Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 14:47

Μήνυμα της διοργανώτριας αρχής του πανκυκλαδικού τουρνουά ακαδημιών

Το Πανκυκλαδικό θεσμοθετήθηκε το 2006 από τον προπονητή Δημήτρη Κάμπαξη ο οποίος το διοργάνωσε στη Σύρο τα τέσσερα πρώτα τουρνουά.

Ο κ. Κάμπαξης έβαλε στέρεες βάσεις σε ένα οικοδόμημα που, λίγο-λίγο, διαισθανόταν κανείς πως θα μεγάλωνε. Ένα καθαρά Κυκλαδίτικο και υγιές οικοδόμημα με σαφή προοπτική, το μάξιμουμ της θετικής ενέργειας που θα αντλούσε από τα παιδιά για τα παιδιά! Ποιος γονιός δεν θα έστελνε σε κάτι τέτοιο το παιδί του και δεν θα ήθελε να συμμετάσχει κι ο ίδιος; Ποιοι τρίτοι, απέξω, δεν θα το έβλεπαν με καλύτερο μάτι; Κατά καιρούς, σε όσους φορείς απευθυνθήκαμε πάντα βρίσκαμε ανταπόκριση, άλλοτε μεγαλύτερη κι άλλοτε μικρότερη. Ποτέ όμως δεν συναντήσαμε αδιαφορία. Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως τους Δήμους Σύρου, Νάξου, Πάρου μέσω των οργανισμών τους Νεολαίας και Άθλησης. Τους επισημάναμε ότι το τουρνουά αυτό έχει μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού στον Νομό μας και αποφέρει σημαντικά κέρδη σε κάθε νησί που το διοργανώνει, κι αυτό δεν ήταν καθόλου αμελητέο για όλους αυτούς τους φορείς που μόλις προανέφερα. Έτσι, μετά τα πρώτα τουρνουά που έγιναν στη Σύρο, φτάσαμε στην εποχή της μετάβασης και σε άλλα νησιά. Με τις αναμενόμενες, σε τέτοιες φάσεις, μικροαναταράξεις-κυρίως με σωματεία/ακαδημίες που έβλεπαν το τουρνουά ως μέσο επίδειξης τροπαίων και διακρίσεων-η μετάβαση κύλησε βελούδινα. Οι κανόνες επιβλήθηκαν από κοινού και λειτουργούν πλέον αυτονόητα. Κανένας δεν εμπλέκει τις προσωπικές του φιλοδοξίες με τα παιδιά και όσοι (προπονητές, παράγοντες, σωματεία, ιδιωτικές ακαδημίες) παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου ότι δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση σε αυτή τη διοργάνωση. Απαγορεύτηκαν αυστηρά οι διαμαρτυρίες στους διαιτητές, απαγορεύτηκαν τα συνήθη δελτία τύπου μετά τα τουρνουά όπου κάποιες ομάδες αναλώνονταν στο πόσα τρόπαια κατέκτησαν, πόσες νίκες έκαναν, πόσα τέρματα πέτυχαν, ενώ φέτος γίνεται για πρώτη φορά κάτι πολύ σημαντικό και καινοτόμο: απαγορεύσαμε τα κύπελλα και τις βαθμολογίες σε ηλικίες κάτω των δέκα ετών και έτσι οι μικροί ποδοσφαιριστές αποκτούν ένα ασφαλές στήριγμα: ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάκριση από την ίδια τη συμμετοχή. Γι αυτό και είμαστε εδώ μπροστά σας σήμερα για να το επικοινωνήσουμε όλο αυτό στον κόσμο των Κυκλάδων με καθαρούς όρους. Πλέον, η διοργάνωση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο συνεργασίας με ένα πολύ καλό πλαίσιο σχέσεων από την πλευρά μας, που το νερό δεν βρίσκει να ξεφύγει απ’ το αυλάκι. Όλα, είναι αυλάκι. Στο καλά περιχαρακωμένο αυλάκι, το νερό ρέει προς μία κατεύθυνση. Τη μία και μοναδική εφικτή, την κοινή, κατεύθυνση. Όλοι συμπαρασυρόμαστε σ’αυτήν γνωρίζοντας ότι στο αυλάκι δίχως τη στεγανή περιχαράκωση, το ίδιο νερό θ’ αρχίσει λίγο-λίγο να χύνεται αριστερά και δεξιά. Κι όσο κυλήσει ευθεία μπροστά, λιγοστεύει και στο τέλος στερεύει.

Η μεγάλη επιτυχία του Πανκυκλαδικού-που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα του Νομού μας- είναι το πλαίσιο σχέσεων που διέπει όλους εμάς που εμπλεκόμαστε. Είμαστε όλοι άνθρωποι που ασχολούμαστε αρκετά χρόνια με τις αναπτυξιακές ηλικίες και πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι η μοναδική ρεαλιστική ελπίδα. Παιδιά που θεωρούν ως κίνητρο την παρουσία τους στο τουρνουά, παιδιά με σωστή συμπεριφορά, παιδιά με σεβασμό προς το ποδόσφαιρο και όσα είναι γύρω από αυτό όπως συμπαίκτες, αντίπαλοι, φίλαθλοι-γονείς, διαιτητές. Προσέχουμε τόσα χρόνια ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια των μικρών αθλητών μας, από το αν αφήνει καθαρό τον χώρο του παιχνιδιού μέχρι το πώς θα μιλάει και το πώς θα παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, ενώ σε αυτό το τουρνουά πρωτομαθαίνουν τα παιδιά άνω των δέκα ετών να είναι ποδοσφαιρική ομάδα, αντί σχολική εκδρομή. Για όλους όσους, λοιπόν, εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διοργάνωση ο κόσμος των αναπτυξιακών ηλικιών από 5-13 ετών είναι ένας κόσμος που υπερβαίνει την αντιπαλότητα των χρωμάτων και των εμβλημάτων. Είναι ένας κόσμος που επικεντρώνεται στο άτομο, στο παιδί, στον νεαρό αθλητή και παίρνει χαρά απ’ τη δημιουργία και την συμμετοχή.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η επανασύνδεση όλου του φίλαθλου κόσμου των Κυκλάδων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ποδόσφαιρο των αναπτυξιακών ηλικιών είναι, για όλους τους συναισθηματικούς λόγους, ευχάριστη εμπειρία. Βασικός και διαχρονικός στόχος αυτού του τουρνουά είναι-και θα είναι εσαεί-η μάθηση και το «ευ αγωνίζεσθαι».

Η διοργανώτρια αρχή αποτελείται από τους:

Μιχάλη Παπαδάκη-Γιάννη Ζαχαρίου-Δημήτρη Κάμπαξη-Κώστα Τσαντάνη-Πέτρο Μαράκη

Κατηγορία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares