Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 14:42

Πανναξιακός, ΑΟ Θήρας - Σε αναζήτηση νέου αφηγήματος.

Στη μικρή γκαρσονιέρα της Volleyleague γυναικών, στριμώχτηκαν σιγά σιγά από πρόπερσι, οι μεγάλοι μας δεινόσαυροι. Χτυπούσαν την πόρτα και έμπαιναν ένας ένας μέχρι που μαζεύτηκαν όλοι. Στην αρχή ο ΠΑΟ, μετά ο ΠΑΟΚ και τέλος η ΑΕΚ. Ξανάσμιξαν οι μεγάλοι δεινόσαυροι όπως σμίγουν σε όλο τον Ελληνικό αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το πόλο.

Η γκαρσονιέρα όμως είναι μικρή και ειδικά φέτος, οι υπόλοιποι σύλλογοι του κοινοβίου ασφυκτιούν. Περισσότερο από όλους υποφέρουν ο Πανναξιακός και ο ΑΟ Θήρας που μαζί με τον μεγάλο δεινόσαυρο Ολυμπιακό κρατούσαν τα κλειδιά του δωματίου ως υγιείς και εύρωστοι συγκάτοικοι. Τώρα, ο ζωτικός τους χώρος στένεψε. Τι ρόλο πλέον καλούνται να παίξουν σε αυτή την ανακατανομή του χώρου; Ξέρουν τι ρόλο θέλουν να παίξουν; Θα τον διεκδικήσουν, θα τον προσαρμόσουν, θα τον αποδεχτούν;

Ovo iatrika 120

Σε παλαιότερες συναντήσεις σε ψητοπωλείο – γιάφκα βολεϊκών, τόνιζα με πάθος : ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ! Αντίστοιχα με το TORA! TORA! TORA! του Περλ Χάρμπορ, εγώ επέμενα στο ΤΩΡΑ των πρωτοβουλιών που έπρεπε να πάρουν οι 2 νησιωτικές ομάδες, πριν επανέλθουν οι κοιμώμενοι μεγάλοι, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Τα χρονικά όρια ήταν στενά και οι φιλοδοξίες για υπέρβαση έπρεπε να εκπληρωθούν τότε. Δύο σύλλογοι που δεν είχαν τη  δυναμική ανάδειξης γηγενών αθλητριών, έλαβαν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση από τις αγωνιστικές τους επιτυχίες, οπότε έπρεπε να τις εξαργυρώσουν με κάποιο τίτλο. Άσχετα αν κατά καιρούς έφτασαν πολύ κοντά και ανεξάρτητα αν θα έβρισκαν πάντα μπροστά τους το big boss Ολυμπιακό με τη βαριά φανέλα, δεν υπήρξε ΟΥΤΕ μία χρονιά που συνειδητά ο σχεδιασμός τους (budget, νοοτροπία κλπ) να εστίασε σε αυτή την υπέρβαση. Τώρα όμως είναι αργά. Το πουλάκι πέταξε και μαζί με αυτό η φιλοσοφία «βλέποντας και κάνοντας» που χαρακτήριζε τα αγαπητά νησιά μας.

Η κοινότητα του βόλλευ γυναικών είναι μικρή και η ανθρωπογεωγραφία της είναι εύκολο να μελετηθεί. Η φετινή δυσανεξία των «πρώτων ονομάτων» να κατέβουν στις Κυκλάδες, φανέρωσε την έλξη που προκαλεί μία ιστορική φανέλα σε μια αθλήτρια αλλά και την προτεραιότητα που έχει ένα μεγάλο αστικό κέντρο σε σχέση με μία μικρή, κλειστή κοινωνία. Ακόμα και αν η οικονομική πρόταση ήταν ίδιου μεγέθους με αυτές των ιστορικών ομάδων, η πυξίδα έδειχνε λεκανοπέδιο. Να το πούμε με άλλα λόγια, η πόρτα που έπεσε φέτος από τις πρωτοκλασάτες αθλήτριες, θύμιζε πόρτα στο Villa Mercedes τη δεκαετία του 90.

Και τώρα τι γίνεται; Τώρα που η αγωνιστική επιτυχία, το μοναδικό υπαρξιακό κίνητρο των Κυκλάδων, φαίνεται να υποχωρεί, τι γίνεται; Υπάρχει κάποιο αντίβαρο ή αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει μια αδιέξοδη εσωστρέφεια; Στο συλλογικό αθλητισμό τα κίνητρα δεν είναι μονοδιάστατα αρκεί να έχεις αυτογνωσία και φαντασία. Στο θεμιτό κυνήγι της αγωνιστικής υπέρβασης οι 2 σύλλογοι ξέχασαν «περιφερειακές» αξίες που τώρα οφείλουν να τις τοποθετήσουν σε πρώτο πλάνο : Την οργανική σχέση με την τοπική κοινωνία, την προτεραιότητα της αγάπης προς το άθλημα σε σχέση με την αγωνιστική επιτυχία, τις ακαδημίες, τη μακροπρόθεσμη προοπτική, το ανθρώπινο δυναμικό, την οικονομική συνέπεια, τις ανθρώπινες αξίες. Μπορούν; Το ένστικτό μου και τα δεδομένα του παρελθόντος λένε όχι. Μακάρι να διαψευστώ.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχει ο όρος «σκιώδης κυβέρνηση». Τα δύο νησιά ήταν για 5,6 χρόνια οι πρωταγωνιστές ενός «σκιώδους» πρωταθλήματος που θα θέλαμε ιδανικά να έχουμε. Ένα αποκεντρωμένο πρωτάθλημα με δυνατές επαρχιακές ομάδες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να λοιπόν ένα άλλο κίνητρο. Να κρατήσουν την αυτονομία και δυναμική τους μέσα σε έναν Ελληνικό αθλητισμό που είναι δέσμιος του διχασμού των μεγάλων ποδοσφαιρικών ιστορικών συλλόγων. Θα κρατήσουν την καρέκλα τους μέσα στη γκαρσονιέρα όπως κάνει ο Φοίνικας Σύρου χρόνια τώρα ή θα λυγίσουν;

Καταλήγω θυμίζοντας το παλαιότερο άρθρο που, εκτός των άλλων, διαπίστωνε την απόκλιση του φαίνεσθαι και του είναι των 2 αυτών συλλόγων, 2μιση χρόνια πριν. Κάποια «γατάκια» δυσανασχέτησαν με το αυτονόητο και δεν άκουσαν τον Αλέφαντο. Το φετινό καλοκαίρι δικαίωσε όσα γράφαμε τότε. Μαγαζιά γωνία υπήρχαν όσο τα δίπλα ήταν ανενοικίαστα. Αναμένουμε το restart των υπολογιστών για να βρούμε κι εμείς ξανά το δικό μας κίνητρο.

Γιώργος Νομικός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Μαγνητική
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα έξι μπαλάκια Μην τσιμπήσεις Θόδωρε Ιακωβίδη »

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares