Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011 12:29

«Στα 3 corner πέναλτι» Κάνοντας ποδόσφαιρο για τον αθλητισμό

akadimies_nirea

«Νηρέας, Νηρέας ...;». Όταν ακούς το όνομα από το στόμα παιδιών, η αίσθηση είναι διαφορετική. Πολύ περισσότερο όταν 80 πιτσιρίκια, φορώντας κίτρινη φανέλα με το καραβάκι στο στήθος στέκονταν και ο πρόεδρος του συλλόγου Σ. Τριπολιτσιώτης τους έλεγε: «Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη φετινή προσπάθεια που καταβάλλατε με τη συμμετοχή σας στις προπονήσεις και τις δραστηριότητες του συλλόγου».

Εικόνα δανεισμένη από την τελευταία συγκέντρωση των τμημάτων υποδομής ποδοσφαίρου του Νηρέα, με αφορμή την γιορτή για την τελετή λήξης της σεζόν 2010-11. Ο σύλλογος φέτος μπήκε στην αρχή μιας νέας εποχής βάζοντας γερές βάσεις στα τμήματα υποδομής με το πρόγραμμα «ΝΑΟΥΣΑ 2010» που παρουσίασε πέρυσι τέτοια εποχή. Ανακαλώντας μνήμες από τις εξαγγελίες του προγράμματος στέκομαι σε δύο σημαντικές κουβέντες που ακούστηκαν από τον Γ. Σαραντινό και τον Μ. Σιφναίο: «Η επιδίωξή μας είναι να γίνει ξανά ο σύλλογος χώρος κοινωνικοποίησης» και «φιλοδοξία μας είναι να γίνει ο Νηρέας συναισθηματικός κρίκος που να συνδέει όλα τα άτομα του χωριού».

Λόγια πολύ σημαντικά για να γίνει το πρώτο βήμα και απ' ότι φάνηκε δεν έπεσαν στο κενό. Ο Νηρέας, με την δυναμική που του έδωσαν τα παιδιά, ξανάνιωσε και στα..52 του χρόνια δείχνει να περνά μια δεύτερη νιότη.

Το «ΝΑΟΥΣΑ 2010» είναι ένα καθαρά αθλητικό πρόγραμμα που σχετίζεται με τα τμήματα υποδομής ποδοσφαίρου και προέκυψε από τη συνένωση της Σχολής Ολυμπιακού Πάρου και του Νηρέα. Συγκεντρώθηκαν περί τα 80 παιδιά, γεννημένα από το 1996 έως και το 2007, και έγινε μια προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα χωρίζοντας τα τμήματα ηλικιακά ώστε να προπονούνται τα παιδιά σε πιο συγκεκριμένες βάσεις. Απώτερος στόχος είναι - για όσους εμπλεκόμαστε - να υπηρετήσουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που χαράχτηκε από την αρχή αυτού του προγράμματος και γι' αυτό θεωρώ πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να μπει το νερό στο αυλάκι για να πούμε ότι αποκτήσαμε φιλοσοφία και ξέρουμε με σαφήνεια που βαδίζουμε. Βέβαια, πολλές φορές από τη θεωρία μέχρι την πράξη υπάρχει διαφορά, ωστόσο η καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει βοηθήσει ήδη πάρα πολύ.

Καμιά φορά όταν αφήνουμε τους αριθμούς να «μιλούν» αυτοί αναδεικνύουν πολλά. Και οι αριθμοί του «ΝΑΟΥΣΑ 2010» για την αγωνιστική σεζόν που πέρασε είναι εντυπωσιακοί. Πραγματοποιήθηκαν 370 προπονήσεις (συνολικά για όλα τα τμήματα) και τα παιδιά του Νηρέα έλαβαν μέρος σε 64 αγώνες (σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες). Επίσης, έγιναν πάνω από 150 μετακινήσεις για να πηγαινοέρχονται δύο τμήματα στην Παροικιά και να προπονούνται στο μεγάλο γήπεδο. Στα καθαρά αγωνιστικά τώρα, το προπονητικό πρόγραμμα για κάθε τμήμα είναι σε ετήσιο πλάνο και, ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία, τα παιδιά προπονούνται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ο Νηρέας έδωσε μεγάλη βάση στα παιδιά και τις προπονήσεις τους, τις σχέσεις με το σχολείο, το κομμάτι διατροφής και τη σημασία του στην ανάπτυξη τους. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του κάθε παιδιού, στη συναρμογή τους, ενώ αξιοποιήθηκαν όλα τα παιδιά και πήραν παιχνίδια στα πόδια τους (χαρακτηριστικό ήταν ότι πολλά από αυτά αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε μεγάλο γήπεδο).

Το μικρότερο τμήμα των υποδομών (μπαμπίνι) με παιδιά 4-7 ετών αναλώθηκε περισσότερο σε παιχνίδια διασκέδασης έτσι ώστε τα παιδιά να ευχαριστηθούν την πρώτη τους γνωριμία με τη μπάλα. Βασικό μέλημα του συλλόγου είναι να εξελίσσεται διαρκώς και υποχρέωσή του απέναντι στα παιδιά, απέναντι στο παιχνίδι και απέναντι στο χωριό είναι να προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο. Αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα «ΝΑΟΥΣΑ 2010» και αυτό είναι που, εν τέλει, θα θυμόμαστε.

Προτεραιότητα του «ΝΑΟΥΣΑ 2010» για τη χρονιά που έρχεται είναι να μεταφέρει μέσα από τον προγραμματισμό του αξίες για τη ζωή, όπως η οικογένεια, οι προτεραιότητες, η διαχείριση του χρόνου των παιδιών, η ανταμοιβή, οι ανθρώπινες σχέσεις. Όλο το νέο πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς θα έχει να κάνει με τις παραπάνω αξίες και με αρχές που μέσα από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό θέλουμε να μεταφέρουμε στους γονείς και στα παιδιά.

Το όλο θέμα είναι να δημιουργήσουμε τροφή για σκέψη προς όλους μας και η απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων στην Νάουσα είναι μια αφορμή. Και, όπως κάποτε (αγαπητέ Γιάννη Β.) ο Κάρολος Κουν είχε πει, με κάποιο τρόπο, ότι «κάνουμε θέατρο για την τέχνη», έτσι και όλοι εμείς από την Νάουσα μπορούμε να πούμε ότι «κάνουμε ποδόσφαιρο για τον αθλητισμό».

Μιχάλης Παπαδάκης

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares