Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 10:28

Ο Ιακωβος Καμπανέλλης στη γειτονιά των τραγουδιών του

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Θεατρική Εταιρεία ΜΠΟΕΜ και τη Λέσχη Φιλίας Γκράβας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν μια βραδιά με τραγούδια και αποσπάσματα από τα έργα του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, την Τρίτη 25 Ιουλίου, στις 21:00, στο Θεατρικό Μουσείο «Ι. Καμπανέλλης».

Με αφορμή τη στιχουργική του ιδιότητα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνεργάζεται με τους τρεις από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες: τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Από το πρώτο του ποίημα με τίτλο «Νάξος» μέχρι τα τραγούδια που ακούγονται στο Παραμύθι χωρίς Όνομα, στο Μεγάλο μας Τσίρκο, στην Γειτονιά των Αγγέλων και στον Εχθρό Λαό, η σχέση του Καμπανέλλη με την ποίηση μετρά περίπου πενήντα χρόνια. Όμως ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του στιχουργό ούτε ποιητή, μόνο θεατρικό συγγραφέα. Ο ίδιος έλεγε «Δεν γράφω στίχους μόνο και μόνο για να μελοποιηθούν και να γίνουν επιτυχίες. Πρέπει να υπάρχει λόγος γι’ αυτά τα τραγούδια». Και πράγματι έγραφε στίχους όταν ένιωθε ότι «Υπάρχουν στη ζωή καταστάσεις που δεν τις χωράει ο λόγος. Και τότε ή παραχωρεί τη θέση του στη σιωπή ή τρελαίνεται και γίνεται στίχος ή ξανατρελαίνεται και γίνεται τραγούδι».              

Σε αυτήν τη μουσική παράσταση ακούγονται αποσπάσματα και τραγούδια από τα έργα «Παραμύθι χωρίς Όνομα», «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Η Γειτονιά των Αγγέλων», καθώς και από το μυθιστόρημα «Μαουτχάουζεν» που αποτελεί μια προσωπική καταγραφή της εμπειρίας του συγγραφέα ως πολιτικού κρατούμενου, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γεωργία Παρασκευά                                                                   

Διεύθυνση Χορωδίας: π. Ζαφείριος Κουτελιέρης                                                      

Αποσπάσματα παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Λαγού και Γιάννης Μπόγρης           

Φιλική συμμετοχή: Η Χορωδία της Λέσχης Φιλίας Γκράβας του Δήμου Αθηναίων                               

Στο πιάνο: Ο Χρήστος Κουτελιέρης

ΑΦΙΣΑ 003

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares