Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 01:05

Δ. Καπούνης στο Mega: «Πάλι ο Παραγωγός θα την πατήσει! Τελικά, θέλουν τον πρωτογενή τομέα;»

Για μία φορά ακόμη ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ανέδειξε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο του νησιού μας (και όχι μόνο) το κατά πολύ αυξημένο τα τελευταία χρόνια κόστος παραγωγής, ενώ σχολίασε και τα μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά.

Στον «αέρα» της εκπομπής «Mega Σαββατοκύριακο» του Mega ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές τι συμβαίνει και «το μέτρο “από το χωράφι στο ράφι” δεν βοηθά στο να πέσει η τιμή των προϊόντων»: «Υπάρχει ένα λάθος εδώ. Το προϊόν δεν πηγαίνει απ’ ευθείας από το χωράφι στο ράφι. Για να πάει στο ράφι υπάρχει μία διαδικασία. Λ.χ., την Πατάτα Νάξου την παίρνουμε από το χωράφι, πρέπει να περάσει από διαλογή, να καθαριστεί, να γίνει νέα διαλογή, να συσκευαστεί και μετά να έλθει στην Αθήνα με τα όποια μεταφορικά κόστη. Το ίδιο ισχύει και για τη Γραβιέρα Νάξου, για την παραγωγή της οποίας υπάρχουν συγκεκριμένα κόστη. Δεν υπολογίζουν, όμως, το κόστος αυτών των διαδικασιών, λ.χ., τα συσκευαστικά, τα μεταφορικά, την επεξεργασία, την φύρα».

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε εάν θεωρεί πως θα μειωθεί η τιμή των προϊόντων με το μέτρο «από το χωράφι στο ράφι». «Αυτό όχι, δεν θα συμβεί. Αυτό δεν γίνεται», απάντησε ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Η τιμή θα πέσει αλλά για τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη. Έχετε δει κάποιον επιχειρηματία, έμπορο, επαγγελματία, βιομήχανο, να χάνει από τα κέρδη του; Θα συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Γι’ αυτό φωνάζουμε τόσο καιρό να βοηθήσει η Πολιτεία τον πρωτογενή τομέα: για να παραμείνουν οι τιμές σταθερές ή να μειωθούν. Ο βιομήχανος θα μειώσει το κέρδος του, που είναι 15, 20 ή 25%; Γιατί να το κάνει αυτό; Δεν θα το μειώσει. Θα μειώσει το κέρδος των άλλων».

Όσον αφορά στα πιστωτικά, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε πως «εμείς στην Ένωση δεν έχουμε πιστωτικά, αλλά υπάρχουν πιστωτικά τα οποία πάνε τέλος του χρόνου ή τέλος του μήνα και, φυσικά, τα χρεώνεται ο παραγωγός και όχι ο επιχειρηματίας».

Έπειτα, σε επισήμανση δημοσιογράφου της εκπομπής ότι «βρήκε την Γραβιέρα Νάξου στα 20 ευρώ/κιλό», ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε πως το προϊόν δεν κοστίζει τόσο αλλά «από 15-16 ευρώ, ενώ από εμάς φεύγει στα 10-11 ευρώ με τα μεταφορικά».

Οι παρουσιαστές της εκπομπής, τότε, σχολίασαν πως «κάποιοι αισχροκερδούν εν αγνοία των παραγωγών» και ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Ο κάθε έμπορος αποφασίζει πόσο θα πουλήσει το τυρί και την πατάτα. Από εκεί και πέρα αφαιρεί τα κέρδη του και συμπιέζει την τιμή προς τα κάτω. Πάλι ο Παραγωγός θα την πατήσει… Γι’ αυτό ζητούσαμε να χρηματοδοτηθεί ο πρωτογενής τομέας, για να στηριχθεί και τα κόστη να είναι χαμηλά. Αυτή τη στιγμή στη Νάξο δεν υπάρχουν νέα παιδιά στον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχουν αγελαδοτρόφοι κάτω από 35 ετών. Εμείς, ως Ε.Α.Σ. Νάξου, προσανατολιζόμαστε στο να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο, όχι μόνο φέρνοντας ζώα από εξωτερικό προκειμένου να ανανεώσουμε και να αλλάξουμε το ζωικό κεφάλαιο του νησιού αλλά και καλώντας παιδιά παραγωγών και γενικώς ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να τους κάνουμε σεμινάρια και μία σχετική εκπαίδευση ώστε να έλθουν ή να μείνουν στον κλάδο. Αυτόν τον μήνα κλείνουν άλλοι τέσσερις στάβλοι στη Νάξο, άλλα 50 ζώα φεύγουν… Είναι η ακρίβεια. Κανείς δεν στήριξε τον κτηνοτρόφο, κανείς δεν μείωσε τις τιμές. Ενίσχυσαν τον κάθε καταναλωτή για να γεμίσουν οι τσέπες του εμπόρου και του βιομήχανου».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης απηύθυνε το εξής ερώτημα: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουν: θέλουμε πρωτογενή τομέα ή θέλουν να είμαστε γκαρσόνια της Ευρώπης; Θέλουμε να κρατήσουμε την γεωργία και την κτηνοτροφία και πώς θα την κρατήσουμε; Με το να ακριβαίνουμε τα προϊόντα στο ράφι και ο κτηνοτρόφος να πεινάει;».

Δείτε το απόσπασμα:

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares