Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011 09:13

Τα «γιατί» της ΕΠΣΚ

OMADES_PAIXTHS

Ουσιαστική, αλλά δίχως τύχη η ένσταση του Νηρέα

Λόγω της κακοκαιρίας δεν διεξήχθησαν οι αγώνες πρωταθλήματος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ενώσεων Κυκλάδων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παρότι φθάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου οι ομάδες του Νομού μας δεν έχουν δώσει παραπάνω από ένα – δύο επίσημους αγώνες πρωταθλήματος. Έτσι, οι ομάδες μας, ενώ έχουν συμπληρώσει ήδη πάνω από 3 μήνες προετοιμασίας, δεν έχουν επίσημες αναμετρήσεις στα πόδια των παικτών τους. Ήδη, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει αρκετοί προπονητές υπάρχει στους ποδοσφαιριστές τους μία δυσανασχέτηση για το γεγονός.

Το πρόβλημα προήλθε από την απόφαση της ΕΠΣΚ να «τραβήξει» τις αναμετρήσεις του Κυπέλλου (για πρώτη φορά στα χρονικά), μέχρι τον ημιτελικό γύρο. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν οι δύο πρώτοι γύροι και αμέσως μετά ξεκινούσε το πρωτάθλημα, φέτος, δεν έγινε αυτό, αλλά συνεχίστηκε το κύπελλο. Όπως λέγεται στα πηγαδάκια των φιλάθλων «αυτό έγινε για να μην μείνουν δίχως αγώνες οι δύο ομάδες (Πανναξιακός, Μύκονος) που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής επειδή, και εκεί, άργησε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα λόγω των προβλημάτων της ΕΠΟ με την κατάρτιση των ομίλων». Η παρατεταμένη διεξαγωγή αγώνων κυπέλου οδήγησε άλλες ομάδες (που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο) να έχουν έως τώρα μόνο ένα επίσημο αγώνα και άλλες, εξαιτίας άλλων λόγων, δίχως κανένα επίσημο αγώνα (Παμμηλιακός). Έτσι, μαζί με τα απαγορευτικά απόπλου των πλοίων λόγω της κακοκαιρίας οδηγηθήκαμε στο να έχουμε φθάσει στις 19 Νοεμβρίου και ουσιαστικά, να μην έχουμε ολοκληρώσει ούτε τη δεύτερη αγωνιστική της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων.

Τα άλλα περίεργα της ΕΠΣΚ

Οι ομάδες του Νομού μας είναι ουσιαστικά διαχωρισμένες σε 3 «τύπους» σωματείων. Στον πρώτο «τύπο» είναι οι ομάδες που κάνουν σοβαρή δουλειά στα τμήματα υποδομών και μετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ. Στο δεύτερο τύπο ανήκουν οι ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα δίνοντας όλο το βάρος στην ανδρική ομάδα και για τυπικούς λόγους «κατεβάζουν» μία υποτυπώδη ομάδα στα πρωταθλήματα υποδομών. Στον τρίτο «τύπο» είναι οι ομάδες που ουσιαστικά είναι «αυτοδιαχειριζόμενες» και υπάρχουν για να παίζουν κάποιες παρέες μπάλα σε επίσημα πρωταθλήματα.

Ο τρίτος «τύπος» ομάδων όμως, είναι αυτές που ουσιαστικά αποφασίζουν για το πως θα πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα. Δηλαδή, λόγω των λίγων ενεργών σωματείων στην ΕΠΣΚ, αυτές οι ομάδες «περνούν» και την άποψή τους στις Γενικές Συνελεύσεις. Αυτές οι ομάδες ουσιαστικά αποφάσισαν από την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά 2012-2013 να πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα σε μία κατηγορία. Ο ουσιαστικός λόγος είναι ότι οι «παρέες» που θέλουν να αγωνίζονται σε επίσημες διοργανώσεις θέλουν για λόγους πρεστίζ να μην αγωνίζονται στη Β’ κατηγορία Κυκλάδων, αλλά στην Α’ κατηγορία! Έτσι, επέβαλλαν την άποψή τους, δίχως όμως να λένε ούτε μία κουβέντα προκειμένου να τηρούν τις προδιαγραφές που υπάρχουν για να μετέχει μία ομάδα στην Α’ κατηγορία. Δηλαδή, γήπεδο με χλοοτάπητα και απαραίτητη συμμετοχή στο πρωτάθλημα υποδομών.

Ο κύριος λόγος που πρόβαλλαν για τη δημιουργία μίας κατηγορία ήταν τα οικονομικά προβλήματα. Έτσι, το πρωτάθλημα τη νέα χρονιά θα διεξαχθεί σε 3 τουλάχιστον γεωγραφικούς ομίλους. Το οικονομικό θέμα (που είναι υπαρκτό), θα μπορούσε να λυθεί και με δύο κατηγορίες, που όμως θα μπορούσαν να χωριστούν γεωγραφικά, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στη Β’ κατηγορία. Θα μπορούσε π.χ. η Α’ κατηγορία να χωριστεί σε δύο ομίλους των 7 ομάδων. Η ΕΠΣΚ αποδέχθηκε αυτές τις προτάσεις (δίχως να αποφασίσει γι’ αυτό η Γενική Συνέλευση και να συζητηθούν όλες οι απόψεις). Επίσης, για μία ακόμα φορά οι ομάδες που ενδιαφέρονται πραγματικά στα νησιά μας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου θα είναι αυτές που θα αιμορραγήσουν οικονομικά. Και αυτό διότι, αυτές οι ομάδες έχουν κανονικά τις ομάδες τους στα πρωταθλήματα υποδομών έτσι και αλλιώς, αλλά και γιατί ως πρωταγωνιστές στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας ουσιαστικά θα έχουν μεγαλύτερα έξοδα. Ο λόγος είναι ότι στο πρωτάθλημα των 3 γεωγραφικών ομίλων, για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής θα πρέπει να υπάρξουν αγώνες μπαράζ. Αυτό σημαίνει ένα νέο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 6 τουλάχιστον ομάδων. Ο Νηρέας π.χ. φέτος μετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων. Θα δώσει σύμφωνα με το πρόγραμμα 8 αγώνες εκτός έδρας. Οι 7 από αυτούς θα είναι εκτός Πάρου, αφού το άλλο παιχνίδι εκτός έδρας θα είναι στην Παροικιά με τον ΑΟΠ. Οι 7 αγώνες εκτός Πάρου για τον Νηρέα θα δοθούν εκτός θερινής σεζόν. Σε περίπτωση όμως που θα έχουμε αγώνες μπαράζ που θα αρχίζουν τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, ο Νηρέας θα είναι υποχρεωμένος να δώσει τους εκτός έδρας αγώνες του την εποχή που ξεκινάει ουσιαστικά η θερινή σεζόν (την εβδομάδα των εορτών του Πάσχα). Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος για τον Νηρέα στα εκτός έδρας παιχνίδια λόγω των υψηλότερων τιμών που έχουν τα ξενοδοχεία. Άλλη τιμή ισχύει για να κλείσεις 10 δίκλινα δωμάτια τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο στη Σαντορίνη και άλλο να τα κλείσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Άρα, το πρόβλημα θα το έχουν ουσιαστικά τα 6-7 σωματεία (δεν είναι παραπάνω) που ασχολούνται σοβαρά και πρωταγωνιστούν στο ποδόσφαιρο στις Κυκλάδες.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Στο δεύτερο «τύπο» ομάδων που αναφέραμε στην αρχή της ανάλυσης μας για τα περίεργα της ΕΠΣΚ είναι και τα σωματεία που βλέπουν το θέμα εντελώς με τον τυπικό τρόπο. Δηλαδή, με την τυπική συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα υποδομών. Μία απ’ αυτές τις ομάδες είναι και η Άνω Σύρος. Η Συριανή ομάδα μετείχε πέρσι στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Γέμισε το ρόστερ της με παίκτες απ’ όλα τα μήκη και πλάτης της Ελλάδας. Πριν καν τελειώσει ο πρώτος γύρος η Άνω Σύρος είχε υποβιβαστεί. Τις ακαδημίες της δεν της πρόσεξε ποτέ, και μάλλον δεν την ενδιέφεραν. Φέτος, λόγω της συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας ΕΠΣΚ έπρεπε και πάλι να έχει ομάδα για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα υποδομών. Η Άνω Σύρος δήλωσε συμμετοχή μόνο στο πρωτάθλημα Νέων. Στον πρώτο αγώνα δεν κατήλθε να αγωνιστεί με την Άνω Μερά Μυκόνου και έχασε τον αγώνα στα χαρτιά με 3-0. Στον δεύτερο αγώνα και μπρος στον κίνδυνο ενός νέου μηδενισμού, η Άνω Σύρος κατήλθε με ενδεκάδα ανάγκης να αγωνιστεί με τους Νέους Ολυμπιακού Σύρου. Ο αγώνας έληξε με 12-0 υπέρ των Νέων Ολυμπιακού Σύρου.

Γι’ αυτό το λόγο ο Νηρέας (ορθά και μπροστά στην κοροϊδία που επιχειρείται από την Άνω Σύρο) κατέθεσε ένσταση για το κύρος του αγώνα ανδρών της 6/11/11, που αγωνίστηκε με τη Συριανή ομάδα στην Ερμούπολη. Η Παριανή ομάδα ενίσταται για κακή συμμετοχή της Συριανής ομάδας στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας διότι δεν διαθέτει τμήμα υποδομών (που είναι βασική προϋπόθεση για να μετέχει μία ομάδα στο πρωτάθλημα). Άποψή μας είναι ότι ο Νηρέας δεν θα δικαιωθεί και αυτό διότι η ΕΠΣΚ αδιαφορεί ουσιαστικά για την ουσία της ένστασης και την ενδιαφέρει η ύπαρξη των ομάδων με κάθε τρόπο στις Κυκλάδες ώστε να υπάρχει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων. ΕΠΣ με 6-7 σωματεία δεν γίνεται…

Η Άνω Σύρος στο όμιλο των 6 ομάδων που μετέχει στο πρωτάθλημα Νέων του Α’ ομίλου της ΕΠΣΚ θα κατέβει όπως – όπως σε κάποια παιχνίδια για να μην έχουν τύχη οι ενστάσεις ομάδων όπως αυτή του Νηρέα. Την ουσία δεν πρόκειται να την κοιτάξει ποτέ η ΕΠΣΚ. Θα καθίσει στους τύπους και δεν θα ενδιαφερθεί παρακάτω… Στην Πάρο όμως οι δύο τουλάχιστον ομάδες (ΑΟ Πάρου, Νηρέας) που ασχολούνται σε βάθος με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου – από φέτος σοβαρή προσπάθεια γίνεται και με τις υποδομές του Αστέρα Μαρμάρων – αισθάνονται περίπου ως βλάκες με τον τρόπο που γίνεται αυτό το πρωτάθλημα. Ο ΑΟΠ κατεβαίνει εδώ και χρόνια σε όλα τα πρωταθλήματα που γίνονται. Ο Νηρέας προσπαθεί όσο μπορεί (ας μην ξεχνάμε ότι ξενιτεύεται για τις προπονήσεις του) και ο Αστέρας Μαρμάρων προσπαθεί στην έτσι ή αλλιώς μικρή γεωγραφικά ποδοσφαιρική του «πελατεία» απ’ όπου μπορεί να αντλήσει «υλικό».

«Τα Νέα της Πάρου»

 

Κατηγορία ΕΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares