Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 20:58

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο ιός θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ανάμεσά μας ( η ενημέρωση 14/5)

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα στο σύνολο των 2.770 ενώ σημειώθηκε ένας νέος θάνατος από τον ιό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 156.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσον καιρό μπορεί να παραμείνει ο κορονοϊός στη ζωή μας». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όταν ένας ιός, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στην πληθυσμό ούτε αποτελεσματικό, προς το παρόν, εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσον καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας (καρδιακές και νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις, νευρολογικές εκδηλώσεις, πολύ σπάνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζονται, ευτυχώς, εξαιρετικά σπάνια κι όταν υπάρχει εκτός ελέγχου κυκλοφορία, ακόμη και σε παιδιά», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Άρα υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, το γεγονός πως όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει ανεξέλεγκτη τη διαδρομή του, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε.  Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως, για παράδειγμα, κάνουν οι ιοί της γρίπης».

Ο καθηγητής Τσιόδρας, στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε ενδεικτικά στο παράδειγμα της ιλαράς, επισημαίνοντας πως γι’ αυτή την ασθένεια «έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς και λόγω της δυσπιστίας αλλά και των fake news για τα εμβόλια».

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares