Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 12:23

Χάρτινα γκολ (Μέρος 2ο)

Και συνεχίζω αυτό το μικρό αφιέρωμα στους ποδοσφαιρικούς χάρτινους ήρωες των παιδικών μας χρόνων ξεφυλλίζοντας τις εικονογραφημένες σελίδες του περιοδικού Ερίκ Καστέλ, του Raymond Reding και της Francoise Hugues.

Ο Καστέλ ένα ποδοσφαιρικό κράμα του Γιόχαν Κρόιφ και του Ρομπέρτο Μπέτεγκα, είναι ένας νεαρός Γάλλος ποδοσφαιριστής -παρά το άσπρο μαλλί του- αρχικά της Ίντερ. Μεταγράφεται σύντομα στην Μπαρτσελόνα, όπου καταφέρνει σταδιακά να γίνει το μεγάλο της αστέρι κι ο αρχηγός της. Έχοντας για κολλητούς του τον Σέρβο σέντερ φορ και συμπαίχτη του Στάνοβιτς, και τους πιτσιρικάδες τους Παμπλίτος -οι οποίοι με την παρέα τους και τα καμώματά τους τον αποσυμπιέζουν και τον αποφορτίζουν από τα βάρη του πρωταθλητισμού- προσπαθεί να κερδίσει με την Μπαρτσελόνα αρχικά, και έπειτα με την Παρί Σεν Ζερμέν, το Ε.Κ.Ι.Π. (Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ιστορικών Πόλεων). Ο Καστέλ φοράει πάντα τη φανέλα με το νούμερο επτά στην πλάτη και αγωνίζεται κυρίως -ως άλλος Κρόιφ- στη θέση των εξτρέμ. Ο Ερίκ Καστέλ τα έχει όλα. Αγαπάει τα παιδιά, είναι κομψός με  αθλητική κορμοστασιά, ηθικός, φιλομαθής και κοσμοπολίτης.

    Τα μαγικά Παπούτσια του Μπίλι, των Fred Baker και John Gillat, είναι η επόμενη εικονογραφημένη ιστορία που θα σας παρουσιάσω. Ο Μπίλι Ντέϊν είναι ένα ορφανό δωδεκάχρονο αγόρι, το οποίο ζει μαζί με τη γιαγιά του Ντόρις. Μια μέρα, καθώς ψαχουλεύει στο πατάρι της γιαγιάς του, βρίσκει τα σκονισμένα παπούτσια του παλιού άσσου των γηπέδων, του Κανονιέρη Κιν. Ο Μπίλι δεν είναι κανένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Μάλλον καταβάλλει προσπάθεια για να τον αποδεχτούν σαν ισότιμο μέλος στα παιχνίδια της γειτονιάς του, οι συνομίληκοί του. Όποτε όμως φοράει τα σκονισμένα παπούτσια του Κανονέρη Κιν, παίζει σαν αυτόν. Μετατρέπεται δηλαδή σε έναν ολοκληρωμένο κι εξαιρετικά ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Καθιερώνεται λοιπόν στη θέση του σέντερ φορ στη σχολική ομάδα ποδοσφαίρου, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις, φορώντας πάντοτε τη φανέλα με το νούμερο οχτώ, και φυσικά τα μαγικά παπούτσια του Κανονιέρη Κιν ή μάλλον του Μπίλι…

τα μαγικά παπούτσια του μπίλυ

   Τελειώνω τη μικρή αυτή αναδρομή στα ποδοσφαιρικά κόμικς, που σημάδεψαν με τις εικονογραφημένες ιστορίες τους την παιδική μας ηλικία, με το Κούτσα-Κούτσα Προς Τη Δόξα, του  Neville Wilson.

   Ο έφηβος Λέσλι Τόμσον χάνει τους γονείς του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και ο ίδιος μένει κουτσός. Το ατύχημα αυτό του δημιουργεί μια παράξενη ατροφία στο αριστερό του πόδι, με αποτέλεσμα το τελευταίο να είναι πιο κοντό απ’ το δεξί. Η αδυναμία του όμως αυτή μετατρέπεται και στο μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Η μπάλα κολλάει κυριολεκτικά στο πόδι του και παρόλο που υστερεί σε ταχύτητα, είναι εξαιρετικός ντριμπλέρ, και τα σουτ του είναι κεραυνοβόλα. Ζει με τον θείο, τη θεία του και τον ξάδερφό του, σε μια φάρμα. Εκεί εκτρέφουν πρόβατα και έχουν ένα μικρό γαλακτοκομείο. Ο Λέσλι έχει ένα μικρό τσοπανόσκυλο, τον Φιλαράκο. Μαζί του φυλάει τα πρόβατα και εξασκείται με την μπάλα του πάνω στις απότομες πλαγιές των βουνών. Ο Λέσλι μέσω ενός σκάουτερ που παρατήρησε σε ανύποπτο χρόνο τα κόλπα του, καταλήγει στην εφηβική ομάδα της Ντάρμπουρι Ραίηντζερς. Αρχικά, εξ’ αιτίας της αδυναμίας του αριστερού του ποδιού, ο Λέσλι αντιμετωπίζεται με περίσσια προκατάληψη από συμπαίχτες και αντιπάλους. Περνώντας ο καιρός όμως αποδεικνύει την αξία του, προωθείται στην ανδρική ομάδα της Ντάρμπουρι και γίνεται αρχηγός της. Τελικά φτάνει να αγωνιστεί μέχρι και με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Ο Λέσλι αγωνίζεται πάντα φορώντας τη φανέλα με το νούμερο εννιά στην πλάτη και γίνεται διάσημος για τα εξαιρετικής ακρίβειας φαλτσαριστά χτυπήματά του στις στημένες φάσεις.

Koutsa koutsa προς τη δόξα

    Γράφοντας τις τελευταίες  γραμμές αυτού του μικρού αφιερώματος στις ποδοσφαιρικές ιστορίες που σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια, νιώθω ένα ρίγος να διαπερνά το κορμί μου. Ένα ρίγος που είμαι σίγουρος ότι προέρχεται απ’ τη γλυκιά ανάμνηση της μοναδικής μας πραγματικής πατρίδας, της παιδικής μας ηλικίας. Επίσης ένα πλατύ χαμόγελο έχει σχηματιστεί στο πρόσωπό μου, απ’ άκρη σ’ άκρη,  και τα μάτια μου σαν να λάμπουν, όμοια με εκείνα του μοναδικού Μπεν Λήπερ, του Τερματοφύλακα  Γιατρού, κάθε φορά που απέκρουε κάποιο κρίσιμο πέναλτι για την αγαπημένη του Μάνκαστορ Σίτι…

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ:  Χάρτινα γκολ (Μέρος 1ο)

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μανόλης Κατεινάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1975. Μεγάλωσα στον Ταύρο και κατάγομαι από την Απείρανθο της Νάξου.

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμορφώθηκα στην Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχω επίσης γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογές Ελλήνων λογοτεχνών.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares