Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 01:20

Γιάννης Πολυχρονάκος : ‘’ Τα χειρότερα για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και για τον τουρισμό μας είναι μπροστά μας. Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα νησιά μας’’

Στις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις Κυκλάδες αλλά και στα χειρότερα που είναι μπροστά μας, αναφέρεται ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και υπ. Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πολυχρονάκος.

''Το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις Κυκλάδες δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. Αντίθετα τα πολύ δύσκολα και για την ακτοπλοΐα και για τον τουρισμό στα νησιά μας είναι μπροστά μας.
Και εξηγούμαι: οι προτάσεις της Κομισιόν για την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών για την ακτοπλοία , η περίφημη δέσμη’’ Fit for 55’’, θέτει ως στόχο την προώθηση της χρήσης οικολογικών καυσίμων από τα πλοία και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά σημαίνει ότι αν δεν ανανεωθεί ο γερασμένος στόλος της ελληνικής ακτοπλοΐας με νέα και σύγχρονα πλοία που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οικολογικό καύσιμα και να έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τότε θα πρέπει οι εταιρείες να καταβάλλουν δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, αυτό θα σημάνει την αύξηση του κόστους λειτουργίας των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών κατά 207 εκ.ευρώ το 2026.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά περίπου 30% και μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης κατά 28% αφού υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 5,4 εκ.επιβάτες το 2026.

Παράπλευρη απώλεια θα είναι η μείωση των εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές κατά 1 δις ευρώ το 2026, η μείωση του ΑΕΠ κατά 900 εκ.ευρώ και η απώλεια 29.000 θέσεων εργασιας στις νησιωτικές περιοχές αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.

Όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα , δεν θέλουν να τα συζητάμε την προεκλογική περίοδο η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης γιατί τους χαλάνε το αφήγημα της Ισχυρής Ελλάδας. Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν το συζητάμε, είναι εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του, δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για τα νησιά μας και την τοπική οικονομία.

Μέχρι το 2026 μένουν ακόμα τρία χρόνια και η Ελλάδα αλλά και η ελληνική ακτοπλοΐα είναι απροετοίμαστες.

Το 60% του στόλου της ακτοπλοΐας είναι ήδη εντός του ορίου ηλικίας των 30 ετών, ενώ το 2030 το 74% του στόλου θα είναι πάνω από 30 ετών.

Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα σε εξέλιξη με κίνητρα για νέα και σύγχρονα πλοία που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.

Όπως δεν υπάρχουν υποδομές στα λιμάνια των νησιών μας για τον εφοδιασμό πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα.

Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα νησιά , ο τουρισμός και κυρίως οι νησιώτες.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares