Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 13:30

Γιάννης Ορφανός: Η επιθυμία μου να εργαστώ στον Φοίνικα έγινε πραγματικότητα

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου – ONEX Γιάννης Ορφανός μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την απόφαση του να έρθει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για λογαριασμό του «Πειρατικού».

Ο Έλληνας τεχνικός οδήγησε την ομάδα του σε νίκη με 1-3 επί της Ελπίδας Αμπελοκήπων  και επέστρεψε στο νησί ώστε να προετοιμάσει τους παίκτες του για το Final four του κυπέλλου Ελλάδος. Οι εξελίξεις όμως τον πρόλαβαν καθώς μετά την αρχική αναβολή του final four, σειρά είχε και το πρωτάθλημα της Volley league. Τώρα τόσο ο ίδιος όσο και οι παίκτες του βρίσκονται στην αναμονή καθώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει κι αν θα ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα της Volley league. Σίγουρα βρισκόμαστε σε μία περίοδος πρωτόγνωρη για όλους, κι αυτό φαίνεται κι από στάση όλων των ομάδων.

Τίποτα δεν κινείται και κανείς δεν μπορεί να αναφέρει το παραμικρό. Το σίγουρο είναι κι αυτό μας το ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Ορφανός, πως οι ομάδες θα είναι τελείως διαφορετικός με αυτές που ξέραμε σε περίπτωση που θα ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα. Αυτό γιατί η διακοπή θα είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με την περίοδο που θα έχουν οι ομάδες στη διάθεσή τους να προετοιμαστούν.

Τώρα ο κ. Ορφανός μας μίλησε για την απόφασή του να έρθει στον Φοίνικα Σύρου-ONEX και μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή.

«Όσον αφορά την απόφασή μου να έρθω στην Σύρο ήταν πολύ γρήγορη. Αυτό γιατί λίγες ημέρες μετά την παραίτησή μου από τον Ηρακλή, ήρθε η πρόταση από τον Φοίνικα. Δεν χρειάστηκε και πολύ να το σκεφτώ, καθώς η ομάδα της Σύρου έχει τη δική της ιστορία στο χώρο του Βόλεϊ. Ο Φοίνικας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μέσα στις κορυφαίες ομάδες της Volley league, διεκδικεί κάθε χρόνο μία από τις υψηλές θέσεις και νομίζω ότι ήταν μία εύκολη απόφαση. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω. Ήθελα κάποια στιγμή στην καριέρα μου να βρεθώ στον Φοίνικα και να συνεργαστώ με την ομάδα της Σύρου. Η επιθυμία μου αυτή τελικά έγινε πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Είναι αλήθεια πως βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, όμως αυτό θα το δούμε παρακάτω. Βρεθήκατε στη Σύρο σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο για τον Φοίνικα, καθώς αυτό συνέβη μετά την αποχώρηση του Ράτκο Παβλίσεβιτς και λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του final four του Κυπέλλου Ελλάδος. Παράλληλα στο παιχνίδι που ακολούθησε η ομάδα έδειξε να μην επηρεάζεται απ’ αυτήν την αλλαγή.

«Τους περισσότερους Έλληνες αθλητές του ήξερα και προσωπικά και οι ξένοι είναι άκρως επαγγελματίες. Έτσι όλα ήταν πιο εύκολα, δηλαδή να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και από την πλευρά μου να περάσω κάποια πράγματα που ήθελα. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να αλλάξω κάποιες μικρές λεπτομέρειες, γιατί στην πραγματικότητα οι ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους και στο ρόστερ τους έχουν αθλητές αξίας, δεν έχεις και πολλά πράγματα να αλλάξεις και να διορθώσεις. Έτσι, οι αλλαγές που χρειάστηκαν να γίνουν ήταν λίγες και όλοι προσαρμόστηκαν αμέσως».

Για εσάς όμως η αλλαγή νομίζω ότι ήταν… μεγαλύτερη καθώς ήσαστε σε μία ομάδα η οποία ήταν χαμηλά στην βαθμολογία, αν και ο Ηρακλής έχει τη δική του ιστορία στο Βόλεϊ και ήρθατε σε μία ομάδα που είναι εντός τετράδας, αλλά και είχε μπροστά της ένα final four κυπέλλου. Πως από την πλευρά σας προετοιμαστήκατε ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις μία ομάδας όπως ο Φοίνικας.

«Αυτός είναι και ένας λόγος για να συμφωνήσεις αμέσως, καθώς έρχεσαι σε μία ομάδα η οποία είναι μέσα στην τετράδα, μέσα στο final four του κυπέλλου και πάντα διεκδικεί μία καλή θέση. Αυτός είναι και ο λόγος που με έκανε να συμφωνήσω και ήταν κάτι που ήθελα και το πιστεύω. Ο Φοίνικας έχει το έμψυχο υλικό και στο προσεχές final four θα μπορούσε να πετύχει αρκετά πράγματα. Τώρα όσον αφορά το πρωτάθλημα κι αυτό ήταν κάτι καινούργια, μία νέα πρόκληση για μένα, να βρεθείς δηλαδή μέσα στην τετράδα και να διεκδικείς το πρωτάθλημα με τις όποιες πιθανότητες έχεις. Μην ξεχνάμε ότι εκτός του κυπέλλου ο Φοίνικας ήταν διεκδικητής και του πρωταθλήματος. Δεν λέω ότι η ομάδα μας είχε τις ίδιες πιθανότητες όπως έχουν οι άλλες ομάδες, αλλά όταν είσαι μέσα και σου αναλογεί ένα… κομμάτι τότε είναι πολύ σημαντικό και είναι και μεγάλη… πρόκληση».

unnamed_1_b4048.jpg

Η φετινή… κούρσα βέβαια θα ήταν διαφορετική, καθώς δεν θα έπαιζαν οι πρώτες τέσσερις ομάδες για το πρωτάθλημα αλλά οι έξι. Αυτό το γεγονός θα έπαιζε κάποιο ρόλο στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

«Ίσως και να έπαιζε κάποιο ρόλο, βέβαια εγώ δεν το θεωρώ κακό να συμβεί αυτό δηλαδή να μετέχουν στα play off οι πρώτες έξι ομάδες. Αυτό θα βοηθούσε και τις ομάδες, καθώς θα έδιναν δυνατά παιχνίδια στα προημιτελικά και θα είχαν καλύτερο ρυθμό στη συνέχεια. Οπότε εγώ τα θεωρώ ένα πολύ δυνατό και καλό τεστ, ώστε να μπεις έτοιμος μέσα στα ματς της τετράδας. Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε τι θα γίνει και ποια θα είναι η συνέχεια, αλλά από την πλευρά μου και ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος ήταν σωστός. Αυτό γιατί δεν θα σταματούσαμε την αγωνιστική μας δραστηριότητα, θα ήμασταν σε εγρήγορση και θα μπαίναμε σε έναν ανταγωνισμό που θα μας έκανε καλό στα ημιτελικά».

Πάμε στο τώρα και σε όλα αυτά που συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού. Κανένα πρωτάθλημα δεν πραγματοποιείται και μάλιστα σε κάποιες χώρες είμαστε να διακόπτονται και οριστικά. Από την δική σας την πλευρά πως θα προχωρήσετε καθώς γνωρίζω ότι έχετε σταματήσεις τις προπονήσεις.

«Πραγματικά οι προπονήσεις έχουν ανασταλεί μετά και χαρτιά που μας ήρθαν και μας έλεγαν ότι πρέπει να σταματήσουμε. Τα γυμναστήρια έκλεισαν, ταυτόχρονα διακόπηκαν τα πρωταθλήματα μέχρι τις 22 Μαρτίου και νομίζω πως η διακοπή αυτή θα κρατήσει παραπάνω. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε μία νέα διαδικασία και πάνω από όλα περιμένουμε τις εξελίξεις».

Μπορείτε να μου πείτε πάνω – κάτω τι θα ακολουθήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

«Είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει, καθώς για όλους πιστεύω ότι είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Είναι δύσκολη όλη η κατάσταση και ιδιαίτερα για τους αθλητές που δεν μπορούν να προπονηθούν, μιας και τα γυμναστήρια είναι κλειστά, οπότε όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε χωρίς καμία αθλητική δραστηριότητα κι αυτό δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επηρεάσει τους αθλητές, ιδιαίτερα αν πούμε πως το πρωτάθλημα μπορεί να ξεκινήσει ξανά σε 15 ή 20 μέρες. Σίγουρα οι ομάδες θα παρουσιαστούν με ένα διαφορετικό πρόσωπο και νομίζω πως η ομάδα η οποία δεν θα έχει επηρεαστεί τόσο πολύ, αυτή θα είναι και η κερδισμένη».

Οπότε ότι ξέραμε μέχρι στιγμής θα πρέπει να το… ξεχάσουμε και να περιμένουμε όταν ξεκινήσει, αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα τις ομάδες να εμφανίσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο.

«Το χειρότερο όλης αυτής της κατάστασης είναι η αμφιβολία. Δηλαδή ότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί καθώς βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πότε θα ξεκινήσεις, αλλά και πως θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα σε περίπτωση που ξεκινήσει. Όλα αυτά δημιουργούν μία περίεργη κατάσταση και έτσι λέω πως αν ξεκινήσει και πάλι, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό πρωτάθλημα».

orfanos-foin_d0b3f.jpg

Φαντάζομαι πως αν αποφασιστεί να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα της Volley league, λέμε αν γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Λογικά λέω πάντα πως θα δοθεί κάποια περίοδος ώστε να προετοιμαστούν και πάλι οι ομάδες.

«Φαντάζομαι κι εγώ πως περιπτώσει που πουν ότι μπορεί να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα, να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστούν οι ομάδες. Βέβαια θα πρέπει να δούμε και με τις ημερομηνίες τι θα γίνει καθώς κι αυτές είναι συγκεκριμένες από το καλεντάρι. Πιστεύω ότι θα δοθεί χρόνος στις ομάδες όμως ίσως να μην είναι αρκετές ώστε να βρουν ρυθμό οι ομάδες. Μην ξεχνάμε πως ότι ζούμε αυτή τη στιγμή είναι κάτι πρωτόγνωρο. Περιμένουμε πλέον να δούμε τι θα γίνει».

Θα ήθελα αν και δεν έχετε καταφέρει να γνωρίσετε τη Σύρο καλά θα ήθελε να μου πείτε έτσι τις πρώτες διαφορές που διαπιστώσατε με τη ζωή στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα θα ήθελα να μου πείτε ακόμη αν ευνοούν οι συνθήκες και τους αθλητές εδώ στη Σύρο.

«Μπορεί να βρίσκομαι λίγο στη Σύρο, όμως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με όλα όσα έχω ζήσει εδώ στο νησί. Η Σύρος ενδείκνυνται να δουλέψεις εδώ επαγγελματικά πάνω στο βόλεϊ. Αυτό γιατί αφοσιώνεσαι πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, δηλαδή σου παρέχονται όλες αυτές οι συνθήκες που θα σε βοηθήσουν να δουλέψεις πάρα πολύ καλά. Ο Φοίνικας είναι ένα σωματείο στο οποίο μπορεί να έρθει ένας αθλητής και να δουλέψει πάνω στο βόλεϊ. Αυτό γιατί η διοίκηση σε βοηθά και είναι πάντα δίπλα και σου λύνει όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο ζητάμε κι εμείς οι προπονητές από τους αθλητές. Η Σύρος είναι πραγματικά ένα μέρος το οποίο έχει όλες αυτές τις συνθήκες μιας ομάδας η οποία μπορεί ένας αθλητής να δουλέψει. Δίνονται όλα τα εχέγγυα στους αθλητές κι ακόμη σ’ αυτό το μικρό διάστημα που είμαι στη Σύρο με έκανε να νιώσω πολύ καλά και τυχερός που βρίσκομαι εδώ».

Από το φετινό πρωτάθλημα τι μπορούμε να κρατήσουμε, αλλά περισσότερο τι πρέπει να προσπαθήσουμε στο μέλλον να αλλάξουμε;

«Από το φετινό πρωτάθλημα δεν ξέρω αν θα πρέπει να κρατήσουμε κάτι, περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν και τα λάθη που έχουν γίνει. Ήταν ένα πρωτάθλημα πολλών ταχυτήτων καθώς αρκετές ομάδες φτιάχτηκαν την τελευταία στιγμή. Θα πρέπει η λίγκα να παίρνει τις αποφάσεις πιο γρήγορα. Να μην μένουν πίσω οι αποφάσεις για το ποιες ομάδες έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στην Volley league. Θα πρέπει να είναι όλοι πιο προετοιμασμένοι και μην μένουν οι αποφάσεις για το αν οι ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής την τελευταία στιγμή. Θα πρέπει τουλάχιστον αυτό το κομμάτι να το προσέξουμε και ταυτόχρονα να μπουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε το πρωτάθλημα να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Γιατί δεν βοηθά κανέναν να υπάρχουν αυτή τη στιγμή ομάδες με τόσο μεγάλη αγωνιστική διαφορά. Αυτό το βλέπουμε και στον βαθμολογικό πίνακα, όπου οι πρώτες ομάδες έχουν τεράστια διαφορές με τις υπόλοιπες».

Στο φετινό πρωτάθλημα όσο είχαμε την τύχη να παρακολουθούμε είδαμε τις παραδοσιακές δυνάμεις να είναι ουσιαστικά σταθερές και ταυτόχρονα να μπαίνει μία ακόμη σ’ αυτό το γκρουπ. Ο Παναθηναϊκός σιγά – σιγά τον βλέπουμε να σταθεροποιείται και να είναι μέσα στους διεκδικητές και μάλιστα να έχει κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

«Είναι σημαντικό να βλέπουμε ομάδες να ανεβαίνουν αγωνιστικά. Τώρα όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, βλέπουμε χρονιά με τη χρονιά να δυναμώνει κι αυτό είναι σίγουρα καλό για το βόλεϊ. Καλό θα είναι να δούμε κι άλλες ομάδες να ανεβαίνουν και θα πρέπει να καταλάβουμε πως όταν μια ομάδα ουσιαστικά επανέρχεται τότε δυναμώνει το βόλεϊ. Επίσης και ο Φοίνικας Σύρου δείχνει πιο ισχυρός την φετινή χρονιά και πιστεύω πως θα παραμείνει στο γκρουπ των ισχυρών. Ένα γκρουπ που αποτελείτε από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Φοίνικα Σύρου-ONEX και τον Παναθηναϊκό. Καλό για το βόλεϊ θα είναι μέσα σ’ αυτές τις ομάδες να προστεθούν κι άλλες, έτσι ώστε να γίνει το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό και να ανεβαίνει το επίπεδο του βόλεϊ στην Ελλάδα».

Μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό;

«Πιο ελκυστικό θα γίνει μόνο μέσα απ’ αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή, να ανέβουν αγωνιστικά κι άλλες ομάδες κι από την πλευρά της λίγκας να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός. Όταν θα γίνουν αυτά τότε ο κόσμος θα βλέπει ακόμη πιο ωραία παιχνίδια, με μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Δεν ξέρω αν είμαι και καταλληλότερος να μιλήσω γι αυτό, αλλά όταν γίνουν όλα τα παραπάνω τότε ναι το βόλεϊ θα γίνει πιο ελκυστικό και ο κόσμος θα βλέπει πιο ωραίο θέαμα».

Κλείνοντας κρατάμε πως όλες οι ομάδες είναι στην αναμονή και περιμένουμε τις… εξελίξεις;

«Ναι, είμαστε σε αναμονή και πιστεύω πως η διακοπή θα διαρκέσει περισσότερο κι αυτό γιατί κάθε πέρα που περνά βλέπουμε να παίρνονται νέα μέτρα. Οπότε είμαστε σε αναμονή κι όταν μας ζητηθεί ως ομάδα θα επιστρέψουμε και θα προσπαθήσουμε μέσα στον χρόνο που θα μας δοθεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να εμφανιστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι γίνεται».

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares