Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 21:20

Μαυρωτάς: Προτεραιότητα για να ξεκινήσει προπονήσεις έχει η Football Leauge

Κατηγορηματικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς όταν ρωτήθηκε για την επανεκκίνηση του αθλητισμού. «Το άνοιγμα γίνεται από πάνω προς τα κάτω στην αθλητική πυραμίδα», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα για να ξεκινήσει προπονήσεις έχει η Football Leauge και θα ακολουθήσουν τα αθλήματα σάλας. Παράλληλα αποκάλυψε ότι γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι ειδικοί για να δώσουν το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία των ακαδημιών, ενώ γύρισε τον χρόνο πίσω τότε που ερχόταν στην Πάτρα ως αντίπαλος του ΝΟΠ φορώντας το σκουφάκι της Βουλιαγμένης. Εκανε αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και στην ερώτηση για τις εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες τόνισε: «Η Κυβέρνηση θέλει να έχει λόγο στη χρηστή διακυβέρνηση των Ομοσπονδιών, όχι στα πρόσωπα.Μας ενδιαφέρει να ψηφίζουν τα σωματεία που έχουν σωστή δραστηριότητα και όχι οι σφραγίδες».

-Σαν μέλος του αθλητικού κινήματος, όχι μόνο σαν κυβερνητικό στέλεχος, τι θα απαντούσατε σε αθλητές και αθλήτριες που βιοπορίζονται αγωνιζόμενοι σε ομάδες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα που έχουν σταματήσει λόγω της πανδημίας; Υπάρχει πλάνο για επανεκκίνηση και ποιο είναι; Θα ήθελα η απάντησή σας να έχει συγκεκριμένα στοιχεία για παράδειγμα για την Α2 Εθνική μπάσκετ ανδρών, την Football League, την A2 Εθνική πόλο Ανδρών, την Pre League Ανδρών και Γυναικών στο βόλεϊ, την μεγάλη κατηγορία στο χάντμπολ;

«Το άνοιγμα των πρωταθλημάτων γίνεται από πάνω προς τα κάτω στην αθλητική πυραμίδα ακριβώς επειδή το επιδημιολογικό φορτίο συνδέεται με το πλήθος των συμμετεχόντων σε μια δραστηριότητα. Σιγά-σιγά και ανάλογα με τη συνολική εικόνα θα ανοίγουν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, κατεβαίνοντας και σε χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτή τη στιγμή σειρά έχει η Football League να ξεκινήσει προπονήσεις και μετά θα περάσουμε και στα αθλήματα σάλας που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα επειδή διεξάγονται σε κλειστό χώρο».

-Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις ακαδημίες, αφού ανοίγουν τα σχολεία πώς παραμένουν κλειστές και επίσης πώς παραμένει κλειστός ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;

«Η μεγάλη διαφορά απ' ότι μας λένε οι ειδικοί είναι ότι στα σχολεία φοράνε μάσκες, ενώ στον αθλητισμό λείπει αυτό το επίπεδο προστασίας. Ο αθλητισμός για τα παιδιά είναι μια επιπλέον δραστηριότητα που δημιουργεί πρόσθετο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε τους ειδικούς είναι ότι μπορεί να γίνει με κανόνες και είναι καλύτερα τα παιδιά να είναι σε μια οργανωμένη δραστηριότητα παρά την ίδια ώρα σε άλλες ανοργάνωτες και άναρχες, πλατείες, σπίτια κλπ».

-Πώς πιστεύετε ότι θα είναι ο αθλητισμός μετά την πανδημία;

«Θα είναι όπως και πριν, ίσως με κάποια επιπλέον μέτρα για κάποιο καιρό».

-Μέσα από την κρίση της πανδημίας μήπως είναι και ευκαιρία για αναθεώρηση δεδομένων στον ελληνικό και κυρίως στον επαγγελματικό αθλητισμό; Ας πούμε αντέχει η Ελλάδα πολλές ομάδες στις Εθνικές κατηγορίες στο μπάσκετ; Σας απασχολεί αυτό στην Κυβέρνηση;

«Ναι ασφαλώς και μας απασχολεί και ίσως η πανδημία είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε κάποια θέματα. Στο επόμενο αθλητικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή (σ. ήδη ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε στο σύνολο του το αθλητικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της Football League) θα δούμε κάποια θέματα αναδιάρθρωσης. Το ζητούμενο είναι να έχουμε υγιή, βιώσιμα χωρίς στρεβλώσεις πρωταθλήματα».

-Τι έχετε να απαντήσετε σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση θέλει να έχει λόγο στις εκλογές των Ομοσπονδιών;

«Η Κυβέρνηση θέλει να έχει λόγο στη χρηστή διακυβέρνηση των Ομοσπονδιών, όχι στα πρόσωπα. Να έχει λόγο στο νοικοκύρεμα, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Μας ενδιαφέρει να ψηφίζουν τα σωματεία που έχουν σωστή δραστηριότητα και όχι οι σφραγίδες. Μας ενδιαφέρει να ακολουθούμε βέλτιστες πρακτικές χρηστής αθλητικής διακυβέρνησης όπως είναι το όριο στις θητείες. Μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί η θέση των αθλητών στα κέντρα λήψης απόφασης. Με λίγα λόγια, μας ενδιαφέρει το πώς θα διοικούνται και όχι ποιοι τις διοικούν, αυτό είναι δουλειά των σωματείων που ψηφίζουν, μέσα πάντα στο πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία».

-Μπορούν μεγάλοι αθλητές, προσωπικότητες όπως εσείς ο κ. Ζαγοράκης ή ο κ. Δήμας να κάνουν πρωταθλητισμό και στην πολιτική; Είναι έτοιμη η Ελλάδα να τους αναθέσει μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και εσείς μπορείτε να ανταποκριθείτε; Υπάρχει άλλωστε δεδομένο το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι ναι. Και πως το εννοώ. Πιστεύω ότι η διοίκηση είναι ομαδικό άθλημα θα πρέπει γύρω από αναγνωρισμένους αθλητές-πρότυπα να υπάρχει μια ομάδα με τεχνοκρατική επάρκεια. Οι αναγνωρισμένοι αθλητές επειδή ακριβώς έχουν περάσει από τη διαδικασία, μπορούν καλύτερα να καταλάβουν τους αθλητές για τους οποίους άλλωστε υπάρχουν οι ομοσπονδίες. Μπορούν να αντιληφθούν τα θέματα με επίκεντρο τον αθλητή και μπορούν να εμπνεύσουν. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτοί. Χρειάζεται μια ικανή αποτελεσματική ομάδα γύρω τους ώστε να μετουσιώνει τον ισχυρό συμβολισμό τους σε αθλητικές πολιτικές».

-Πώς θέλετε να σας θυμούνται, ως έναν σπουδαίο αθλητή, ως πολιτικό ή ως Πανεπιστημιακό;

«Ως έναν άνθρωπο που συνδύασε τον αθλητισμό με το Πανεπιστήμιο και την Πολιτική δείχνοντας ότι μπορεί ένας αθλητής να μην είναι μονοδιάστατος. Και που μπορεί τη μεγάλη προίκα που του δίνει ο αθλητισμός να την αξιοποιήσει και σε άλλους τομείς.

-Πολιτικός ή αθλητής, τί είναι πιο δύσκολο και γιατί;

«Το πολιτικός είναι πιο πολυδιάστατο και πιο δύσκολο γιατί οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι τόσο ξεκάθαροι όπως οι κανόνες ενός αθλήματος. Επίσης ως αθλητής ξέρεις ποιος είναι ο αντίπαλος και ποιος ο συμπαίκτης, στην πολιτική όχι πάντα. Πάντως ο αθλητισμός σου δίνει τα εφόδια για να ασχοληθείς και με την πολιτική με τον σωστό τρόπο, στηριζόμενος σε αρχές και αξίες που τις κουβαλάς άλλωστε ως κληρονομιά σε όλη σου τη ζωή. Θεωρώ ότι όσο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας περνάει μέσα και από τον αθλητισμό τόσο πιο εύρωστες, φυσικά και αξιακά, κοινωνίες θα χτίζουμε».

-Αν σας έλεγα Πάτρα και σας ζητούσα μια-δύο λέξεις τι θα απαντούσατε;

«Κολυμβητήριο στην Αγυιά».

-Τι θυμόσαστε από τα παιχνίδια της Βουλιαγμένης με τον ΝΟΠ, ποιο παιχνίδι θα θέλατε να παίξετε πάλι;

«Θυμάμαι την έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα όταν παίζαμε στην Πάτρα όπου το πόλο ήταν το πρώτο άθλημα της πόλης. Θυμάμαι τους τελικούς κυπέλλου που παίζαμε με τον ΝΟΠ στα μέσα της δεκαετίας του '90 και τα πούλμαν που ερχόντουσαν από Πάτρα. Θα ήθελα να ξαναπαίξω τον τελικό που χάσαμε. Η Πάτρα ήταν «πολομάνα» και νομίζω θα πρέπει να ενώσετε δυνάμεις για να ξαναγίνει, λείπει από το ελληνικό πόλο η Πάτρα ως πρωταγωνίστρια».

-Εχετε απωθημένα;

«Οχι, τα έχω απωθήσει».

-Για ποιον αθλητή ή αθλήτρια θα πληρώνατε εισιτήριο για να τον παρακολουθήσετε;

«Πολλούς αλλά αν διάλεγα μόνο έναν, θα επέλεγα τον Μάικλ Τζόρνταν».

-Θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει την επιρροή που μπορεί να έχει παγκοσμίως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

«Το έχει ήδη κάνει, αλλά νομίζω ο Γιάννης θα μείνει καιρό στο προσκήνιο οπότε μπορεί να το κάνουμε ακόμα περισσότερο. Οχι μόνο για τις αθλητικές του επιδόσεις αλλά για το πραγματικό νόημα, ότι δηλαδή αθλητισμός σημαίνει ενσωμάτωση, άρση διακρίσεων και ότι είναι το κατ' εξοχήν πεδίο προσπάθειας και αξιοκρατίας όπου δεν έχει σημασία το χρώμα, η τάξη, η οικονομική επιφάνεια κλπ για να φτάσεις στην κορυφή».

Κατηγορία SUPER LEAGUE 2

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares