Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 17:00

Η «σταχτοπούτα» Ελλάς και ο έμπειρος Φοίνικας κρατούν ψηλά την σημαία της (αθλητικής) Σύρου

Γλυκόπικρη γεύση το 2023, ελπιδοφόρο το 2024 για τους δυο εκπροσώπους της Σύρου στις Εθνικές κατηγορίες, με στυλοβάτη τον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ.

Άρθρο του Μάκη Πρίντεζη

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Το 2023 μας άφησε και πλέον υποδεχόμαστε το νέο έτος, με τις αθλητικές ομάδες να ετοιμάζονται για το 2024 με στόχο να είναι έτος που θα φέρει πετυχημένες πορείες. Σε επαγγελματικό επίπεδο, η Σύρος, Πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει δυο ομάδες, για τις οποίες καμαρώνει πλέον, βλέποντας της σε επαγγελματικό επίπεδο.

Φοίνικας Σύρου (Βόλεϊ)-Περίοδος εξυγίανσης και καλή πορεία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος

Η ομάδα βόλεϊ του Φοίνικα Σύρου πέρασε από πολλά «κύματα» το καλοκαίρι. Το περσινό «υψηλό μπάτζετ» της ομάδας δεν απέδωσε καρπούς, ενώ τα εσωτερικά προβλήματα είχαν οδηγήσει τον πρόεδρο του ΤΑΑ Χρήστο Καφτηράνη σε παραίτηση, ρίχνοντας «πυρά» σε κάποιους ανθρώπους που διαχειρίζονταν τις μεταγραφές της ομάδας. Ομάδα ανθρώπων «έτρεξε» τους «θερινούς» μήνες, με στόχο να βρεθούν οι πόροι ώστε να καλυφθούν τα όποια χρέη είχαν δημιουργηθεί και να μπορέσει ο σύλλογος να συμμετάσχει στο φετινό πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ.

Τελευταία στιγμή, «σανίδα σωτηρίας» αποτέλεσε για μια ακόμη φορά η ΟΝΕΧ, καθώς ο Πάνος Ξενοκώστας βλέποντας ότι στην προεδρία της ομάδας είναι άνθρωπος που έχει «τυφλή» εμπιστοσύνη όπως η Δώρα Καρτάνου (Δικηγόρος), έδωσε οικονομικές λύσεις και ο Φοίνικας πήρε την απαραίτητη αδειοδότηση για την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ της αγωνιστικής περιόδου 2023-24 και εγγυήθηκε για το παρών και το μέλλον της ομάδας.

Σε καμία περίπτωση ο φετινός Φοίνικας δεν θυμίζει την ομάδα των προηγούμενων ετών. Σε περίοδο εξυγίανσης (είπαμε) , η ομάδα πήγε σε πιο οικονομικές λύσεις, επένδυσε σε νεαρούς Έλληνες αθλητές και με προπονητή τον παλιό γνώριμο (περσινό βοηθό) Τσέντομιρ Ίλιτς, τον πολύπειρο Άκη Ασπιώτη και τέσσερις μεταγραφές ξένων παικτών, ξεκίνησε τον φετινό «μαραθώνιο» με στόχο αρχικά την σωτηρία και στην συνέχεια μια καλή βαθμολογική θέση στην κατάταξη της Βόλεϊ Λιγκ. Στο (περίπου) πρώτο μισό του πρωταθλήματος, ο Φοίνικας Σύρου βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετρώντας 2 νίκες, 5 ήττες αλλά παράλληλα και 2 πολύτιμους βαθμούς σε Ορεστιάδα και Καλαμάτα.

Ξεκίνησε με το «δεξί» το φετινό πρωτάθλημα, καθώς στην πρεμιέρα επικράτησε 3-1 του Πήγασου Πολίχνης. Θετικό πρόσημο είχε και στην Ορεστιάδα η ομάδα, καθώς αν και ηττήθηκε 3-2 από τον Άθλο, πήρε έναν πολύτιμο βαθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Είπαμε πρωταρχικός στόχος ήταν η γρήγορη παραμονή στην κατηγορία. Οι ικανοποιητικές εμφανίσεις έφεραν ενθουσιασμό και παράλληλα άλλους τρεις πολύτιμους βαθμούς, καθώς σε αγώνα που έγινε στις 12 Νοεμβρίου, ο Φοίνικας επικράτησε εύκολα 3-0 του Α.Ο.Π Κηφισιάς. Ιδανικότερο ξεκίνημα για μια ομάδα με «χαμηλό πλέον προφίλ» δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Αμέσως μετά, η Συριανή ομάδα ταξίδεψε στην Καλαμάτα, όπου αν και ηττήθηκε 3-2 από τη νεοφώτιστη Καλαμάτα 80΄, έβαλε ξανά στο «σακούλι» της έναν βαθμό, μη επιτρέποντας σε κανέναν να γυρίσει στην Σύρο με «άδειες τις αποσκευές». Μετά το ρεπό της 5ης αγωνιστικής ξεκίνησαν τα δύσκολα. Η ομάδα της Σύρου φιλοξένησε στο Δ. Βικέλας τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, έχασε 3-1 σε ένα παιχνίδι που είχε καλή εμφάνιση αλλά δεν κατάφερε να πάρει κάποιον βαθμό από την αναμέτρηση, ενώ αμέσως μετά ταξίδεψε στο ΜΕΤΣ, όπου γνώρισε την ήττα 3-0 από τον Παναθηναϊκό. Η τρίτη σερί ήττα ήρθε από τον «τρίτο μεγάλο» του Ελληνικού Βόλεϊ τον ΠΑΟΚ. Το τελικό 3-0 στο «Παλατάκι της Πυλαίας» δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν, καθώς ήταν και αυτή μια ήττα «εντός προγράμματος». Πλέον ο Φοίνικας ευελπιστεί το 2024 να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις, με στόχο να πλασαριστεί και φέτος στην πρώτη 6αδα του πρωταθλήματος, που θα αποτελέσει πολύ μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς πως τα οικονομικά του είναι «σφιχτά» πλέον σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών.

Ελλάς Σύρου-Από τα μπαράζ, καλύτερη τέταρτη και άνοδος στη Γ Εθνική

Το 2023 θα μείνει χαραγμένο για πάντα στις μνήμες των ανθρώπων του ποδοσφαίρου της Σύρου. Η Ελλάς έγινε η πρώτη ομάδα που ανεβαίνει στην σύγχρονη και αναβαθμισμένη Γ Εθνική της ΕΠΟ εκπροσωπώντας το νησί στην μεγάλη κατηγορία. Για να συμβεί αυτό, ο σύλλογος πέρασε από «χίλια κύματα». Οι αγώνες ανόδου των μπαράζ ήταν εξ αρχής δύσκολοι, καθώς έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας ομάδας από τις δυνατές Ενώσεις της Ελλάδας (Δωδεκανήσου, Αθηνών και Ανατολικής Αττικής). Τι και αν η ομάδα τα πήγε περίφημα, καθώς πήρε αυτό που ήθελε με τους Πρωταθλητές Λέσβου, Χίου και Σάμου; Ηλυσιακός (Αθήνα), Αστέρας Βάρης (Αν. Αττική) και ΑΕΡ Αφάντου (Ρόδος) έγιναν οι ομάδες που πήραν απευθείας την άνοδο για την Γ Εθνική. Η διοίκηση της ομάδας, δεν το έβαλε κάτω, περίμενε και το «δώρο» ήρθε λίγες εβδομάδες αργότερα από την ΕΠΟ, καθώς λόγω αποχώρησης ομάδων από την μεγάλη κατηγορία, η ομάδα της Σύρου επιλέχθηκε σαν καλύτερη 4η όλων των ομίλων των μπαράζ να δηλώσει αν επιθυμεί να παίξει στην Γ Εθνική. Η διοίκηση με πρωτεργάτες τους Νίκο Ζιάβρα (πρόεδρος) και Άκη Πύργο (Αντιπρόεδρος) δεν έχασε την ευκαιρία, είπε το «ΝΑΙ» στο δύσκολο εγχείρημα της Γ Εθνικής και από φέτος αγωνίζεται στα «μεγάλα σαλόνια» του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Με προπονητή τον Παναγιώτη Χριστοφιλέα, η Ελλάς ξεκίνησε το χτίσιμο της νέας ομάδας τον Αύγουστο. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, αποκτήθηκαν παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά και νεαροί, ικανοί να αντέξουν το βάρος της κατηγορίας. Στυλοβάτης αυτής της δύσκολης προσπάθειας για μια ακόμη φορά ήταν η ΟΝΕΧ. Ο Πάνος Ξενοκώστας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έδωσε μεγάλη οικονομική βοήθεια, σε μια πορεία που για να φτάσει μέχρι το τέλος της, θα μεσολαβήσουν 17 ξεχωριστοί προορισμένοι και περισσότερες από 20 διανυκτερεύσεις.

Η επίσημη πρεμιέρα συνοδεύτηκε με μεγάλη νίκη, καθώς η Ελλάς σε αγώνα που έγινε 8 Σεπτεμβρίου, επικράτησε 1-0 της ΑΕΡ Αφάντου, ομάδα που την γνώριζε καλά από τις μάχες των περσινών μπαράζ. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ελλάς πραγματοποίησε το πρώτο εκτός έδρας ταξίδι της στην Γ Εθνική. Παρά την καλή εμφάνιση, ηττήθηκε 2-0 από τον Αστέρα Βάρης. Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάς υπέστη την πιο «σοβαρή ήττα» της, που βάση της πορείας της ως τώρα, ευτυχώς δεν δείχνει να στοιχίζει. Ήττα 2-1 στο 95΄ στην Σύρο από τον Ιάλυσο Ρόδου σε παιχνίδι του «χεριού» της. Την 4η αγωνιστική η Ελλάς ταξίδεψε ξανά στην Ανατολική Αττική. Το αποτέλεσμα το ίδιο. Η ομάδα έπαιξε πολύ καλά, αλλά ηττήθηκε ξανά στις καθυστερήσεις (93΄) από την Μαρκό. Την στιγμή που όλο το νησί άρχισε να προβληματίζεται, η Ελλάς με εκκωφαντική εμφάνιση, επικράτησε 4-1 του Βύζαντα Μεγάρων παίρνοντας βαθμολογική αλλά και ψυχολογική ανάσα ενόψει της συνέχειας, κάτι που βοήθησε και στην τεράστια νίκη 2-1 επί της «γειτονικής» Α.Ε Μυκόνου. Αμέσως μετά ταξίδι στο Άργος. Ήταν ίσως το μοναδικό παιχνίδι μέχρι σήμερα που η ομάδα της Σύρου δεν άξιζε να πάρει τίποτα από το παιχνίδι. Καθαρή ήττα 2-0 από τον έμπειρο σε τέτοιες κατηγορίες Παναργειακό και επιστροφή στην Σύρο. Στις 29 Οκτωβρίου, η Ελλάς φιλοξένησε την Θύελλα Ραφήνας. Η ομάδα κρατούσε τη νίκη μέχρι το 89΄, όταν μετά από ολιγωρία της άμυνας και φάουλ στο «φινάλε» η Ελλάς αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1, πετώντας 2 πολύτιμους βαθμούς στα σκουπίδια. Στην Κόρινθο ίσως ήταν η καλύτερη εμφάνιση της φετινής Ελλάς Σύρου, που αν και ηττήθηκε 1-0 από την πρωτοπόρο ομάδα του Αλέξη Κούγια, κέρδισε το χειροκρότημα ακόμη και των αντιπάλων. Πολλοί εκείνοι την ημέρα ισχυρίστηκαν πως η Ελλάς αδικείται από τα αποτελέσματα και την βαθμολογία και στο μέλλον δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για την παραμονή της…

Και να που έγινε η αρχή…
Η ομάδα σε ανοδική πορεία πλέον και έχοντας βρει το δρόμο της, επικράτησε 4-0 της Εράνης Φιλιατρών σε παιχνίδι για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η 11η αγωνιστική είχε ξανά 4 γκολ για την ομάδα, στην μεγάλη εκτός έδρας νίκη της (4-0) στο Μεσολόγγι. Όλοι αναγνώριζαν πλέον πως αυτή η ομάδα δεν φτιάχτηκε για να σωθεί, αλλά για να πρωταγωνιστήσει σε ένα πρωτάθλημα πολύ δύσκολο. Την 12η αγωνιστική με «σπασμένα φρένα», η Ελλάς ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο και της Ερμιονίδας. Ο Παναιγιάλειος έβαλε «stop» στο νικηφόρο σερί της ομάδας (2-1), που αμέσως μετά πήρε «τρίποντο» στην ΚΩ (2-1) απέναντι στον Α.Ο Πυλίου. Για την 15η αγωνιστική, η Ελλάς χωρίς 7 τραυματίες αντιμετώπισε την Ρόδο, ομάδα που διεκδικεί την 1η θέση του ομίλου. Το τελικό 1-1 στις καθυστερήσεις ξεσήκωσε όλο το νησί, που βλέπει πλέον πως αυτή η ομάδα μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε αντίπαλο στην Γ Εθνική. Τελευταίος σταθμός της Ελλάς για το 2023… Βάρδα. Νέα νίκη και μάλιστα εύκολα 2-0 απέναντι στον ΠΑΟ Βάρδας, φέρνει την «σταχτοπούτα» Ελλάς Σύρου στην 6η θέση του 3ου ομίλου της Γ Εθνικής. Επόμενος σταθμός… Πανελευσινιακός. Στις 7 Ιανουαρίου.

Πηγή: logotypos.gr

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares