Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 22:07

Αντώνης Ερρίκος «Δεν ήρθα σαν ειδήμονας ούτε σαν μυαλοπώλης»

errikos_aop

Ο Αντώνης Ερρίκος είναι ο νέος προπονητής του ΑΟ Πάρου. Ο κ. Ερρίκος ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής από τον Ιωνικό Νίκαιας και αφού πέρασε απ' όλα τα τμήματα των Ακαδημιών έπαιξε με την α' ομάδα στη Β' Εθνική κατηγορία.

Αγωνίστηκε ακόμα στη Δόξα Πειραιά με την οποία κατέκτησε το κύπελο της ΕΠΣ Πειραιά. Την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής την έκλεισε σε ηλικία μόλις 27 ετών στον Ορφέα Κερατσινίου.

Ως προπονητής εργάστηκε σε όλα τα ποδοσφαιρικά τμήματα του Ιωνικού και για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στην ανδρική ομάδα. Ακόμα, έχει εργαστεί και σε άλλα σωματεία του Πειραιά και ως ενωσιακός προπονητής στην ΕΠΣ Πειραιά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ο κ. Ερρίκος παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα μας ως προπονητής του ΑΟ Πάρου:

- Τι είναι αυτό που κάνει έναν προπονητή που δούλευε στις Ακαδημίες μίας ΠΑΕ με πολλές συμμετοχές στην Α' Εθνική και με παρουσία στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, να φεύγει από εκεί και να έρχεται σε μία ερασιτεχνική ομάδα ενός νησιού;

Α. Ερρίκος: «Επί 17 χρόνια πέρασα απ' όλες τις ομάδες του Ιωνικού. Ο «κύκλος» μου όμως εκεί τελείωσε. Άλλωστε και ο Ιωνικός άλλαξε την πορεία του και εγώ τη δικιά μου. Έτσι, και αφού δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να φύγω από την Αθήνα (είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου), αποφάσισα να δουλέψω σε ομάδα ενός νησιού. Θέλω απλά να προσφέρω και κάπου αλλού».

- Σας φοβίζει αυτό; Είναι λίγο άγνωστο; Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με δύσκολες μετακινήσεις και που... μεσολαβεί θάλασσα.

Α. Ερρίκος: «Το 2009-2010 με φόβιζε ακόμα περισσότερο γιατί το είχα κάνει για πρώτη φορά πηγαίνοντας στον ΑΟ Σαντορίνης. Έτσι, γνώρισα από κοντά τις αντιξοότητες του πρωταθλήματος με τα ταξίδια, τις αναβολές κλπ. Νομίζω ότι κάτι κατάφερα εκεί και κάτι άφησα. Δεν είναι λοιπόν κάτι άγνωστο για εμένα».

Ο ΑΟΠ

- Οι πρώτες σας επαφές με τους ανθρώπους του ΑΟ Πάρου τι εντύπωση σας άφησαν;

Α. Ερρίκος: «Οι πρώτες συζητήσεις που έκανα ήταν με το ΔΣ. Έχω την εντύπωση ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε φιλοσοφία και σε σκέψεις για το μέλλον. Τα βρήκαμε άλλωστε πολύ - πολύ γρήγορα».

- Ποιος είναι ο στόχος σας την πρώτη χρονιά για τον ΑΟΠ;

Α. Ερρίκος: «Να δουλέψουμε με στόχο να μπουν τα παιδιά στην νοοτροπία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εφόσον κάποια παιδιά έχουν βλέψεις για να πάνε παραπάνω και να αγωνιστούν επαγγελματικά, πρέπει από αυτή την ηλικία να αποκτήσουν αυτή την νοοτροπία. Με την εμπειρία μου λέω ότι πρέπει από μικρές ηλικίες αυτά τα παιδιά να έχουν αυτή την νοοτροπία. Θα προσπαθήσω να αποδείξω στα παιδιά ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος και θέλει θυσίες και κόπο. Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο, θα είμαι δίπλα τους με τις γνώσεις μου. Θα τους εξηγήσω ακριβώς πως είναι τα πράγματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όσα πάλι παιδιά θέλουν να παίζουν μόνο για το χόμπι τους και με αυτούς θα προσπαθήσω να παίξουν ακόμα καλύτερα. Πρέπει να μάθουμε σωστό και σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο πρέπει πρώτα να το μάθουμε και μετά να το παίξουμε. Όχι αντίθετα...».

- Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις στην Παροικιά πως σας φαίνονται;

Α. Ερρίκος: «Το γήπεδο της Παροικιάς είναι ιδανικό. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ομάδες έπαιζαν στα χώματα. Το γήπεδο της Παροικιάς σου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψεις. Απ' ότι γνωρίζω φέτος θα έχουμε και περισσότερο χρόνο, ώστε να δουλέψουμε όσο θέλουμε. Έχω αναλάβει άλλωστε την οργάνωση όλων των Ακαδημιών του ΑΟΠ. Δεν ήρθα σαν ειδήμονας, ούτε σαν μυαλοπώλης. Ήρθα να βοηθήσω και να γίνουμε όλοι μας και οι προπονητές των Ακαδημιών μία «ομάδα». Τους θεωρώ όλους συνεργάτες μου. Όλοι οι παίκτες της ομάδας μας από 5 χρονών μέχρι όποια ηλικία είναι ο μεγαλύτερος, θα δουλεύουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα και ίδια τακτική».

Οι Ακαδημίες

- Με ποιες ηλικίες σας αρέσει να δουλεύετε περισσότερο;

Α. Ερρίκος: «Αγαπάω το ποδόσφαιρο και σας λέω ότι το ποδόσφαιρο είναι τα παιδιά. Είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι στη συνέχεια. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό κάποτε στην Ελλάδα. Θα σας πω ότι στην Ολλανδία υπάρχουν μόνο δύο επαγγελματικές κατηγορίες. Από τη Β' Εθνική ανεβαίνουν στην Α' Εθνική και από εκεί πάλι υποβιβάζονται κάποιες άλλες ομάδες στη Β' Εθνική. Κανείς όμως δεν πέφτει από τη Β' Εθνική. Όλες οι επαγγελματικές ομάδες είναι 36 στον αριθμό. Κάτω από τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες υπάρχει μόνο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με αυστηρό όριο ηλικίας. Οι παίκτες από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες πλαισιώνουν τις 36 επαγγελματικές ομάδες και εκατοντάδες άλλες όπως ξέρετε σε όλο τον πλανήτη, αφού Ολλανδοί ποδοσφαιριστές παίζουν σε όλο τον κόσμο. Μάλλον λοιπόν στην Ολλανδία το έχουν μελετήσει καλύτερα το ποδόσφαιρο. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει για να επανδρώνει τις επαγγελματικές ομάδες και όχι για να παίζω μπάλα εγώ!».

- Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που είναι «αδούλευτοι» από μπάλα και παίζουν μόνο με ένα φυσικό ταλέντο και δυναμισμό;

Α. Ερρίκος: «Αυτό, ίσως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα τα παιδιά έχουν καλύτερες συνθήκες. Σκεφθείτε ποδοσφαιριστές σαν τον Δομάζο, τον Κούδα, τον Δεληκάρη, τον Παπαϊωάννου, να είχαν γεννηθεί σε κάποια άλλη χώρα που ήταν ανεπτυγμένη ποδοσφαιρικά. Τότε, ήταν αδούλευτα παιδιά και χαζεύαμε. Φανταστείτε αυτούς τους ποδοσφαιριστές να είχαν γεννηθεί στην Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία».

- Το πρόβλημα του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν ότι δεν δούλεψε τις «κάτω» ηλικίες;

Α. Ερρίκος: «Το πρόβλημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ότι δεν ήταν επαγγελματικό. Θεωρήσαμε δηλαδή, το 1979 που το δημιουργήσαμε, ότι επειδή ένας ποδοσφαιριστής πληρώνεται είναι και επαγγελματίας. Αυτό, είχαμε στο μυαλό μας, επειδή, υπέγραψε κάποιος ένα συμβόλαιο. Βάλαμε λοιπόν το 1979 ένσημα στους ποδοσφαιριστές και είπαμε «επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Πρέπει το ποδόσφαιρο όμως να δουλεύεται σωστά από τις μικρές ηλικίες. Εδώ, όμως, κάνουμε ένα τεράστιο λάθος βάζοντας τον οποιοδήποτε να κάνει τον προπονητή στους μικρούς».

- Εδώ, στην Πάρο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Πάνε τα παιδιά 18 χρονών και αναγκαστικά φεύγουν για σπουδές στην Αθήνα. Οι ομάδες λοιπόν στην επαρχία είναι καταδικασμένες να μην μπορούν να «μεγαλώσουν» ποτέ...

Α. Ερρίκος: «Το να γίνει μία ομάδα στις Κυκλάδες, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, Λάρισα, δεν θα γίνει ποτέ. Δεν είναι δυνατόν. Άντε να φθάσει Γ' Εθνική, άντε Β' Εθνική. Για να κρατηθεί όμως εκεί, θα αναγκαστεί να κάνει εισαγωγή ποδοσφαιριστών. Άρα, για ποιο Παριανό ή Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο θα μπορούμε να μιλάμε; Το να φύγει ένα παιδί να σπουδάσει είναι καλό. Σαν ποδοσφαιριστής όμως στα 18 του χρόνια πρέπει να είναι έτοιμος. Εκεί θα είναι το κέρδος μας. Πρέπει λοιπόν να δουλέψει σωστά εδώ για να είναι έτοιμος. Όταν ήμουν στον Ιωνικό μου είχαν έρθει παιδιά από Σαντορίνη και Νάξο, και θα πω κάτι χωρίς να ντρέπομαι. Έλεγα, «αυτό το παιδάκι έχει ξαναμπεί σε γήπεδο;». Ήξεραν μπάλα, αλλά όχι ποδόσφαιρο. Εκεί, είναι το πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο πλέον έχει γίνει επιστήμη. Δεν μπορεί να κάνει τον προπονητή ο οποιοσδήποτε. Θα σας το πω αλλιώς. Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να σας κάνω εγχείρηση. Εσείς κάθεστε; Πως λοιπόν αφήνουμε τον οποιονδήποτε να κάνει τον προπονητή στις μικρές ηλικίες;».

- Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος του ΑΟΠ φέτος στο πρωτάθλημα;

Α. Ερρίκος: «Δεν λέμε ότι δεν είναι στόχος ο πρωταθλητισμός, δεν λέμε ότι είναι στόχος ο πρωταθλητισμός. Εγώ θα προσπαθήσω με αυτά τα παιδιά που έχουμε να παίξουμε σωστό ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοί μας θα ευχαριστηθούν την ομάδα μας φέτος. Δεν έχω μαγικό ραβδάκι, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

- Να δώσουμε ραντεβού για συνέντευξη την επόμενη χρονιά τέτοια περίοδο;

Α. Ερρίκος: «Θα σας πω κάτι και θα το καταλάβετε στην πορεία μου. Δεν είμαι μισθοφόρος, ούτε ήρθα εδώ να κοροϊδέψω κανέναν. Ήρθα να δουλέψω και να προσπαθήσω να βοηθήσω. Ίσως κάποιοι να νομίζουν και να λένε «ήρθε στην Πάρο για να πάρει τα λεφτά μας, είναι επαγγελματίας θα πληρώνεται κλπ». Όλα αυτά τα πράγματα μπορώ να τα διαψεύσω μόνο με τον καιρό. Δεν ήρθα εδώ πάντως για να μείνω μόνο ένα χρόνο...».

Τα Νέα της Πάρου-Αντιπάρου

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares