Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 21:53

Πανθηραϊκός: 36 χρόνια από την εφιαλτική πτήση

Τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από μια ημέρα που λίγο έλειψε να στιγματίσει ανεξίτηλα την ιστορία του Πανθηραϊκού.

Ήταν 24 Νοεμβρίου 1985, παραμονή της Αγίας Αικατερίνης, όταν η ομάδα μας, που έκανε τότε τα πρώτα της βήματα στο πρωτάθλημα της Δ´ Εθνικής, βρισκόταν στο νησί της Λέσβου, για την εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής. Μετά από πολύ καλή εμφάνιση ο Πανθηραϊκός έφτασε σε μια σπουδαία νίκη με 2-4, νίκη η οποία είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της ομάδας μας στο πρωτάθλημα της Δ´ Εθνικής. Μετά τη λήξη του αγώνα, η 24μελής αποστολή της ομάδας μας μετέβη στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, όπου παρακολούθησε το πρώτο ημίχρονο του αγώνα Β´ εθνικής μεταξύ Αιολικού και Πιερικού, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού, προκειμένου να πάρει το δρόμο της επιστροφής, με ένα τριάντα θέσεων αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το ταξίδι ξεκινάει γύρω στις 17:00 το απόγευμα, μέσα σε πολύ ευχάριστο κλίμα, απόρροια και του νικηφόρου αποτελέσματος που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, περίπου στις 17:50, δέκα μόλις λεπτά πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ξεσπάει μια τρομερή καταιγίδα η οποία καθιστά αδύνατη την προσγείωση του αεροσκάφους. Το πλήρωμα του αεροσκάφους προσπαθεί να ηρεμήσει τους αναστατωμένους επιβάτες, ενημερώνοντας τους ότι τα διαθέσιμα καύσιμα αρκούν για ακόμη δυόμιση ώρες πτήσης.

Όμως η απίστευτη αυτή κακοκαιρία εξαπλώθηκε ραγδαία σε πολλά μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα όσες προσπάθειες έγιναν για προσγείωση σε αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας να αποβούν άκαρπες. Μέσα στο αεροπλάνο, επικρατεί πλέον πανικός, αφού ακόμη και οι αεροσυνοδοί είχαν χάσει την ψυχραιμία τους. Οι συνεχείς αναταράξεις σε συνδυασμό με την καταιγίδα, συνέθεσαν ένα σκηνικό τρόμου, το οποίο έγινε ακόμη χειρότερο όταν έγινε γνωστό ότι ο ένας κινητήρας του αεροσκάφους υπέστη βλάβη. Εκ του αποτελέσματος, η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον θετική, αφού η κατανάλωση καυσίμων περιορίστηκε.

Την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης της εποχής αναφέρουν ότι το στίγμα του αεροσκάφους έχει πλέον χαθεί, και οι επιβάτες θεωρούνται αγνοούμενοι. Γύρω στις 20:30, το αεροπλάνο προσεγγίζει την Κω, όπου επικρατούν πανίσχυροι άνεμοι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ενημερώνει τους επιβάτες ότι θα γίνει προσπάθεια προσγείωσης και σε περίπτωση αποτυχίας, θα οδηγούνταν σε αναγκαστική προσθαλάσσωση. Τα καύσιμα έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν επικίνδυνα την στιγμή που η πρώτη προσπάθεια προσγείωσης δεν στέφεται με επιτυχία. Ωστόσο, ο πολύπειρος πιλότος του αεροσκάφους δοκιμάζει για μια ακόμη φορά, και κατορθώνει με αρκετή δυσκολία να προσγειώσει το αεροσκάφος.

Έτσι, μετά από σχεδόν 3,5 εφιαλτικές ώρες πτήσης, η αποστολή της ομάδας μας πάτησε στεριά. Την τραυματική αυτή εμπειρία, βίωσαν ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ομάδας μας Νίκος Καμπουράκης με τη σύζυγό του Πόπη, ο Μάκης Βασαλάκης, καθώς και άλλα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στο Θηραϊκό ποδόσφαιρο, όπως είναι ο Μάκης Κουτσαυγουστής, ο Λευτέρης Τζούρος, ο Γιώργος Χάλαρης, ο Οδυσσέας Κωλέτσης, ο Μηνάς Δρακουτός, ο Κώστας Χαμπαίος, ο Μιχάλης Μανδάλης, ο Στέλιος Σφαχτός, ο Μανώλης Νταλής, ο Χρήστος Αντωνιάδης, ο Γιάννης Γαβαλάς, ο Κρυός, ο Παπαμιχαλόπουλος, οι συνοδοί της ομάδας Μάκης Καφιέρης και Τέλης Καψάλης, καθώς και οι αείμνηστοι Ματθαίος Δαμίγος (Ρουμενίγκε), Γεώργιος Μητροπίας και Θεόδωρος Δελληγεωργίου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να μπουν ξανά σε αεροπλάνο. Κάποιοι άλλοι, ακόμα και σήμερα δεν ταξίδεψαν ξανά με αεροπλάνο, επηρεασμένοι φυσικά από αυτήν την παραλίγο μοιραία πτήση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την αποβίβαση της ομάδας στην Κω, ο Νίκος Καμπουράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο και ιδρυτή της ομάδας κ. Αρτέμιο Μητροπία, που αγωνιωδώς προσπαθούσε μάταια μέχρι εκείνη την ώρα να μάθει κάτι νεότερο, σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης και ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις διαπίστωσε ότι η αποστολή του Πανθηραϊκού είχε βρεθεί πλέον εκτός κινδύνου.

Πρόκειται για μια ιστορία που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, όμως θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε τραγωδία και να σημαδέψει μια για πάντα την ιστορία του Πανθηραϊκού.

Η φωτογραφία είναι από τον εντός έδρας αγώνα του Πανθηραϊκού με τον Ορχομενό, που έγινε μια εβδομάδα μετά την περιπέτεια του ταξιδιού της Λέσβου.

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares