησης από το Υπ. Ανάπτυξης, η οποία αφορούσε σε διάφορες παρεμβάσεις στα δίκτυα της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν αναγκαία έργα, όπως π.χ.:
1. Υπογειοποίηση καλωδίων, υποσταθμού και στύλων μεταφοράς ρεύματος, έξω από το 1ο Γυμνάσιο Χώρας Νάξου.
2. Υπογειοποίηση καλωδίων και στύλων μεταφοράς ρεύματος, έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Νάξου.
3. Υπογειοποίηση καλωδίων και στύλων μεταφοράς ρεύματος, πέριξ της περιοχής του ασανσέρ στο Κάστρο Νάξου.
4. Αντίστοιχες ενέργειες και μεταφορά ρεύματος, σε άλλες θέσεις στη Χώρα και σε χωριά μας, όπου υπάρχουν τέτοιες ανάγκες, ενώ η ύπαρξή τους (υποσταθμοί, καλώδια, στύλοι), βλάπτουν την καλαισθησία, ή την ασφάλεια του χώρου, διότι αφενός, είναι άσχημο σπίτια να έχουν θέα υποσταθμούς και καλώδια δίπλα τους και είναι πολλά, και αφετέρου, είναι πολύ κοστοβόρο και ίσως αδύνατο, ο δήμος να χρηματοδοτήσει τέτοιες ενέργειες.

Εδώ σημειώνω ότι με τη ΔΕΗ, η συνεργασία του δήμου είναι άψογη και όποτε ζητήσουμε οποιοδήποτε αίτημα που αφορά στο δίκτυό της, μας εκπονεί αμέσως τις μελέτες και τις παραδίδει στο δήμο μας, για υλοποίηση και την ευχαριστώ γι’ αυτό.

Ενημέρωσα λοιπόν τον κ. δήμαρχο για τα παραπάνω και το αναφερόμενο πρόγραμμα – πρόσκληση για χρηματοδότηση, το αποτέλεσμα ήταν να με λοιδορήσει και να απαξιώσει το πρόγραμμα και τις χρηματοδοτούμενες δράσεις του.

Η πρόσκληση εν τέλει έκλεισε και καμία πρόταση χρηματοδότησης τελικά δεν κατέθεσε ο δήμος μας.

Εύλογα προκύπτει ότι η Χώρα Νάξου, τα χωριά μας, αλλά και οι Μ. Κυκλάδες έχασαν τελικά αυτό που τους αναλογούσε, από την συγκεκριμένη αυτή ουσιαστική παρέμβαση.

 

Β. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) έχει στον «αέρα» πρόσκληση για χρηματοδότηση υποδομών Ύδρευσης, αλλά και για Αφαλατώσεις. Πριν παραιτηθώ από το συνδυασμό του κ. Λιανού, είχα ενεργά ασχοληθεί και εξετάσει σε βάθος την αναγκαιότητα και την δυνατότητα για τοποθέτηση νέας αφαλάτωσης στη Δονούσα, που αποδεδειγμένα σήμερα φαίνεται να έχει ανάγκη για πρόσθετη τέτοια υποδομή, καθώς εντελώς οριακά σήμερα καλύπτονται οι ανάγκες αιχμής σε πόσιμο νερό.

Μάλιστα η Υπηρεσία είχε αμέσως συντάξει Τεχνική έκθεση, με συνοπτική περιγραφή του προτεινόμενου έργου, προϋπολογισμό κλπ, και είχε δρομολογήσει ενέργειες, όπως η διαδικασία αδειοδότησης της νέας μονάδας αφαλάτωσης.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση σήμερα είναι ενεργή και κλείνει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνω λοιπόν ότι, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης/9/23 ενημέρωσα για το θέμα και τον κ. δήμαρχο και τον κ. αντιδήμαρχο Δονούσας και με απαξίωσαν και οι δύο, σαν να ζητούσα κάτι το ευτελές και μηδαμινό, που δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος. Ενώ πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αυτό της ύδρευσης, που όλοι γνωρίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει σοβαρό θέμα ανέχειας, ειδικά στις Μ. Κυκλάδες, αν δεν γίνουν το γρηγορότερο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις που χρειάζονται.

Λυπάμαι πραγματικά που η σημερινή Δημοτική Αρχή, λειτουργεί συλλήβδην έτσι, χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης, χωρίς κανένα ενδοιασμό, για τον αν θα έχει ή δεν θα έχει πόσιμο νερό ένα νησί, στη συγκεκριμένη περίπτωση και αντί να αδράξουν την ευκαιρία, να προσπαθήσουν (δεν προκύπτουν κάθε μέρα τέτοιες ευκαιρίες), κοροϊδεύουν και λοιδορούν και δεν ενεργούν σε τίποτα.

Τους προειδοποιώ, όμως, έστω και τώρα στο τέλος της διαδικασίας υποβολής προτάσεων, να ενεργήσουν και να καταθέσουν αίτημα χρηματοδότησης με απόφαση του Δήμου. Αλλιώς, είμαι αναγκασμένος να το καταγγείλω επισήμως, για την αδιαφορία αυτή που επιδεικνύουν να εξυπηρετήσουν και να διασφαλίσουν την υδροδότηση ενός νησιού.

Γ. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επίσης έχει ανοικτή πρόσκληση, που ο δήμος μπορεί να εντάξει για χρηματοδότηση μελέτη, ώστε να εκτελέσει έργο Οδοποιίας.
Υπάρχει λοιπόν μελέτη για το δρόμο Δανακός-Λιγαρίδια, όπου επίσης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 07ης/09/23 ενημέρωσα πάλι τον κ. δήμαρχο, ενώ τηλεφωνικά ενημέρωσα επίσης, τον κ. Εμμ. Βάσιλα, πρόεδρο της Κοινότητας Δανακού, γι’ αυτό το σημαντικό θέμα.

Φανταστείτε πόσο θα καταστεί αφενός, ασφαλής και καλοτάξιδος ο εν λόγω δρόμος που σήμερα ουσιαστικά εξυπηρετεί και ευρέως κυκλοφορείται, αλλά με δυσκολία και αφετέρου, πόσο θα μειώσει τον χρόνο επικοινωνίας και επέμβασης με το Κέντρο σε μια τυχόν δύσκολη ώρα, σε μια πραγματική ανάγκη, που μπορεί να προκύψουν.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και πάλι με λοιδόρησε και απαξίωσε τα λεγόμενά μου. Ο δε πρόεδρος Δανακού κ. Μαν. Βάσιλας μου ζήτησε να του στείλω την πρόσκληση να την διαβάσει και θα ερχόταν να συζητήσει με το δήμαρχο. Καμία ενέργεια ούτε και γι’ αυτό, δεν έχει γίνει έως σήμερα.

Επισημαίνω και ενημερώνω τους συμπολίτες μου Ναξιώτες και Κουφονησιώτες, ότι τέτοια ευκαιρία μπορεί να περάσουν χρόνια, ενδεχομένως, για να ξαναβρεθεί.

Ζητώ λοιπόν από τον κ. δήμαρχο να καταθέσει έγκαιρα την μελέτη του δρόμου που ήδη υπάρχει, για έλεγχο, έγκριση και χρηματοδότηση του έργου από την ΠΝΑ. Αν δεν το κάνει και για ό,τι συμβεί στον συγκεκριμένο δρόμο τον καθιστώ υπεύθυνο.

Για όλα αυτά που αναφέρονται αγαπητοί μου συμπολίτες, σας παραθέτω τις αντίστοιχες προσκλήσεις των αρμόδιων Φορέων του Κράτους μας και όσοι πραγματικά αγαπάτε τον τόπο μας, θα ήθελα να τις δείτε και ο καθένας από τη μεριά του, ας προσπαθήσει να κάνει ό,τι δύναται.

Θλίβομαι ειλικρινά γι’ αυτήν την πολιτική, την γενική πρακτική και την ουσιαστικά άρνηση ή αδυναμία του δημάρχου, να υλοποιήσει σημαντικές αναγκαίες υποδομές που έχουμε ανάγκη και την οπισθοδρόμηση που συνεχώς τελικά οδηγούμαστε με ευθύνη του.

Μετά τιμής
Πολυκρέτης Εμμανουήλ
Δημοτικός Σύμβουλος

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares