Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 00:11

Από τα πρόθυρα της διάλυσης στην διεκδίκηση του τίτλου

Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του προέδρου της ομάδας της Σύρου: «Το καλοκαίρι τέθηκε το ζήτημα διάλυσης αλλά με τη βοήθεια του Πάνου Ξενοκώστα η ομάδα στοχεύει σε τίτλο».

Στο Volley.sports3.gr και στον Κώστα Ασημακόπουλο

Το όνειρο του ήταν να γίνει προπονητής ποδοσφαίρου. Υπηρέτησε το δημοφιλές άθλημα ως ποδοσφαιριστής, προπονητής και παράγοντας στην ΕΠΣ Κυκλάδων και στην τεχνική επιτροπή της ΕΠΟ, καμαρώνει το γιο του που παίζει επιθετικός στην Καλλιθέα αλλά τελικά τον κέρδισε το βόλεϊ. Ο Χρήστος Καφτηράνης συμπληρώνει εφέτος 20 χρόνια στη Σύρο. Έχει καταγωγή από την Κοζάνη και έμεινε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1991 η ζωή του άλλαξε. Ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πήρε μετάθεση για τη Σύρο. Εκεί άλλαξαν και οι προτεραιότητες. Επέλεξε την ποιότητα ζωής του, έδωσε προβάδισμα στην οικογένεια του και άφησε το όνειρο του για μία διεθνή προπονητική καριέρα παρότι είχε αποκτήσει διπλώματα υψηλού επιπέδου.

Επιθετικός και προπονητής ποδοσφαίρου, πρόεδρος στο βόλεϊ

Αγωνίστηκε ως επιθετικός και θήτευσε ως προπονητής στους πάγκους όλων των ομάδων ποδοσφαίρου του νησιού και από το 2007 μέχρι και πριν λίγα χρόνια υπηρέτησε τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΠΣ Κυκλάδων. Με την ιδιότητα του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ασχολείται καθημερινά με τις ανάγκες και τα προβλήματα 210 σχολείων που βρίσκονται διάσπαρτα μέχρι και στα μικρά νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγίου. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση για την παρουσία του και πάλι στον αθλητισμό της Σύρου ήταν η εμπλοκή του για πρώτη φορά με τα κοινά του βόλεϊ και του Α.Ο. Φοίνικα ΟΝΕΧ που για τη Σύρα είναι κάτι σαν… Εθνική ομάδα.

doro foinikas

«Το καλοκαίρι υπήρξε σκέψη για διάλυση»

«Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020. Η παρουσία του Φοίνικα στην τελική φάση του πρωταθλήματος 2019-20 εν μέσω πανδημίας ήταν ένα αξιοπρεπές και πολύ καλό πλασάρισμα αλλά σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν και σε σύγκριση με τα μπάτζετ της 5ης και 6ης ομάδας της κατάταξης δεν ήταν μία τιμητική θέση και η διοίκηση θορυβήθηκε, προβληματίστηκε γιατί ο Φοίνικας για άλλη μία χρονιά δεν έκανε την υπέρβαση. Δεν σας κρύβω πως το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και την αβεβαιότητα για τους χορηγούς, έπεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια και η ομάδα ουσιαστικά να διαλυθεί», αποκαλύπτει στο sports3.gr ο Χρήστος Καφτηράνης.

Οι προτεραιότητες στο νέο Φοίνικα ΟΝΕΧ

Η ιστορία των συριανών όμως είναι ταυτισμένη με τις προσκλήσεις και τις δυσκολίες και το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του Φοίνικα: «Μου έγινε πρόταση από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Ρούσσο και τον Κώστα Νικολούζο να αναλάβω τα ηνία της ομάδας. Παρακολουθούσα την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε συριανός αισθάνεται αυτή την ομάδα δική του. Μπορεί να προέρχομαι από το ποδόσφαιρο αλλά στον αθλητισμό το παν είναι η οργάνωση, η συνέπεια, η πειθαρχία και το όραμα. Δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε τεχνικά θέματα, αυτά είναι δουλειά ενός έμπειρου προπονητή. Το ήθελα πολύ. Χάρηκα για την πρόταση αλλά προβληματίστηκα. Έβλεπα πως υπήρχαν προβλήματα. Από την άλλη διαπίστωσα πως θα πάνε χαμένοι οι κόποι τόσων ετών. Έτσι αποφάσισα να βγω μπροστά έχοντας βέβαια δεσμεύσεις από τους πρώην παράγοντες και κυρίως τον κεντρικό χορηγό, την ONEX S.A. του κυρίου Πάνου Ξενοκώστα».

foinikas agiasmos3

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες που βάλατε;

«Δε φτάνει μόνο να κάνεις μεταγραφές για να πάει ψηλά μία ομάδα. Πρέπει να τη χτίσεις στη βάση, να την θωρακίσεις, να την οργανώσεις και να την προετοιμάσεις. Αρχίσαμε από την οργάνωση. Το καλοκαίρι είχαμε πολύ δουλειά. Κάναμε το δικό μας γυμναστήριο, δημιουργήσαμε γραφεία που δεν είχε ο σύλλογος, οργανώσαμε τη γραμματεία μας, ανακαινίσαμε τα αποδυτήρια, πήραμε όργανα προπόνησης και γυμναστικής, συμπληρώσαμε όλες τι θέσεις του σταφ. Με άλλα λόγια αρχίσαμε να χτίζουμε μία επαγγελματική ομάδα. Σε αυτά ήμουν εξ αρχής κάθετος. Δε θα μπορούσαμε να πάμε παραπάνω εάν δε λύναμε αυτά τα ζητήματα. Μετά έπρεπε να βάλουμε στόχους. Να πάμε την ομάδα ψηλότερα και να κάνουμε την υπέρβαση που τόσο έχει ανάγκη ο σύλλογος αλλά και η τοπική κοινωνία».

Πως ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και που βρέθηκαν τα χρήματα για να γίνει αυτή η οργάνωση;

«Το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνει ο μεγάλος μας χορηγός, η ΟΝΕΧ S.A. και τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Χωρίς αυτούς δεν θα κάναμε τίποτα. Από εκεί και πέρα έχουμε σημαντικές χορηγίες όπως της ασφαλιστικής CiTY και της Blue Star. Εχουμε και δεκάδες άλλες μικρότερες που πηγάζουν μέσα από την επιχειρηματική κοινωνία του νησιού και φυσικά με την ευκαιρία τους ευχαριστούμε όλους. Ομως, εφέτος ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά. Λόγω της καραντίνας στην πανδημία οι περισσότερες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, επομένως μεγάλο μέρος των εσόδων και των ανταποδοτικών υπηρεσιών χάθηκε και το κενό αυτό το κάλυψε ο μεγάλος μας χορηγός για αυτό και η παρουσία του είναι ζωογόνος για τον σύλλογο και για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται στο νησί».

Μπορεί ο Φοίνικας να πετύχει την υπέρβαση για κατάκτηση ενός τίτλου;

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Να πάρουμε εφέτος έναν τίτλο. Δουλεύουμε για να πάρουμε έναν τίτλο. Κάναμε καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Είμαστε μέσα στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ αποκλείοντας μάλιστα τον Παναθηναϊκό. Λογικά θα γίνει και το κύπελλο. Είμαστε μέσα σε τρεις στόχους. Θέλουμε έναν τίτλο όχι μόνο για το γόητρο αλλά επειδή πιστεύω πως ένας τίτλος θα δώσει αυτοπεποίθηση σε όλους, θα βάλει την ομάδα σε άλλες βάσεις, θα αναπτερώσει το ηθικό όσων προσφέρουν στην ομάδα και αν θέλετε θα βοηθήσει πολύ και το βόλεϊ».

kaftiranis 1

Στο πρωτάθλημα έχετε κάνει το καλύτερο ξεκίνημα όλων των εποχών. Είναι οιωνός τίτλου;

«Στο πρωτάθλημα, είμαστε σε καλό δρόμο. Ξέρουμε πως ο Β΄ γύρος θα είναι πιο σκληρός. Όλες οι ομάδες ενισχύθηκαν. Χαρήκαμε με τις τρεις νίκες αλλά μέχρι εκεί. Κάναμε τρεις μεγάλες νίκες με τα άλλα φαβορί τίτλου, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Ακόμα δεν πετύχαμε το στόχο μας. Στο εφετινό πρωτάθλημα ο πραγματικός αντίπαλος δεν είναι απέναντι στο φιλέ αλλά βρίσκεται κάθε μέρα γύρω μας. Εννοώ την πανδημία. Βλέπετε τι έγινε στην Κηφισιά. Μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να έχουμε απρόοπτα. Όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε και να τα υπολογίζουμε».

Τι σας λέει ο κόσμος της Σύρου μετά από αυτές τις επιτυχίες;

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που με στεναχωρεί περισσότερο είναι που βλέπω τον κόσμο στην καραντίνα. Έχουν όλοι μεγάλη χαρά. Νιώθουν πολύ περήφανοι. Έχουν λαχτάρα να έρθουν να δουν την ομάδα όπως τα πρώτα χρόνια. Αυτή τη λαχτάρα τους και την αγάπη τους την εισπράττουμε στα social media και στο σάιτ του συλλόγου που έχει πιο πολλά χτυπήματα από ποτέ. Βέβαια και στον τομέα της προβολής έχουμε κάνει πολύ δουλειά και θα συνεχίσουμε. Εύχομαι και ελπίζω στα ματς της τελικής φάσης να μπορούν λίγοι θεατές να δουν τους αγώνες αλλά αυτό εξαρτάται από την πορεία που θα έχει η πανδημία στην χώρα.

Tι θα άλλαζε η πιθανή κατάκτηση ενός τίτλου πρωταθλήματος;

«Θα σήμαινε πολλά και θα άλλαζε πολλά όχι μόνο για τη Σύρο και τον αθλητισμό στη νησιωτική Ελλάδα αλλά για όλη την περιφέρεια. Σημαίνει πως το βόλεϊ εξαπλώνεται και αναβαθμίζεται. Για αυτό και από την αρχή της εφετινής χρόνιας στόχος μας ήταν η αναβάθμιση. Είναι σημαντικό μία ομάδα σαν την δικιά μας να βάλει γερές βάσεις στην οργάνωση. Εννοείται πως ένας τίτλος θα μας θέσει μεγάλες ευθύνες για τη σεζόν 2021-22. Πιστεύω θα είμαστε ακόμα καλύτερα. Θα κάνουμε σκέψεις και για την Ευρώπη. Αν μας το επιτρέψει η πανδημία γιατί όχι;»

proto xeno

Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας του εφετινού νέου Φοίνικα;

«Όπως σας είπα είναι η οργάνωση, είναι η σωστή στελέχωση του σταφ και η σωστή συμπεριφορά των παικτών. Δείχνουν μεγάλη και επαγγελματική διάθεση. Είναι συνεπείς και υπεύθυνοι. Ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υπεύθυνοι. Ξέρουν πως ενα λάθος μπορεί να φέρει την καταστροφή. Αγαπούν την ομάδα και τη Σύρο. Έμεις δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας να μη τους λείψει τίποτα. Είμαστε μία οικογένεια και έτσι θα μείνουμε μέχρι το τέλος».

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον βασικό χορηγό, την ΟΝΕΧ S.Α. και τον Πάνο Ξενοκώστα;

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Αρχικά ζήτησε ένα πλάνο και ανάλυση των προοπτικών του συλλόγου. Το παρουσιάσαμε. Βάλαμε στόχους και έχουμε κοινό όραμα για να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για τον τόπο και τον ελληνικό αθλητισμό. Ο κύριος Ξενοκώστας είναι πολύ ευχαριστημένος. Είναι ένας από εμάς. Είνα συνέχεια κοντά μας. Εχει δει όλα τα παιχνίδια της ομάδας. Είναι κοντά στην ομάδα. Μας δίνει δύναμη με την παρουσία του και την στήριξη του και εμείς ανταποδίδουμε βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον μιας μεγάλης ομάδας».

Πόσο τους βαραίνουν αυτές οι μεγάλες νίκες που κάνουν;

«Τους αποφορτίζουμε μετά τις νίκες. Ξέρουμε πως έχουμε μεγάλο και μακρύ δρόμο για τον τελικό στόχο. Έχουμε μεγάλες μονάδες. Είναι έμπειροι παίκτες και διαχειρίζονται σωστά την κατάσταση».

Με ποια λογική έγινε η ενίσχυση του ρόστερ στη χειμερινή περίοδο που έληξε στις 1/2 και γιατί δεν έγινε καμία αποδέσμευση;

«Ενισχύσαμε το ρόστερ σε όλες τις θέσεις. Δεν διώξαμε κανέναν αθλητή διότι όλοι θα παίξουν το ρόλο τους και όλοι θα είναι χρήσιμοι. Σκοπός μας ήταν η στελέχωση μιας ομάδας που θα έχει πολλές λύσεις και δεν θα την επηρεάσει μία ατυχία. Μην ξεχνάτε πως είμαστε μέσα σε μία πανδημία. Ένας τραυματισμός μπορεί να τα τινάξει όλα στο αέρα. Είδατε τι έγινε με την ατυχία του Θανάση Πρωτοψάλτη; Ολη η ομάδα κάλυψε το κενό του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το οποίο και κερδίσαμε. Δεν θέλουμε να αγωνιούμε και να φοβόμαστε. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε. Μην ξεχνάτε επίσης πως εμείς δεν έχουμε δυνατό εφηβικό για να τραβήξουμε παίκτες σε μία δύσκολη στιγμή, οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το σίγουρο και σίγουρα πιο δαπανηρό δρόμο που όμως πιστεύω πως στο τέλος θα μας δικαιώσει».

3068873 1

Πολλοί απόρησαν με την αλλαγή προπονητή πριν τα Χριστούγεννα. Το προηγήθηκε;

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε τίποτα και όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Μέχρι σήμερα βέβαια μας δικαιώνει η επιλογή μας να κάνουμε αλλαγή προπονητή. Ολα γίνονται για το καλύτερο. Δεν έχουμε με κανέναν προηγούμενα. Με τον Γιάννη Ορφανό είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία που έκανε η ομάδα. Παραμένει φίλος. Κάπου θα ξαναβρεθούμε. Ομως η ομάδα με την έλευση του Ιγκόρ Γιούρισιτς κινήθηκε προς το καλύτερο. Θέλαμε κάτι πιο ποιοτικό, πιο σπουδαίο που θα έβαζε την ομάδα στον πρωταθλητισμό».

Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο Φοίνικας τις εξελίξεις στο ελληνικό βόλεϊ;

«Κάθε δυναμικός σύλλογος με όραμα, ιδέες και ικανότητες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει εμείς οι παράγοντες να αποβάλουμε από πάνω το συμφέρον του σωματείου και του οπαδικούς εγωισμούς για να προσφέρουμε απρόσκοπτα στη νέα γενιά και στον αθλητισμό της χώρας. Ενα άθλημα και ένα πρωτάθλημα πρέπει να το δεις συνολικά. Η πολιτική δεν έχει χώρο στον αθλητισμό και στους συλλόγους. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις οπαδικές διαφορές. Το βόλεϊ είναι ένα θεαματικό άθλημα. Κερδίζει εύκολα τον θεατή. Πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Πρώτα από εμάς τους παράγοντες πρέπει να γίνει αλλαγή νοοτροπίας, μετά από την ΕΣΑΠ και την ΕΟΠΕ. Εμείς πρώτα πρέπει να δώσουμε τη νέα εκκίνηση. Να πάρει το βόλεϊ τη θέση που του ανήκει γιατί κακά τα ψέμματα στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα».

Πως κρίνετε το γεγονός πως το βόλεϊ είναι το μόνο ομαδικό άθλημα που άνοιξε τα πρωταθλήματα του σε άνδρες και γυναίκες;

«Κατ΄αρχήν ήταν λάθος που μείναμε στην καραντίνα. Ξεκινάμε από εκεί πρώτα. Μετά αναλώσαμε πολύ ενέργεια, χάσαμε χρόνο και υπήρξε και εσωστρέφεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Τα καταφέραμε όλοι μαζί να πείσουμε την υγειονομική κοινότητα και την κυβέρνηση. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Μία επιτυχία όλων των ανθρώπων του βόλεϊ. Είχαν κάνει λάθος από την αρχική απόφαση τους να μας κλείσουν. Το βόλεϊ είναι ένα σοβαρό άθλημα. Επιπλέον δεν υπάρχει σωματική επαφή με τον αντίπαλο και οι ομάδες τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν έχουν λόγο να φοβούνται το βόλεϊ. Έχει αθλητές, προπονητές και παράγοντες υψηλού επιπέδου. Η ΕΣΑΠ και η ΕΟΠΕ παρότι συχνά επικρίνονται είναι υπεύθυνες και σοβαρές. Και οι ομάδες της Volley League είναι υπεύθυνες και έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα. Επομένως δικαίως πιέσαμε και δικαίως ανοίξαμε».

Για την ΕΣΑΠ ποια είναι η γνώμη σας;

«Είναι επιτυχία της ΕΣΑΠ που επέστρεψε στην κανονικότητα μετά την καραντίνα και αυτό το πετύχαμε με συντονισμένες προσπάθειες και σωστά επιχειρήματα. Έχουμε άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο Παντελή Ταρνατόρο. Είναι δραστήριος αλλά και εμείς βοηθάμε όπου μπορούμε, συμμετέχουμε, έχουμε ενεργό ρόλο και έχουμε και πολλά όνειρα. Έχουμε θετική διάθεση προς όλες τις ομάδες. Θέλουμε να τους διευκολύνουμε όλους όπου μπορούμε και θα επιδιώξουμε καλύτερη συνεργασία. Είμαστε συνεργάτες. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Όλοι μαζί δουλεύουμε για το καλύτερο του ανδρικού βόλεϊ. Είπαμε όμως, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να ανεβάσουμε πιο ψηλά το βόλεϊ».

kaftiranis foinikas

Η πληροφορία πως ο Φοίνικας θα δημιουργήσει και δυνατή ομάδα γυναικών εφάμιλλη του Α.Ο.Θήρας και του Α.Ο.Ν.Πανναξιακού πόσο βάση έχει;

«Ναι, υπάρχει ως σκέψη αλλά θα ακολουθηθούν όλα τα βήματα. Δεν θέλουμε να κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού. Θα ξεκινήσουμε από τις υποδομές. Έχουμε φιλόδοξο πλάνο αλλά μας έκοψε η πανδημία. Θα φτιάξουμε δυνατή ομάδα εφήβων και θα προσελκύσουμε όλα τα παιδιά της Σύρου κοντά στο σύλλογο. Θέλουμε σε λίγα χρόνια να βγάλουμε 2-3 συριανούς αθλητές. Η γυναικεία ομάδα είναι στα πλάνα μας. Υπάρχει ομάδα, θα χτιστεί και θα οργανωθεί με απώτερο σκοπό να είναι πολύ ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο».

Όνειρο του Φοίνικα είναι η κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου γυμναστηρίου. Που βρισκόμαστε;

«Εκείνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως μόλις τελειώσει η εφετινή σεζόν θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής στο Δημήτριος Βικέλας. Θα γίνουν βελτιώσεις και θα δημιουργήσουμε ένα γυμναστήριο καλύτερο. Τώρα, για το νέο γυμναστήριο που έχει εξαγγελθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε προσμονή πως κάτι θα γίνει στο μέλλον αλλά ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς. Βρισκόμαστε ακόμα στα σχέδια και στις μελέτες. Ας έχουμε όλοι υπομονή, ας έχουμε συνέχεια και συνέπεια όλοι και όλα θα γίνουν όπως πρέπει»

Πηγή: volley.sport3.gr

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares