Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 00:40

«Ρουά ματ» από τον Πλοηγό

Ο Γενικός Γραμματείας του Πλοηγού Αντιπάρου Βασίλης Φαρούπος,  προπονητής του τμήματος Σκάκι στου Συλλόγου, αλλά και μέλος του Αιγαίου Πάρου που πριν από λίγους μήνες έγινε και επίσημο μέλος Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκάκι. Ο κ. Φαρούπος μίλησε στην «Κοινή Γνώμη»  για την πολύ μεγάλη διοργάνωση που θα διεξαχθεί στο νησί των Κυκλάδων.

paidiki omada PaidikoyΟ Πλοηγός Αντιπάρου τον Απρίλιο του 2016 αναγνωρίστηκε και επίσημα από τον Όμιλο Σκακιστών Ελλάδας, αλλά βλέπουμε ότι ο σύλλογός σας διαθέτει κι ένα αρκετά δραστήριο τμήμα μπάσκετ. Πείτε μου λίγο για τις προσπάθειες που κάνετε στον Πλοηγό και πως τα καταφέρνετε μιας και βρίσκεστε σε ένα νησί με αρκετά μικρό πληθυσμό.

«Θα ξεκινήσω αρχικά με το τμήμα στο σκάκι μιας και είναι πιο επίκαιρο αυτήν την περίοδο καθώς θα διοργανώσουμε εδώ στην Αντίπαρο μία σπουδαία εκδήλωση. Ο Πλοηγός Αντιπάρου ξεκίνησε μια προσπάθεια που σκοπό έχει να ανοίξει νέους ορίζοντες στη νεολαία του νησιού. Μια προσπάθεια που στόχο έχει  να καθοδηγήσει τα παιδιά και τους νέους του νησιού στο αθλητικό ιδεώδες και να προωθήσει την αθλητική παιδεία.O «Πλοηγός Αντιπάρου» είναι ένα νεοϊδρυθέν αθλητικό σωματείο, του οποίου οι αθλητές του αποτελούνται μόνο από παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών. Ιδρύθηκε την 31-11-2015 (όπου έγινε η εγγραφή του στα μητρώα του Πρωτοδικείου Σύρου) με μεγάλη αγάπη, μεράκι και θέληση και πλέον είναι το νεώτερο μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), με αριθμό μητρώου 674/05-03-2016 και της Ελληνικής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) με αριθμό μητρώου 230/16-06-2016 .

Λειτούργει 3 τμήματα Ακαδημιών στα αθλήματα Σκάκι, όπου απαριθμεί 32 παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών Καλαθοσφαίριση όπου απαριθμεί 44 παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών και Αθλητικό χορό (CHEER) όπου απαριθμεί 18 κορίτσια ηλικίας 8 έως 11 ετών, δημιουργώντας αγωνιστικές ομάδες και καταφέρνοντας να δώσει το παρόν μέσα σε λίγους μήνες στα ανάλογα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα στο κάθε τμήμα του έχει να επιδείξει τα εξής:

Οργάνωσε 8μελη σκακιστική αποστολή αποτελούμενη από μαθητές-αθλητές του, η οποία την 03 Απριλίου 2016 συμμετείχε στο Σκακιστικό Μαθητικό Πρωτάθλημα Κυκλάδων 2016 το οποίο έλαβε χώρα στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, κερδίζοντας την 2η θέση στα Γυμνάσια και την 3η θέση στα Δημοτικά.

Συμμετείχε με πλήρη ομάδα και σε όλες τις κατηγορίες στους Αιγαιοπελαγίτικους Σκακιστικούς Αγώνες 2016. Οι αγώνες έλαβαν χώρα 2 με 5 Μαΐου στη Σαντορίνη, ο Πλοηγός αγωνίστηκε στον όμιλο του Νοτίου Αιγαίου, καταφέρνοντας στην 1η του παρουσία στο πρωτάθλημα, να κατακτήσει την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Οργάνωσε 5μελη σκακιστική αποστολή όπου αποτελούμενη από 4 παιδιά (13 και 14 ετών) και τον προπονητή τους μεταβήκανε στην Ικαρία το διάστημα 11 με 17 Ιουλίου, όπου έλαβαν μέρος στο 39ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος 2016».

Τα σκακιστικά μαθήματα τα οποία προσφέρονται στα παιδιά, παραδίδονται δωρεάν χωρίς καμία υποχρέωση συνδρομής προς το σωματείο.Skakistiko Tmima Ploigoy

Τώρα όσον αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης όπως είναι γνωστό, συμμετοχή στο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων για την σεζόν 2016-2017 με παιδική ομάδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το νησί της Αντιπάρου εκπροσωπήθηκε από ομάδα σε επίσημο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, κτίζοντας έτσι τις βάσεις για την συνέχεια.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διοργανώθηκαν το 1ο κα 2ο  Τουρνουά Ακαδημιών Καλαθοσφαίρισης Πάρου – Αντιπάρου, με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 100 παιδιά.

1η θέση στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης αγοριών στην κατηγορία παμπαίδων (ηλικίες 2003-2004) το οποίο διεξήχθη την 25 με 26 Ιουνίου στην Νάξο υπό την αιγίδα της Ε.Σ.Κ.Κ και της Ε.Ο.Κ. Πλέον με λίγες υποδομές θα μπορέσουμε να κάνουμε επιπλέον πράγματα. Η Αντίπαρος έχει ανάγκη ένα γήπεδο, γιατί αυτή τη στιγμή έδρα μας έχουμε την Πάρο και ελπίζουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση να το δει και να κάνει κάποια πράγματα και για τα παιδιά του νησιού.

Ο κ. Φαρούπος αναφέρθηκε και στις υποδομές της Πάρου που γίνονται τα τελευταία χρόνια προσπάθειες βελτίωσή τους. «Η Πάρος αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το κλειστό της Μάρπησσας και βάζει μπροστά για δεύτερο κλειστό στην Παροικιά».

Τέλος, στον Σύλλογό μας έχουν και τμήμα "Cheer", όπου είχαμε συμμετοχή στο 5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικού Χορού (Cheer) που έλαβε χώρα, 18 & 19 Ιουνίου στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου υπό την Αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ICU κερδίζοντας την 2η  θέση και ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία JUNIOR A (8-9 ετών) και την 5η θέση στην κατηγορία JUNIOR B (10-11 ετών).

Ο Πλοηγός Αντιπάρου διοικείται από 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με τους  3 προπονητές και τους 3 εφόρους. Είναι μια νέα ομάδα ανθρώπων από μέσος όρος ηλικίας δεν ξεπερνά τα 35 έτη».

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να έχετε τη στήριξη των γονέων των παιδιών αλλά και των επιχειρηματιών του νησιού.

«Είναι πράγματι πολύ σημαντικό που έχουμε δίπλα μας όλους αυτούς τους ανθρώπους, καθώς όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη όλος αυτός ο κόσμος είναι η δύναμή μας. Οι γονείς των παιδιών, οι επιχειρηματίες οι οποίοι μας στηρίζουν πάντα κι έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να μαζέψουμε τα χρήματα για να προμηθευτούμε κάποια απαραίτητα για εμάς πράγματα. Μέσα από εκεί καταφέραμε να στήσουμε όλη την δομή του συλλόγου μας, καθώς έχουμε τα απαραίτητα υλικά για να προπονούνται τα παιδιά. Ταυτόχρονα έχουμε προσλάβει προπονητές με μεγάλη εμπειρία και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον σύλλογό μας».

skaki A.S. Aigaias Paroy Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αναγνώρισή σας καταφέρατε να αναλάβετε μία σημαντική διοργάνωση. Από ότι μαθαίνω αν δεν αλλάξει η διοργάνωσή αυτή θα γράψει ιστορία και θα ήθελα να μου πείτε κάποια πράγματα πάνω σ’ αυτό.

«Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε μία ωραία εκδήλωση κι όλοι οι συμμετέχοντες να μείνουν ευχαριστημένοι. Την προσπάθεια αυτή δεν θα την κάνει μόνο ο Πλοηγός, αλλά όλα τα σωματεία – σύλλογοι του Αιγαίου. Η Τοπική Επιτροπή Αιγαίου μας έκανε την τιμή που κατάλαβε τι πάμε να ενώσουμε Νότιο και Βόρειο Αιγαίο. Αυτή είναι μία απόφαση που την πήραμε σαν τοπική επιτροπή. Κάποια στιγμή λόγω των μετακινήσεων και νησιά που δεν υπήρχε η κατάλληλη διασύνδεση, είχε χωριστεί το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο. Στο τέλος έπαιζαν μεταξύ τους έναν τελικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα 12 περίπου σωματεία που υπάρχουν να είναι χωρισμένα στα δύο και μέσα από εκεί να υπάρχουν και κάποιες απουσίες λόγω κάποιων άλλων προβλημάτων. Δηλαδή, να γίνει πρωτάθλημα με 3-4 σωματεία. Έτσι άρχισε και υποβαθμιζόταν το όλο θέμα. Το είδαμε το πρόβλημα κι αποφασίσαμε να ενώσουμε και πάλι τα νησιά και τους νομούς. Είμαστε μία περιφέρεια που θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί και να το συνεχίσουμε έτσι από εδώ και στο εξής. Με την έως τώρα επαφή που έχω με τα σωματεία έχω διαπιστώσει πως όλα τα σωματεία θα δώσουν το παρόν. Πάμε για το απόλυτο και σωματεία από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Ρόδο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Λέρο την Κάλυμνο, την Κω, την Πάρο και την Αντίπαρο. Όλα αυτά τα σωματεία θα συναντηθούν στην Αντίπαρο. Εδώ δεν μιλάμε για έναν αγώνα που θα είναι για μία μέρα, αλλά για έξι».

Για τι αριθμό μιλάμε;

«Μίνιμουμ 130 αθλητές θα δώσουν έρθουν στην Αντίπαρο, καθώς κάθε σκακιστική ομάδα για να δηλώσει συμμετοχή πρέπει να έχει 10 αθλητές. Για να κερδίσει μία ομάδα θα πρέπει να σημειώσει πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Τώρα, ταυτόχρονα με το πρωτάθλημα θα γίνει και το νεανικό και γι’ αυτό η πλειοψηφία των αθλητών θα είναι μικρά παιδιά. Υπάρχουν νησιά με μεγάλο αριθμό αθλητών, όμως είναι η Σάμος, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Σύρος. Τα πιο παλιά σωματεία είναι και πιο ανεπτυγμένα και με πολλούς αθλητές. Το σκάκι μπορεί να μην έχει την προβολή που πρέπει, όμως είναι ένα άθλημα που θέλει εξάσκηση στο… μυαλό».

Βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Κυκλάδες γίνονται κινήσει για δημιουργία τμημάτων σκάκι.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά το κομμάτι αυτό, αφού θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δίνουμε πολύ χρόνο και είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όταν έχεις απέναντί σου 15 παιδιά, τα οποία τα βλέπεις να είναι συγκεντρωμένα, να μαθαίνουν, να σε κοιτούν στα μάτια και περιμένουν να τους δείξεις, ξέροντας ότι αυτό που κάνουν τους καλλιεργεί το μυαλό τους, είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Στο σκάκι δεν είναι η στρατηγική, αλλά η συγκέντρωση που πρέπει να επιδείξεις. Δεν είναι τυχαίο πως οι καλύτεροι μαθητές είναι και σκακιστές. Δεν υπάρχει παιδί που να μην πηγαίνει καλά στα μαθήματά του. Το άθλημα αυτό βοηθά το εκάστοτε παιδί να συγκεντρώνεται σ’ αυτό που κάνει».

Κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσουμε και λίγο για τον Αιγαία Πάρου.skaki Ploigoy 1

« Στο πρωτάθλημα αυτό θα είμαι προπονητής σε δύο σωματεία, στον Αιγαία Πάρου και στον Πλοηγό Αντιπάρου.Ελπίζω να μην συνεχιστεί αυτό για πολύ, καθώς ψαχνουμε για νεους συνεργατες. Όταν κάναμε την πρόταση να μας δώσουν την ευκαιρία να διοργανώσουμε το Αιγαιοπελαγίτικο πρωτάθλημα, η Πάρος ήταν ο μεγάλος στόχος. Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία να διαδοθεί σε μία γεωγραφική περιοχή, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "άγονη σκακιστική γραμμη", να προβάλουμε το άθλημα και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Οι αγώνες είναι σημαντικοί τόσο για το νησί μας όσο και για την Πάρο. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους του Αιγαία και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Πλέον η Πάρος είναι ο Βενιαμίν στους αγώνες, όπως για παράδειγμα είμαστε εμείς πέρσι στην αντίστοιχη εκδήλωση».

Τέλος έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του Αιγαιπελαγίτικου πρωταθλήματος.

«Έτσι είναι καθώς έχουμε εντείνει κι εμείς τις προσπάθειές μας και προσπαθήσουμε να φέρουμε εις πέρας όλες τις λεπτομέρειες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαργαρίτη και τον έπαρχο Πάρου κ. Μπιζά για την μεγάλη τους βοήθεια και είναι συνδιοργανωτές. Βέβαια στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε πολλές επιχειρήσεις και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημόσια για την αμέριστη συμπαράστασή τους. Τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα, να φανταστείτε ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι ήδη έτοιμος, μιας και όπως είναι γνωστό η Αντίπαρος δεν έχει τόσο μεγάλες αίθουσες για να μπορεί να φιλοξενεί τόσους πολλούς αθλητές».

tmima kalathosfairisis Ploigoy 1

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares