Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024 22:55

Απάντηση του Γιάννη Πολυχρονάκου στον Νικόλαο Ρούσα: Οι περικοπές ισχύουν στο ακέραιο

Άμεση ήταν η απάντηση του αν. Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ.  Γιάννη Πολυχρονάκου στον Διοικητή των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, ο νωρίτερα είχε διαψεύσει τα όσα δήλωσε σχετικά με τις οικονομικές περικοπές στις εφημερίες των Γιατρών στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, όπου περιλαμβάνονται και τα νοσοκομεία των νησιών μας.

Συγκεκριμένα, ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

‘’ Ο κοινός διοικητής των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου προσπάθησε να διαψεύσει όχι μόνο εμένα και την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αλλά και την ίδια τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για την περικοπή των χρημάτων για τις εφημερίες στους γιατρούς στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (περιλαμβάνονται νοσοκομεία των νησιών μας) . Όσα είπα για τις εφημερίες των γιατρών που περικόπτονται στα νησιά, ισχύουν στο ακέραιο.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει ότι η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων. Άρα , οι πρόσθετες εφημερίες περικόπτονται.
Με τη διαφορά όμως ότι οι ίδιοι ζητούσαν από τους γιατρούς στα νοσοκομεία των νησιών να κάνουν πρόσθετες εφημερίες γιατί διαφορετικά δεν έβγαιναν οι βάρδιες και θα κατέρρεαν αυτά τα νοσοκομεία.
Εξάλλου ο ίδιος ο ο Χρήστος Ροΐλός, διοικητής της 2ης ΥΠΕ ανέφερε πως «Η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού, μέχρι σήμερα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων και της Π.Φ.Υ για κάθε ΔΥΠΕ. Επομένως, όσα νοσοκομεία υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα κόστη των πρόσθετων εφημεριών στο συγκεκριμένο ποσοστό, προλαμβάνοντας τις υπερβάσεις με την κατάρτιση και έγκριση αντίστοιχων προγραμμάτων εφημέρευσης. Αυτό συνήθως παρατηρείται σε όλες τις ΔΥΠΕ, για ορισμένους μήνες»

Άραγε οι γιατροί ενημερώνονται εκ των προτέρων ότι δεν θα πληρωθούν κάποιες από τις εφημερίες που θα κάνουν? Δικαιολογείται να γίνονται εκ των υστέρων περικοπές σε εφημερίες σε σημεία της χώρας που αναζητούνται κίνητρα για να πάνε γιατροί όπως είναι τα νησιά μας;
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών : “Θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση της 2 ης ΥΠΕ (σημειωτέων ότι στη 2 η ΥΠΕ υπάγονται όχι μόνο νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας των νησιών του Αιγαίου) που από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το σύστημα υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών”.

Καλό θα ήταν λοιπόν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να σταματήσουν να λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή, με το πλαίσιο που ισχύει σήμερα, θα περικοπούν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών. Και μιλάμε για δεδουλευμένες εφημερίες.

Ο μόνος τρόπος για να μην περικοπούν είναι να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα κάλυψης της υπέρβασης του 15% και για να καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών.

Τόσο απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει δεκάρα για τη δημόσια υγεία.

ΥΓ. Επισυνάπτεται έγγραφο Έγκρισης περικοπής στις πρόσθετες εφημερίες του Ιατρικού προσωπικού μηνός Δεκεμβρίου 2023.

2ης ΥΠΕ

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

300X250

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares