Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 19:33

Η Ελληνική άνοιξη στο Τάμπερε

Την ώρα που η αθλητική δημοσιογραφική κοινότητα ερίζει για τα πέναλτι του ΠΑΟΚ, την άμυνα της ΑΕΚ και τις μεταγραφές του Ολυμπιακού, κάποιοι Έλληνες σηκώνουν αθόρυβα στη ξενιτιά την τιμή της Ελληνικής προπονητικής.

Το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό τραγουδούσε ο Καζαντζίδης αλλά από χθες, ο Σωτήρης Γκότσης και ο Αργύρης Αντιφάκος γεύονται τη γλυκιά τούρτα της επιτυχίας. Περήφανοι κυπελλούχοι Φινλανδίας με την Polkyy Kuusamo στο βόλλευ γυναικών.

Το Αυγουστιάτικο σούρουπο του 15 που παραλάμβανα τον Σωτήρη στο σταθμό Λαρίσης για να ενταχθεί στο staff του ΑΟ Θήρας, ήταν η απαρχή μιας ειλικρινούς φιλίας. Γνωρίζοντας το πάθος και την προσήλωσή του στο βόλλευ, μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματά του λίγα δευτερόλεπτα μετά το 25 – 14. Δικαίωση, ανταμοιβή υπομονής, boost αυτοπεποίθησης. Μία τίμια πορεία, χωρίς τουπέ, γλειψίματα και δημόσιες σχέσεις με κολλητούς δημοσιογράφους.

Για την ιστορία, ο αντίπαλος του τελικού, η LP Kangasala από το Tampere, ήταν η δυσκολότερη περίπτωση. Ισόβαθμη με την Kuusamo στη βαθμολογία, με δυνατό ρόστερ, φάνταζε φαβορί. Το παιχνίδι, ωστόσο, καθάρισε πιο εύκολα από το αναμενόμενο και η ομάδα του Φινλανδικού βορρά νίκησε 3-1. Σε 2,3 μήνες θα γνωρίζουμε αν το δίδυμο Γκότση – Αντιφάκου κατακτήσει και το πρωτάθλημα ολοκληρώνοντας την προχθεσινή αποθέωση.

sotos2

Είναι πολύ σημαντικό ένας επαγγελματίας του αθλητισμού να στερείται ευκολίες για να πιάνει ευκαιρίες καριέρας από τα μαλλιά. Το Kuusamo είναι μια μικρή πόλη βορειοανατολικά με κυριότερο αξιοθέατο τη Ruka, το χιονοδρομικό του. Λιγα καφέ, λίγα ερεθίσματα κοινωνικότητας. Κανένα όμως αδιέξοδο προτάσεων δεν ξέβρασε τον Αντιφάκο και τον Γκότση εκεί. Ο μεν πήγε συνειδητά μετά τον Πανναξιακό, ο δε μετά από 2 επιτυχημένα χρόνια στο Οριβέσι.

Ήταν μία επιλογή επαγγελματικής προσήλωσης, συνετή και τίμια. Ούτε να είμαι κοντά στην οικογένεια, ούτε κοντά στη γκόμενα , ούτε κοντά σε πόλη με καλαμπαλίκι. Η Φινλανδία έχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δοκιμάζεσαι ως προπονητής, δοκιμάζεσαι ως άνθρωπος που στερείται τις μικροστιγμές της πατρίδας σου. Δικαιώθηκαν και πέτυχαν. Πάνε παρακάτω.

Η Ελληνική αθλητική παροικία της Φινλανδίας δεν περιορίζεται στο Kuusamo. O Νίκος Γκιτζέκος και ο Αλέξανδρος Ρούσσος πάνε πολύ καλά την OrPo, πρώην ομάδα του Γκότση. Η OrPo ήταν σημείο αναφοράς γι’ αυτό το Φινλανδικό Eldorado. Η Όλγα Βεργίδου ήρθε πρώτη και πάσαρε για ένα χρόνο στο ήσυχο Οριβέσι, μετά ήρθε ο Απ. Οικονόμου που με βοηθό τον Γκότση κατέκτησε παλληκαρήσια το κύπελλο απέναντι στην ισχυρότερη Hameenlinnah και πέρσι, συμπλήρωσε τις Ελληνικές παρουσίες η Αλεξία Καλανταρίδου. Ο Οικονόμου, συνδετικός κρίκος όλων, ήταν το εκχιονιστικό grader που άνοιξε το δρόμο στους περισσότερους να ξεκινήσουν αυτή τη διαδρομή. Πρότεινε, εμπιστεύτηκε, συμβούλεψε.

Ο Έλληνας είναι κοσμοπολίτης. Έλκεται από το άγνωστο αρκεί να ξεπεράσει ιδεοληψίες, ανασφάλειες και το φρέντο εσπρέσο στην πλατεία. Αυτή τη στιγμή τολμούν στο εξωτερικό, εκτός από τα παιδιά στη Φινλανδία, ο Γιώργος Σομπόνης στην Ελβετία και οι παλιοί Άκης Ευσταθόπουλος στη Γερμανία και Γιάννης Αθανασόπουλος στην Τσεχία. Το «ξεβόλεμα» από το μίζερο Ελληνικό πρωτάθλημα που οι κληρώσεις κυπέλλου γίνονται στα living room υπαλλήλων της ομοσπονδίας, είναι παρακαταθήκη νέων εμπειριών και τεχνογνωσίας. Μακάρι να υπάρξει στο μέλλον ένας μεγαλύτερος αριθμός νέων  προπονητών βόλλευ που θα τολμήσουν στα 30-35 να βγουν από τα σύνορα και να ζήσουν την περιπέτεια της δοκιμασίας στο άγνωστο περιβάλλον και γιατί όχι, να δημιουργήσουν σχολή όπως στο μπάσκετ και στο πόλο. Με τέτοιας ποιότητας σύνδεσμο προπονητών αυτό φαντάζει ακατόρθωτο αλλά κανείς δεν ξέρει.

Έως τότε, αναμένουμε σε 2 μήνες το δεύτερο μπουγέλο του Σωτήρη και του Αργύρη στα αποδυτήρια της Kuusamo. Το μπουγέλο του πρωταθλητή πλέον. Προς το παρόν, το προχθεσινό κύπελλο αφιερώνεται στο δημοσιογραφικό, ποδοσφαιροκρατούμενο κατεστημένο που δεν καταδέχεται να προβάλλει διεθνείς επιτυχίες αθλητών και προπονητών σε άλλα αθλήματα. Στα μούτρα τους οι 200.000 τηλεθεατές του τελικού από το κρατικό κανάλι της Φινλανδίας σε ένα ημι-ερασιτεχνικό άθλημα. Στα μούτρα τους η απαξίωση που έχουν από την αθλητική κοινότητα των «μικρότερων» αθλημάτων.

Συγχαρητήρια και πολλές επιτυχίες σε όλους τους Έλληνες προπονητές της ξενιτιάς.

Γιώργος Νομικός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Μαγνητική

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares