Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 19:59

Ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ κ. Παππάς μιλάει για τον στίβο στις Κυκλάδες

pappas-dimitris-stivos-aom-2013

Συνέντευξη παραχώρησε στο sportcyclades.gr ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων κ. Δημήτρης Παππάς.

Ο κύριος Παππας να θυμίσουμε ότι είναι μέλος του Δ.Σ. του ΑΟ Μυκόνου, υπέυθυνος για το τμήμα του στίβο στον μυκονιάτικο σύλλογο.

Γείας σας κ. Παππά, πρώτα απ όλα θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στην προεδρία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων. Θα θέλαμε να μας απαντησετε σε μερικές ερωτησεις ως πιο αρμόδιο στα θέματα του στίβου στις Κυκλάδες.

Σας ευχαριστω πολύ, είμαι στην διάθεσή σας.

Σε ποιο επίπεδο είναι ο στίβος στα νησιά μας;

Ο στίβος στις Κυκλάδες έχει μια γερή προϊστορία. Τα σωματεία της Νάξου, της Σύρου και της Πάρου έχουν βγάλει παλαιότερα πολλούς πρωταθλητές Ελλάδας σε όλες τις κατηγορίες με μεγάλες διακρίσεις. Η τελευταία σημαντική αθλήτρια με διεθνείς συμμετοχές ήταν η Αναστασία Φουτσιτζίδου, αθλήτρια του Ποσειδώνα Σύρου η οποία μάλιστα είχε πάρει μέρος και στους πανευρωπαϊκούς αγώνες Εφήβων – Νεανίδων. Σήμερα, υπάρχει κάποια κάμψη σε μεγάλες επιτυχίες, αλλά ορισμένα σωματεία όπως ο ΑΟΜυκόνου έχουν αρκετές επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες των παμπαίδων και των παγκορασίδων Α΄, δηλαδή σε ηλικίες 14-15 ετών. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ανάκαμψη, παρά τις δυσκολίες και στα δύο σωματεία της Νάξου, τον Ναξιακό 2003 και τον Παναξιακό. Δεν είναι τυχαία η πρωτιά του Ναξιακού στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες του 2012. Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ, ο στίβος των Κυκλάδων βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 26 στιβικές ενώσεις της Ελλάδας, όπως είναι κατανεμημένα τα σωματεία σε όλη την επικράτεια. Η θέση αυτή η οποία βασίζεται στις επιτυχίες που έχουν τα σωματεία των Κυκλάδων στα πανελλήνια και στα διασυλλογικά πρωταθλήματα φυσικά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, σίγουρα μπορούμε να είμαστε ψηλότερα, και θα είμαστε σύντομα αλλά για μένα, δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο. Οι βαθμοί που συγκεντρώνουμε είναι ένα ποσοτικό στοιχείο. Εμένα, εμάς, τη νέα διοίκηση της ΕΑΣ, μας ενδιαφέρουν και τα ποιοτικά στοιχεία: τι εννοώ με αυτό; Προτιμάμε τα στάδια των Κυκλάδων γεμάτα αθλητές, παρά να υπάρχουν μόνο 5-10 καλοί αθλητές που να γυμνάζονται στα γήπεδα μας. Μην ξεχνάτε ακόμη κάτι βασικό: ο στίβος είναι το πιο «δημοκρατικό» άθλημα, καθώς δίνει τη δυνατότητα διάκρισης και άσκησης σε όλους τους σωματότυπους. Παιδιά με δύναμη για τις ρίψεις, με αλτικές ικανότητες για τα άλματα, με αντοχή για τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.

 

Ποιο είναι το μέλλον του στίβου στις Κυκλάδες;

Το μέλλον του στίβου στις Κυκλάδες σίγουρα μπορεί να είναι καλύτερο υπό τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτη προϋπόθεση, η βελτίωση των υποδομών: Για παράδειγμα, η Σύρος, πρωτεύουσα νομού, μην το ξεχνάμε, έχει ένα στάδιο στο οποίο με δυσκολία μπορούν να αθληθούν τα παιδιά. Δεν μας πειράζει που είναι μικρό, 200αρι, αν τοποθετεί ελαστικός τάπητας (ταρτάν) το στάδιο θα αναβαθμιστεί.  Μόνο η Νάξος διαθέτει ένα άρτιο στάδιο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, και καλές υποδομές (γυμναστήριο, αποδυτήρια κλπ).

Δεύτερη προϋπόθεση η στήριξη της προσπάθειας μας από την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το μεγάλο μας μειονέκτημα είναι φυσικά η νησιωτικότητα, αυτό μας κατατάσσει σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές που χρειάζονται ειδικές πολιτικές στήριξης. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα νησιωτικό σωματείο να αποφασίσε να πάρει μέρος σε αγώνες στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρο ταξίδι και μάλιστα προϋποθέτει και κάποια οικονομική στήριξη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης. Ακόμα και όταν αποφασίζουμε ενδοκυκλαδικούς αγώνες, η μετακίνηση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν απ’ ευθείας διασυνδέσεις με όλα τα νησιά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Να σας πω ένα παράδειγμα: για τους διασυλλογικούς των παμπαίδων και παγκορασίδων του 2012 που έγιναν στην Άνδρο, τα σωματεία της Νάξου και της Μήλου έπρεπε να ανεβούν στον Πειραιά, και από εκεί να πάνε στη Ραφήνα για να καταλήξουν στην Άνδρο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε κόστος και χρόνο. Και μην ξεχνάτε κάτι ακόμη βασικό : ο στίβος, ο κλασικός δηλαδή αθλητισμός μπορεί να είναι η βάση όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά δεν παύει να είναι ένα κατεξοχήν ερασιτεχνικό άθλημα και οι προπονητές του να αμείβονται με ελάχιστα χρήματα.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων;

Οι προτεραιότητες μας συνοψίζουν ένα τρίπτυχο δράσης και εντοπίζεται στα εξής: ενίσχυση των υπαρχόντων σωματείων με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επαναδραστηριοποίηση σωματείων που τον τελευταίο καιρό έχουν αδρανήσει όπως για παράδειγμα ο Ηρακλής Σαντορίνης ή ο στίβος της Πάρου, ο οποίος όπως έχω μάθει το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια καινούργια προσπάθεια και τέλος την αναζήτηση προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέων συλλόγων στα νησιά που δεν έχουν αυτή τη στιγμή στίβο. Είναι δυνατόν η Τήνος π.χ. με προϊστορία στον κλασσικό αθλητισμό, από τα τέλη του 19ου αιώνα, αυτή τη στιγμή να μην έχει στιβική δραστηριότητα; Αν το δείτε γεωγραφικά, οι ανατολικές Κυκλάδες έχουν σε αρκετά νησιά στιβική δραστηριότητα, αντίθετα με τις δυτικές που μόνο η Μήλος παρουσιάζει στιβική δράση, και αυτή με προβλήματα τα οποία πρέπει να επιληφθούμε σύντομα και να τα λύσουμε. Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, εξασφάλισε το απαραίτητο υλικό από την κεντρική διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, για την εφαρμογή ενός προγράμματος εκπονημένου από την παγκόσμια ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού, την iaaf, του kid’s athletics. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικών σχολείων και τα φέρνει σε επαφή, μέσα από ένα είδος παιχνιδιού που συνδυάζει την ατομικότητα με την ομαδικότητα με όλα τα αγωνίσματα του στίβου. Με βάση αυτό το πρόγραμμα και το υλικό σκοπεύουμε να πάμε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Στόχος μας είναι σε μια επόμενη φάση παιδιά από όλα τα νησιά των Κυκλάδων να βρεθούν π.χ. πλατεία Φιλικής Εταιρείας της Ερμούπολης και να παρουσιάσουν ένα μοναδικό θέαμα που θα ικανοποιήσει και τα ίδια και τους θεατές, απλώς δώστε μας λίγο καιρό.

Συνοψίζοντας, για μας, δεν υπάρχει ούτε ένα νησί των Κυκλάδων στο οποίο θεωρούμε περιττή την επίσκεψη μας. Κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει ότι ένα μεγάλο ταλέντο, ένας μελλοντικός ολυμπιονίκης δεν θα βρίσκεται πχ στη Φολέγανδρο, στην Κύθνο ή στη Σέριφο.

Οργανωτικά, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων σκοπεύει να πλαισιώσει το συμβούλιο με δύο επιτροπές: Μια οργανωτική στην οποία θα μετέχουν εκπρόπωποι όλων των σωματείων και μια τεχνική στην οποία θα συμμετέχουν προπονητές των αντίστοιχων σωματείων, με πρόεδρο τον Τεχνικό Σύμβουλο της ΕΑΣ, τον κ. Δημήτρη Τσαρτσάλη.

pappas-dimitris-stoulas-stivos-aom-2013

Μπορεί ο στίβος να συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των νησιών;

Ο αθλητικός τουρισμός είναι ο πιο ραγδαία ανερχόμενος θεματικός τουρισμός παγκοσμίως. Αγώνες δρόμου για παράδειγμα (μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι κλπ) γίνονται πλέον κατά εκατοντάδες σε όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο. Αν αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού σίγουρα μπορούμε να ενταχθούμε και εμείς στο χάρτη των αντίστοιχων αθλητικών διοργανώσεων. Η Μύκονος για παράδειγμα, ένα νησί με έντονα κοσμοπολίτικα χαρακτηριστικά, με διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις και γνωστή παγκοσμίως είναι αναμενόμενο να έχει έναν διεθνή ημιμαραθώνιο. Η Πάρος, η οποία πριν από κάποια χρόνια διοργάνωνε το γύρο του νησιού, μια απόσταση 50 χιλιομέτρων πρέπει να ενισχυθεί για να ξαναδιοργανώσει τον ίδιο αγώνα. Παρακλάδι του αθλητικού τουρισμού αποτελεί και ο προπονητικός τουρισμός. Κάθε χρόνο, την άνοιξη, πολλές αθλητικές αποστολές από τις βόρειες χώρες αναζητούν θερμότερα κλίματα για την προετοιμασία τους. Πρέπει και σε αυτό το πεδίο οι Κυκλάδες να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Για παράδειγμα η Νάξος με το εκπληκτικό στάδιο της και τις υποδομές του και με τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει για μένα αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για προπονητικό τουρισμό, αρκεί κάποιος να το προωθήσει και να το προτείνει στις ξένες αποστολές που το αγνοούν.

Και σε αυτές τις επιδιώξεις μας χρειαζόμαστε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των επιμέρους ξενοδοχειακών ενώσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι μόνο όφελος θα έχουν από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.

 

Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στον πρώτο χρόνο της θητείας σας στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων για να είσαστε ευχαριστημένος;

Οι εκλογές στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων άργησαν για τεχνικούς και τυπικούς λόγους. Κανονικά η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο. Με δεδομένο ότι έχουμε ήδη χάσει 4 πολύτιμους μήνες θα είμαστε ευχαριστημένοι αν: διοργανώσουμε με επιτυχία περισσότερους αγώνες στα νησιά μας. Ήδη στο νέο αγωνιστικό ημερολόγιο που εκπονούμε, σε συνεννόηση με τα σωματεία, έχουμε προσθέσει εκτός από τους διασυλλογικούς αγώνες που γίνονται στην Άνδρο και τη Νάξο, ανάλογα με την κατηγορία των αθλητών, και τα Δήλεια τα οποία θα γίνουν για τρίτη συνεχή χρονιά στη Μύκονο τον Οκτώβριο και άλλους αγώνες: Έναν αγώνα για όλες τις κατηγορίες αθλητών, με έμφαση στις κατηγορίες των Εφήβων – Νεανίδων και των Παίδων - Κορασίδων στην Άνδρο μάλλον στα μέσα Ιουνίου και έναν αγώνα ανάμεσα στη Μικτή Κυκλάδων με τη Μικτή Ανατολικής Αττικής και ίσως τη Μικτή Δωδεκανήσου, επίσης μέσα στο καλοκαίρι. Η διεθνής τάση στο στίβο είναι η εξωστρέφεια, αγώνες δηλαδή επίδειξης εκτός των σταδίων. Στόχος μας είναι αν όχι φέτος γιατί ίσως δεν θα προλάβουμε οπωσδήποτε του χρόνου αγώνες αλμάτων, ύψους και επικοντώ στην πλατεία της Ερμούπολης. Υπάρχει ακόμη η σκέψη για ένα νέο είδος αγώνων τρεξίματος, τους fun beach running, δρομικούς δηλαδή αγώνες, στις μεγάλες μας παραλίες, δίπλα στην ακτογραμμή. Αυτό βέβαια είναι ένα πρόγραμμα, που θέλει ακόμη μελέτη και επιτόπια έρευνα, αλλά αν το πετύχουμε θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Κάπως έτσι είχαν ξεκινήσει πριν από χρόνια και οι αγώνες ορεινού τρεξίματος και σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερα διαδεδομένοι παγκοσμίως.

Σας ευχαριστούμε πολύ, σας ευχόμαστε καλή δύναμη και να πετύχεται στο δίσκολο αυτό έργο σας.

Εγω σας ευχαριστώ πολύ, να είστε σύγουρος ότι θα κάνω την αναβάθμιση το άθλημα στον τόπο μας.


Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Γρηγόρης Τόσκας: « Ο κόσμος να στηρίξει την ομάδα ». »

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares