Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 15:55

ο Ν.Ο. Σύρου στο 4o Spetses Classic Yacht Race

Το 4o Spetses Classic Yacht Race διεξήχθη, 19 με 22 Ιουνίου 2014 με Διοργανωτή Αγώνα το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και Διοργανωτή Φιλοξενίας το διεθνώς βραβευμένο “Poseidonion Grand Hotel” που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ο φετινός αγώνας συγκέντρωσε ρεκόρ συμμετοχών στις πανέμορφες Σπέτσες, όντας ο μεγαλύτερος αγώνας Κλασσικών Σκαφών στην Ελλάδα. Συνολικά διαγωνίσθηκαν 72 σκάφη σε τέσσερις κατηγορίες:Κλασσικά σκάφη,Παραδοσιακά Καΐκια,Λατίνια και για πρώτη φορά σκάφη κατηγορίας Dragon.

Η αρχική ιδέα αυτού του μοναδικού αγώνα ήταν να ενώσει σημαντικούς θεσμούς με κοινή κληρονομιά την κλασσική αισθητική, συνδυασμένη με μια διεθνούς επιπέδου διοργάνωση που θα συντελούσε στη δημιουργία ενός αξέχαστου γεγονότος. 

Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν και δύο σκάφη από την Σύρο.

Το σκάφος ΙΣΑΒΕΛΛΑ Μ. με Κυβερνήτη τον κ. Σταυρακόπουλος Δημήτρη έλαβε το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΛΕΜΒΟΥ, εκτιμώντας οι κριτές την μοναδική κατασκευή και το σεβασμό στην παραδοσιακή συντήρηση και το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ.

Το σκάφος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Χ με Κυβερνήτη τον κ Χανδακά Στέφανο, έλαβε την 1η ΘΕΣΗ στην πρώτη μέρα των αγώνων και στις δύο ιστιοδρομίες, και την 4η ΘΕΣΗ στην γενική κατάταξη. Ο κ. Χανδακάς ήταν ο περσινός νικητής του 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ.

Κατασκευαστής και των δύο παραπάνω σκαφών είναι ο Μαστρο-Μανώλης Ζώρζος αναδεικνύοντας την θαυμαστή τέχνη των Συριανών καραβομαραγκών.

Στην συνάντηση των Κυβερνητών, την παραμονή του Αγώνα συμμετείχε και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου με εκπρόσωπο τον κ. Σταυρακόπουλο Δημήτρη, Έφορο Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, ο οποίος είχε σημαντικές επαφές με τους διοργανωτές και τους επισήμους, και στην ομιλία του κάλεσε τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα των σκαφών να δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα των Παραδοσιακών Σκαφών που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Ιουλίου στις Κυκλάδες από το Ν.Ο. Σύρου και Ν.Ο. Πάρου.

Με στόχο να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες, διανεμήθηκαν φυλλάδια του αγώνα καθώς και το βιβλίο που είχε εκδώσει ο ΝΟΣ για τους καραβομαραγκούς της Σύρου, μαζί με το βίντεο όλων των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σε λίγες μέρες στις 10-13 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί και σε μας για δεύτερη χρονιά ο αντίστοιχος αγώνας, CycladesClassicYachtRace 2014.

Στον φετινό αγώνα ευελπιστούμε σε πολλές συμμετοχές και σε ένα γεγονός που πάει να γίνει θεσμός, τονίζοντας παράλληλα την μοναδικότητα των Κυκλάδων και της Σύρου ειδικότερα, ως ένα χώρο παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης διαμέσου των αιώνων.

Στις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, ημερίδα για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και βεβαίως θα αναζητηθεί πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο μας. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να αναδυθούν μέσα από αυτή την συζήτηση, εκείνες οι προτάσεις μαζί με τους θεσμικούς φορείς, για το πως μπορεί η Ναυτική τέχνη και ο Ναυταθλητισμός να είναι καταλύτης ανάπτυξης για το νησί. Ο αγώνας παραδοσιακών σκαφών γίνεται για να αναβιώσουμε την παραδοσιακή ιστιοπλοΐα, όπως αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο, από την γειτονική Ιταλία και σε όλα τα κράτη της Μεσογείου. Έχουν club με παραδοσιακούς λάτρεις του αθλήματος και διοργανώνουν τους αντίστοιχους αγώνες.

Με την προοπτική συμμετοχής και ξένων σκαφών, αλλά και το ενδιαφέρον για τα ελληνικά παραδοσιακά σκάφη, και την τέχνη των Ελλήνων καραβομαραγκών, φέτος θα παρακολουθήσει τον αγώνα και τις παράλληλες εκδηλώσεις, Άγγλος δημοσιογράφος που θα κάνει πλήρες ρεπορτάζ για τα εξειδικευμένα περιοδικά παρουσίασης παραδοσιακών σκαφών, ChasseMarée, ClassicBoat, WoodenBoat,  SpiegelderZeilvart.

Αν δεν προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε την παράδοση, τότε αυτή χάνεται. Τις νέες γενιές έχουμε χρέος να τις εκπαιδεύσουμε, να τις διδάξουμε, διότι και η θάλασσα έχει συνέχεια. Έχει ιστορία και μέσα απ' αυτό το σκεπτικό, ευελπιστούμε στη νέα χρονιά να δημιουργήσουμε σχολή παραδοσιακής ιστιοπλοΐας, που θα διδάσκονται μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στην παραδοσιακή ιστιοπλοΐα, καθώς επίσης μαθήματα ως προς την κατασκευή αυτών των σκαφών, με την αρωγή και άξιων καραβομαραγκών που έχει το νησί μας, ώστε να είναι η πρώτη παραδοσιακή σχολή ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου εδώ και 120 χρόνια προσπαθεί να υπηρετεί τους στόχους του αθλητικού πνεύματος και ιδεώδους, έχοντας πάντα την αγάπη των Συριανών για τον Όμιλο, καλλιεργώντας αθλήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με την Ναυτική παράδοση και βεβαίως έχοντας πάντα την στήριξη όλων των κατοίκων του νησιού”.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Φίλιος Γιώργος

Ο Γενικός Γραμματέας

Σακελλαρίου Μίλτος

                                                          

                                                                

                         

ΙΣΑΒΕΛΛΑ Μ : Κυβερνήτης Σταυρακόπουλος Δημήτρης , Πλήρωμα Ρούσσος Κοσμάς, Σταμπουλίδης Γιάννης

                                   

IΣΑΒΕΛΛΑ M :Πρώτο Βραβείο Παραδοσιακής Λέμβου- Concourd' Elegance.

IΣΑΒΕΛΛΑ M :Πρώτο Βραβείο Εμφάνισης Πληρώματος – Ναυτάκι

Συριανό

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Χ : Κυβερνήτης Χανδακάς Στέφανος πλήρωμα Τσουλφάς Θανάσης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Χ: 1η θέση στην πρώτη μέρα των αγώνων και στις δύο ιστιοδρομίες

      

               ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Χ 4η θέση στην γενική κατάταξη

                                            

Spetses Classic Yacht Race 2014©Nikos Alevromytis
Chryssopigi - Iliopotissa - Lucretia Johanna

Spetses Classic Yacht Race 2014


Κατηγορία ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares