Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 08:30

Τα 12εκ. και το «φακέλωμα» των σωματείων που επιχειρεί ο Αυγενάκης

Με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διανεμηθεί απευθείας στα σωματεία, ενισχύει η κυβέρνηση τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανάγκες του.

Την ανακοίνωση έκαναν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 2008 που η Πολιτεία επιχορηγεί απευθείας τα σωματεία.

Όπως διευκρίνισαν τα δύο κυβερνητικά στελέχη, το ποσό θα διανεμηθεί με διαφανή κριτήρια στα σωματεία τα οποία προχωρούν στην προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ή έχουν κάνει αίτηση για να λάβουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

«Πρόκειται για μια απτή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί πυρήνα ομαδικής κοινωνικής δράσης, κύτταρο εθελοντισμού, αλλά και φυτώριο του επαγγελματικού αθλητισμού», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σταϊκούρας.

«Επιπλέον, είναι ακόμα μία απόδειξη ότι συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κοινωνία και στην οικονομία και να ξαναπιάσουμε το νήμα από το σημείο που το είχαμε αφήσει προ κρίσεως, το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα διεκδικεί πόρους για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι γεγονός ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής δραστηριότητας. Στηρίζεται και θα συνεχίσουμε την πολιτική ανάπτυξής του. Είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της κυβέρνησης μας», είπε.

«Ψίχουλα» το ποσό

Το ποσό των 12 εκ. ευρώ στο αρχικό άκουσμά του μοιάζει μεγάλο, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για «ψίχουλα» όταν θα πρέπει να μοιραστεί στα χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας. Μάλιστα έγινε επίσης λόγος για απευθείας χρηματοδότηση στα σωματεία με «κριτήρια οικονομικά και αγωνιστικά» χωρίς να διευκρινίζεται από που μπορούν να προκύψουν αυτά τα κριτήρια αλλά και χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πάρουν χρήματα όσοι εγγραφούν στο Μητρώο…

Επιμένει ο κ. Αυγενάκης ότι έχουν προεγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων περίπου 5000 σωματεία και οι εγγραφές συνεχίζονται, ενώ όποιος εγγραφεί στο μέλλον, δεν αποκλείεται από την χρηματοδότηση. Με πρόσχημα τις λέξεις «νοικοκύρεμα» και «χρηματοδότηση», δημιουργούνται ασφαλώς πολλά ερωτηματικά. Χρηματοδότηση απευθείας από την Κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν τις εκλογές των Ομοσπονδιών.

Λένε ότι ήδη έχουν προεγγραφεί 5000 σωματεία. Δηλαδή αν σταματούσε εδώ η διαδικασία των εγγραφών και ελάμβαναν ισόποσα την επιχορήγηση θα αναλογούσε 2400 ευρώ σε κάθε σωματείο. Ουσιαστικά, όσο θα ανεβαίνει ο αριθμός των προεγγραφών, τόσο θα μειώνεται και η επιμέρους επιχορήγηση. Δηλαδή μιλάμε για… ψίχουλα, όταν ήδη 3000 περίπου ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου στην Ελλάδα δεν έχουν πάρει ούτε μισό ευρώ εδώ και 15 χρόνια!

Μέσω του Μητρώου είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται  «φακέλωμα» των σωματείων, των παραγόντων, των εσόδων-εξόδων τους, των ΑΦΜ των παραγόντων τους. Παράγοντες ερασιτέχνες, στην πλειοψηφία τους μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές, που αυτή την εποχή χτυπημένοι από τον κορωνοϊό, προσπαθούν από το υστέρημά τους να κρατήσουν ζωντανό το σωματειακό αθλητισμό…

Με πληροφορίες από τα neakriti.gr

 
Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares