Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 11:12

Κραυγή αγωνίας του Δ. Καπούνη στην ΕΡΤ: «Δεν βγαίνουν οι παραγωγοί! Να μας βοηθήσει η Πολιτεία!».

Έκκληση προς την Πολιτεία να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό του Αγρότη και του Κτηνοτρόφου, που στενάζουν από το βάρος της ακρίβειας και μύριων άλλων προβλημάτων, έκανε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αυτή τη φορά μιλώντας στο «News Room» του ERT News.

Στον «αέρα» της εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Στέλιος Ζαχαράτος, ο οποίος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα της κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί του νησιού μας.

Ερωτηθείς αρχικά για την, συνεχώς αυξανόμενη, τιμή του γάλακτος, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Εδώ στη Νάξο, ο παραγωγός πληρώνεται, από εμάς, κατά μέσον όρο και ανάλογα και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ποσότητες που προσκομίζει, το αγελαδινό γάλα από 55 έως 61 λεπτά, το πρόβειο 1,37 ευρώ και το κατσικίσιο 80 λεπτά. Οι τιμές, δηλαδή, είναι οι ίδιες και λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Εμείς δεν θα κάνουμε άλλες αυξήσεις στα τυροκομικά μας προϊόντα – όσες κάναμε ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Παράγουμε ένα προϊόν Π.Ο.Π., την Γραβιέρα Νάξου, μόνο από γάλα Νάξου, δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από πουθενά αλλού και χρειάζονται 11,200 κιλά γάλακτος για να παραχθεί ένα κιλό τυριού – μόνο η πρώτη ύλη, δηλαδή, κοστίζει 7,5 ευρώ για ένα κιλό προϊόντος. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, που έχουν φθάσει τα κόστη. Φωνάζουμε τόσον καιρό ότι πρέπει η Πολιτεία να στραφεί και στον πρωτογενή τομέα, στον Κτηνοτρόφο και στον Αγρότη».

Έπειτα, μίλησε ο Σ. Ζαχαράτος, τονίζοντας: «Είμαι σε αυτή τη δουλειά 12-13 χρόνια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ξεκίνησα. Ήρθε η ακρίβεια. Τα προϊόντα μας δεν πήραν πολύ ακριβή τιμή. Είμαστε και νησί, έχουμε μεταφορικά… Είναι δύσκολα τα πράγματα. Η Πολιτεία να μας βοηθήσει. Άκουσα που στην Γερμανία κάνουν απεργία για τις περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα – εμείς είχαμε 5-6 χρόνια να πάρουμε επιδότηση για το πετρέλαιο, φέτος πήραμε ξανά και το ποσό είναι… γελοίο, είναι λίγα τα χρήματα αυτά ανά στρέμμα και δεν ξέρουμε εάν θα δώσουν και άλλα!».

«Στο νησί μας, αυτή τη στιγμή, κοστίζει 2 ευρώ το πετρέλαιο και 2,11 η βενζίνη, στην Αθήνα δεν είναι όμως έτσι. Εμείς είμαστε πιο πλούσιοι εδώ;», συμπλήρωσε ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί κατά 20%. Ως Ένωση, κάνουμε και εξαγωγές σε 12 χώρες, αλλά πολύ λιγότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν. Δεν μπορούμε να στείλουμε στο εξωτερικό περισσότερο τυρί γιατί δεν μας φθάνει για την ελληνική αγορά. Ως Ένωση, ενισχύουμε τους κτηνοτρόφους – όταν σε όλη την Ελλάδα το γάλα έχει 43 και 48 λεπτά, εμείς το αγοράζουμε στα 58 μέσο όρο. Έχουμε βάλει πλάτη. Πρέπει να βοηθήσει ωστόσο και η Πολιτεία. Επίσης, ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος (σ.σ. ο Σ. Ζαχαράτος), εάν αγοράσει ένα φορτίο 25 τόνων τριφύλλι ή σανό από τη Θήβα, θα δώσει 2 χιλιάδες ευρώ και άλλα 1.780 ευρώ μεταφορικά, για να το φέρει στη Νάξο! Πώς θα βγουν αυτοί οι άνθρωποι;».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. ο Σ. Ζαχαράτος) δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο. Σήμερα πονάει η μέση του, είναι με ενέσεις και είναι πρωί και βράδυ στα ζώα του. Πρέπει να αρμέξει 20 αγελάδες και να ταΐσει 50 ζώα. Αν δεν έρθει, ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Μήπως η Ευρώπη θέλει να στρέψει γενικά την Ελλάδα στον τριτογενή τομέα, στον τουρισμό και να αφήσει τον πρωτογενή στο έλεος του Θεού; Δεν βγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί. Δεν τους συμφέρει, έχουν φύγει από το επάγγελμα και δεν επανέρχεται κανείς τους. Μόνο στα πεδινά της Νάξου έκλεισαν δέκα στάβλοι την τελευταία τριετία, άλλοι πολλοί έχουν μειώσει τα ζώα τους και κανείς δεν έρχεται να ασχοληθεί με το επάγγελμα. Εμείς, η Ε.Α.Σ., τον Σεπτέμβριο του 2021 παραλαμβάναμε 38 τόνους γάλα και σήμερα με το ζόρι έχουμε 27, ενώ κάθε μέρα βλέπουμε το γάλα να μειώνεται…».

Δείτε το απόσπασμα:

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares