Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 12:01

Σεισμολόγοι, λοιμωξιολόγοι, Παπαρολόγοι - Η αποδόμηση των «ειδικών»

Τετάρτη 17/3 του Αγίου Αλεξίου. Κρούσματα 3465, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ 630, θάνατοι 56.

Όταν πέρυσι το Μάη βγαίναμε τροπαιοφόροι από τον πρώτο εγκλεισμό, ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος γιατρός ή πολίτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή εξέλιξη. Έχουν ειπωθεί και ακουστεί πολλά για τα αρνητικά ιατρικά δεδομένα όμως τα περισσότερα είχαν αφετηρία την κόπωση, τον εκνευρισμό, την άγνοια και τη στείρα αντιπολίτευση. Σήμερα, με αφορμή το αυτονόητο και την απλή λογική, θα αποδομήσουμε κατεστημένες αντιλήψεις πάνω στην έννοια «ειδικός» που αν φιλτράρονταν όπως έπρεπε από την αρχή, δε θα φτάναμε στη σημερινή σύγχυση. 

Εδώ και δεκαετίες, όταν γίνει ένας σεισμός στην Ελλάδα, τα τηλεπαράθυρα γεμίζουν από τις γνώριμες φάτσες των pop σεισμολόγων. Τσελέντης, Λέκκας, Παπαδόπουλος τώρα, Παπαζάχος Δρακόπουλος τότε. Μία έντρομη κοινή γνώμη περίμενε ένα δια ταύτα αλλά έμενε σε χρησμούς Πυθίας που πάντα έβγαιναν σωστοί. ΙΣΩΣ ήταν ο κύριος σεισμός, ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξουν μετασεισμοί, μάλλον, θα δούμε, δεν είμαστε σίγουροι. Και όλα αυτά με ισχυρή δόση σάλτσας και υπερανάλυσης για σεισμικά τόξα και ρήγματα που «έτρωγαν»  έξυπνα το χρόνο και καθυστερούσαν το δια ταύτα.

Και όμως, αυτή η αδυναμία πρόβλεψης του πριν και του μετά στο ανήσυχο κοινό, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη μια και η «μασωνική» σε ύφος κοινότητά τους είχε αποκηρύξει επίσημα (δίκαια ή άδικα) τη δυνατότητα πρόβλεψης. Ωστόσο, ο θεσμός των από μηχανής θεών σεισμολόγων δεν έχει δεκαετίες τώρα αξιολογηθεί σωστά από το Ελληνικό κοινό, που τον θεωρεί ακόμα και σήμερα ένα ψυχολογικό «κομοδίνο» μέσα στον τρόμο του. Η λανθασμένη αίσθηση των ορίων της επιστήμης και της πρακτικής λύτρωσης (πρόβλεψη σεισμών) κρατάει ενεργή ακόμα αυτή την ψευδαίσθηση.

Αντίστοιχα, η επιστημονική κοινότητα των Ελλήνων λοιμωξιολώγων βαδίζει τελευταία με γοργά βήματα σε ταύτιση με το χρηστικό τίποτα που προσφέρουν οι σεισμολόγοι. Κι όμως, το βιβλίο ξεκίνησε καλά, οι πρώτες σελίδες ήταν συναρπαστικές. Στη περσινή δίνη μιας θανατηφόρας πανδημίας ήταν τα πρόσωπα που ζητούσαμε να βλέπουμε, να ακούμε και να μας ενημερώνουν. Η επιστημονική περιγραφή και αγωνία είχε αντικαταστήσει την πολιτική ανοησία. Η αυθόρμητη αποδοχή από το καχύποπτο Ελληνικό κοινό αυξανόταν από την αίσθηση ότι οι σχολιαστές της πανδημίας, όταν έκλειναν το skype στα κανάλια, συνέχιζαν τον αγώνα στις κλινικές τους. Μία θεωρητική και επαγγελματική μίξη, τίμια και έντιμη.

Το ωραίο αφήγημα «μούχλιασε» μετά το Φθινόπωρο και τώρα πλέον είναι μη αναστρέψιμα αποκρουστικό. Μία Βαβυλωνία απόψεων (25 άτομα στην επιτροπή ειδικών), μία κακή διαχείριση των δεδομένων, μία θολή εικόνα με το ποιος εισηγείται και ποιος εκτελεί, καμία προσωπική ανάληψη ευθυνών υπό την προστασία της συλλογικής γνώμης και το βασικότερο, πολύ κακά αποτελέσματα. Παρότι η ειδικότητα του επιδημιολόγου μπορεί να χειριστεί κρίσεις με συγκεκριμένα μέτρα, οι καταστάσεις ξεπέρασαν προ πολλού τα περιθώρια πρωτοβουλιών και η ιατρική αυτή ειδικότητα κατάντησε ταυτόσημη με τη σεισμολογία όπου μόνο θεωρία μπορεί να συνοδεύσει ένα σεισμό. Το blackout καθαρής σκέψης υπό τη γενικευμένη αποτυχία οδηγούσε σε βεβιασμένες εισηγήσεις για ανόητα μέτρα ώστε να δικαιολογηθεί ο ρόλος και η ύπαρξή τους. Το καράβι δεν μπορεί να στρίψει πλέον. Αύριο Παρασκευή, ότι ανακοινωθεί, θα είναι απλά η παραδοχή ενός μεγάλου λάθους.

Είναι απορίας άξιο, πως μετά από ένα χρόνο, το ένστικτο μιας σημαντικής ομάδας επιστημόνων δεν τους βοηθάει να δουν ότι στο τέλος αυτής της πανδημίας θα υποστούν όλες τις ευθύνες του κακού αποτελέσματος μια και είναι υπεύθυνοι των εισηγήσεων. Είναι ανεξήγητο, επίσης, το πως αποδομείται το επιστημονικό image σοβαρών (;) ανθρώπων, χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται. Έτυχε μετά από πολλά χρόνια μία «σύμπραξη» ειδικών να αναλάβει ενεργά τη διαχείριση μιας κρίσης και είτε από λάθος συνισταμένη πρόταση, είτε από λάθος συνύπαρξη με την εξουσία, απέτυχε. 

Δύο στοχασμοί προκύπτουν από τα παραπάνω : Σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχει «ειδικός», υπάρχει ΠΙΟ ειδικός. Επίσης, σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στη γνώση, υπάρχει απλά προτεραιότητα. Όλοι έχουμε πρόσβαση στην αλήθεια. Ο μύθος του «ειδικού» και της αυθεντίας έσβησε, πέθανε. Η κρίση της πανδημίας απέδειξε ότι ακόμα και σε ανώτερα επιστημονικά πεδία, δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Υπάρχουν απλά υποκειμενικές οπτικές, σεβαστές, καλοπροαίρετες, αξιολογήσιμες. Μπροστά σε αυτή τη σκληρή αλήθεια, ο «μη ειδικός» ανώνυμος πολίτης οφείλει να «εξοπλίζεται» γνωστικά ώστε να ακονίζει όσο γίνεται το ένστικτό του απέναντι στους ειδικούς και να τους αξιολογεί ορθότερα. Να μην είναι ο αγράμματος, δουλοπρεπής λαουτζίκος που στεκόταν άβουλος μπροστά σε γιατρούς, καθηγητές, πολιτικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη διάκριση του πολιτικού και του τεχνοκράτη. Μία συμβουλή ή μία πρόταση δεν αρκεί να είναι σωστή, οφείλει να διοχετευτεί σωστά στην κοινωνία ώστε να γίνει αποδεκτή. Να αναλάβει κάποιος τον τρόπο και την ευθύνη. Η εμπειρία της επιτροπής «ειδικών» απέδειξε ότι το επιστημονικό επίπεδο δεν αρκεί για να διοχετευτεί κάτι σωστά στη συνείδηση μιας κοινωνίας. Μία συνύπαρξη αμέτρητων πτυχίων και ενός ποταμού γνώσεων δεν εγγυάται το θετικό αποτέλεσμα. Εκτός από τον λάθος συντονισμό και τις λάθος επιλογές, δεν κατάφεραν να προστατέψουν ακόμα και το επιστημονικό τους κύρος. Ο τεχνοκράτης οφείλει να εισηγείται, ο πολιτικός να μεταφέρει και να εκτελεί. Τα υβρίδια είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

Ξεκινήσαμε αυτή την πανδημία τον Μάρτη με μία παγκόσμια στροφή συμπάθειας στις έννοιες ρεαλισμός, επιστήμη, αλήθεια. Ένα χρόνο μετά, στην Ελλάδα, το τέλος αυτής της πραγματικότητας θα μεγεθύνει την καχυποψία σε θεσμούς που αρχικά εμπιστευτήκαμε. Πως τα καταφέραμε πάλι έτσι; Είναι η αιώνια δυσανεξία του Νεοέλληνα απέναντι σε θεσμούς ή η αδυναμία των θεσμών να τον πείσουν; Μάλλον και τα δύο μαζί.

Γιώργος Νομικός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κατηγορία Μαγνητική

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares