Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 14:58

Eurobasket 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους αντιπάλους της Εθνικής

Το Ευρωμπάσκετ ξεκινάει σήμερα, η πρεμιέρα του ομίλου της Εθνικής μας είναι αύριο, με τη «γαλανόλευκη» να είναι σε έναν σχετικά βατό όμιλο. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους αντιπάλους της...

 

Η Εθνική Ελλάδας θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, στην πρώτη τετράδα του 3ου ομίλου (Μιλάνο) που εξασφαλίζει πρόκριση σε νοκ άουτ αγώνα της φάσης των «16» (Βερολίνο), στο Ευρωμπάσκετ του 2022.

Η κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του 3ου ομίλου σημαίνει για την εθνική πως… εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποφύγει στον νοκ άουτ χιαστί της φάσης των «16» τη Σερβία (εκ των φαβορί και φιναλίστ στο Ευρωμπάσκετ του 2017), αφού ο 3ος όμιλος διασταυρώνεται με τον 4ο.

Η Εθνική θα παλέψει για τις δύο πρώτες θέσεις με την Κροατία και την Ιταλία, τις οποίες και αντιμετωπίζει στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Για μία θέση πρόκρισης, εκτός απροόπτου την 4η, όπως όλα δείχνουν, θα παλέψουν οι Μεγάλοι Βρετανία, Εσθονία και Ουκρανία.

Η ακτινογραφία της Ιταλίας

Η 12αδα: Τομάζο Μπαλντάσο, Πολ Μπιλίγκα, Λουίτζι Ντατόμε, Σιμόνε Φοντέκιο, Νίκο Μανιόν, Νικολό Μέλι, Αλεσάντρο Παγιόλα, Ακίλε Πολονάρα, Τζιαμπάολο Ρίτσι, Μάρκο Σπίσου, Αμαντέο Τεσιτόρι, Στέφανο Τόνουτ.

H απουσία του 34χρονου Ντανίλο Γκαλινάρι αφήνει την οικοδέσποινα του 3ου ομίλου, Ιταλία, χωρίς τον βασικό της φόργουορντ σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Ο παίκτης των Μπόστον Σέλτικς, υπέστη κάκωση μηνίσκου στο γόνατο, στον αγώνα με τη Γεωργία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και τέθηκε νοκ άουτ.

Οι Ιταλοί διαθέτουν πάντως ΝΒΑερ, τον φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ, Σιμόνε Φοντέκιο, καθώς και έναν πρώην ΝΒΑερ… τον Λουίτζι Ντατόμε της Αρμάνι Μιλάνο. Οι Νικολό Μέλι και Πολ Μπιλίγκα, συμπαίκτες με τον Ντατόμε στην Αρμάνι είναι επίσης σημαντικοί!

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, Τζιανμάρκο Ποτσέκο (βοηθός του Έτορε Μεσίνα στην Αρμάνι) έχει «όπλο» στο «4» τον πρωταθλητή Euroleague με την Αναντολού Εφές, Ακίλε Πολονάρα. Η Ιταλία μετρά 10 μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (2 χρυσά, 4 ασημένια και 4 χάλκινα). Πρωταθλητές Ευρώπης αναδείχτηκαν το 1983 στη Ναντ και το 1999 στο Παρίσι, νικώντας και τις δύο φορές την Ισπανία στον τελικό. Το 2003 στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, οι Ιταλοί απέκλεισαν την εθνική στον προημιτελικό και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Η ακτινογραφία της Κροατίας

Η 12αδα: Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Λόβρο Γκνίντιτς, Μάριο Χεζόνια, Κάρλο Μάτκοβιτς, Ντομινίκ Μαβρα, Τόνι Πέρκοβιτς, Ρόκο Πρκάτσιν, Ιβάν Ράμλιακ, Ντάριο Σάριτς, Κρούνοσλαβ Σιμόν, Τζάλεν Σμιθ, Ίβιτσα Ζούμπατς

Από το σοκ, του αποκλεισμού τους από τον 2ο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 ταξιδεύουν στο Μιλάνο οι Κροάτες. Η επιστροφή στο βάθρο σε Ευρωμπάσκετ αποτελεί κρυφό πόθο για την πεισμωμένη Κροατία που στα 30 χρόνια της ιστορίας της μετρά μόνο δύο χάλκινα μετάλλια (1993, 1995). Έχει δηλαδή να κατακτήσει ένα μετάλλιο εδώ και 27 χρόνια!

Ο 33χρονος πλέον σμολ φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς αποτελεί το «αστέρι» της Κροατίας. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια, δίνει λύσεις στην επίθεση, ενώ ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας Νταμίρ Μουλαομέροβιτς βασίζεται και στους Ντάριο Σάριτς, Κρούνοσλαβ Σιμόν και Ίβιτσα Ζούμπατς.

Αγώνας δρόμου έγινε για να μαζέψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ν’ αγωνιστεί ως «νατουραλιζέ» ο Τζάλεν Σμιθ.

Η ακτινογραφία της Μεγάλης Βρετανίας

Οι παίκτες (δεν έχει ανακοινώσει 12αδα): Αμίν Ανταμού, Τζαμέλ Άντερσον, Κάβελ Μπίγκμπι-Ουίλιαμς, Νταν Κλαρκ, Άσλεϊ Χάμιλτον, Μίλς Χέσον, Κάιλ Τζόνσον, Σάτσα Κιλεϊα Τζόνσον, Ντουέιν Λοτίερ-Ογκουνλέγιε, Κάλαμ Λόσον, Μπεν Μόκφορντ, Λιουκ Νέλσον, Τέντι Οκερέαφορ, Γκάμπε Ολασένι, Τάρικ Φίλιπ, Καρίμ Κουίλεϊ, Τζέικομπ Ράουντ, Όβι Σοκό, Μο Σολουάντε, Ντέβον βαν Όστρουμ, Καρλ Ουίτλ, Πάτρικ Ουίλαν, Τζόρνταν Ουίλιαμς, Ακβάσι Γεμπόα.

Η Εθνικ δεν θα ξεχάσει την ήττα που υπέστη, στο Νιούκαστλ, τον περασμένο Νοέμβριο, από τη Μεγάλη Βρετανία, στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βέβαια, εν συνεχεία, στη Λάρισα, πήρε το… αίμα της πίσω, αλλά το σίγουρο είναι πως οι Βρετανοί παίζουν ένα γρήγορο μπάσκετ και διαθέτουν σουτέρ που μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Μεγάλη Βρετανίας, Νέιτ Ράινγκινγκ έχει ανεβάσει επίπεδα την εθνική της χώρας του. Μάλιστα, η Μ. Βρετανία έγινε η μόνη ομάδα που ξεκίνησε από τον προ-προκριματικό γύρο και εξασφάλισε την παρουσία της στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ κι ενώ κατάφερε να νικήσει και τη Γαλλία (!), με 94-73, στα προκριματικά. Το «αστέρι» της Μ. Βρετανίας είναι ο 31χρονος σέντερ, Γκάμπε Ολασένι της Νταρουσάφακα.

Η ακτινογραφία της Εσθονίας

Η 12αδα: Μάρτιν Ντόρμπεκ, Χένρι Ντρελ, Γιάναρι Γιοεσάρ, Κριστιάν Κίτσινγκ, Μάικ-Κάλεβ Κότσαρ, Κεερ Κρίσα, Κριστιάν Κουλαμάε, Ράουνο Νούργκερ, Σάντερ Ράιεστε, Στεν Σοκ, Ματίας Τας και Σλιμ-Σάντερ Βένε.

Η Εσθονία έχασε τον Κασπάρ Τρέιερ, ο οποίος υπέστη κάταγμα στον αγκώνα στο φιλικό προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ με τη Λετονία. Στο Μιλάνο, ο Φινλανδός τεχνικός της Εσθονίας, Γιούκα Τογιάλα θα παρατάξει ένα νεανικό σύνολο, αφού μόλις τρεις παίκτες είναι άνω των 30 ετών. Αρχηγός της Εσθονίας είναι ο γιος του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Τιτ Σοκ, Στεν, ο οποίος είναι γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από το πέρασμά του σε Ηρακλή και Χαρίλαο Τρικούπη.

Ο πιο αναγνωρίσιμος παίκτης της Εσθονίας είναι ο Σιμ Σάντερ Βένε, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας επί πέντε σεζόν, καθώς και ο Κριστιάν Κίτσινγκ. Ιδιαίτερα ταλαντούχος είναι ο Χένρι Ντρελ, o οποίος αγωνίστηκε το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς στους Windy City Bulls στη G-League. Ο Σάντερ Ράιεστε πέρασε από την Μπασκόνια, ενώ ο Γιάναρι Γιοεσάρ διακρίνεται για τις αθλητικές ικανότητές του και τα εντυπωσιακά καρφώματα.

Η ακτινογραφία της Ουκρανίας

Η 12αδα: Μπόχνταν Μπλίζνιουκ, Βιάτσεσλαφ Μπομπρόφ, Βολοντιμίρ Γκέρουν, Ολεξίι Λεν, Ντένις Λουκασόφ, Σβιάτοσλαβ Μιχάλιουκ, Αρτέμ Πουστόβι, Ισούφ Σάνον, Ίλια Σιντόροφ, Ντμίτρο Σκαπίντσεφ, Ιβάν Τκατσένκο και Βιτάλι Ζοτόφ

Οι ΝΒΑερς Σβιάτοσλαβ Μιχάλιουκ και Άλεξ Λεν είναι οι «αστέρες» της εθνικής Ουκρανίας, που στο Ευρωμπάσκετ θέλει να πάει όσο καλύτερα γίνεται και λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Οι Αρτέμ Πουστόβι και Βολοντιμίρ Γκέρουν διαθέτουν εμπειρία στην Ευρώπη. Ο Λετονός Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουκρανίας Άιναρς Μπαγκάτσκις περίμενε την τελευταία ημέρα που είχε δικαίωμα για ν’ ανακοινώσει τη δωδεκάδα, με τους Αρτέμ Κοβάλοφ, Αντρίι Βοϊνάλοβιτς και Πάβλο Κρούτοους να είναι οι τρεις τελευταίοι που «κόπηκαν».

Σημαντική απουσία για την Ουκρανία είναι αυτή του Αλεξάντρ Λίποβι. Ο διεθνής φόργουορντ της Βόννης είχε τραυματιστεί στο γερμανικό πρωτάθλημα και δεν ήταν έτοιμος ν’ αγωνιστεί. Στο Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Σλοβενία, οι Ουκρανοί έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, για να καταλάβουν την 6η θέση μετά από αγώνες κατάταξης, η οποία είναι και η υψηλότερη στην ιστορία τους, ενώ στο προηγούμενο το 2017 αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία.

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares