Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 15:58

Για μια σπονδυλική στήλη χωρίς προβλήματα

Αρχίζοντας πρέπει να ρωτήσουμε όχι πόσοι από εσάς έχουν πρόβλημα, αλλά πόσοι από εσάς δεν έχουν πρόβλημα με κάποιο τμήμα της σπονδυλικής τους στήλης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις στατιστικές το 80% του ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποιο είδους πρόβλημα με την σπονδυλική του στήλη. Και δυστυχώς δεν σταματάμε εδώ! Είναι πολύ αυτοί που έχουν κάποιο πρόβλημα που φαινομενικά δεν σχετίζετε με αυτήν (πονοκέφαλοι, μουδιάσματα, πόνοι σε διάφορες περιοχές του σώματος), αλλά στην πραγματικότητα η αιτία τους βρίσκεται εκεί.

Η σπονδυλική μας στήλη είναι το κεντρικό σύστημα που στηρίζει όλο μας το σώμα. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε την αξία της μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά. Αυτή άλλωστε είναι και γενικά η τακτική των περισσοτέρων για όλα τα όργανα του σώματος μας και εν γένει της υγείας μας! Αλλά για μια ακόμη φορά το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, αφού και η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνετε επίσης λανθασμένα .

Το πρόβλημα ξεκινά και πάλι από την έλλειψη πληροφόρησης. Δυστυχώς κανένας δεν μας μαθαίνει αυτά που πρέπει όταν είμαστε μικροί, ενώ κατά την ενηλικίωση μας ο συνδυασμός της άγνοιας μας και των συσσωρευμένων δυσκολιών της καθημερινής Ζωής έχει κυριολεκτικά καταστροφικά αποτελέσματα.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με λίγες πρακτικές πληροφορίες. Η Σ. Σ. αποτελείτε από 24 οστά που είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Το μέγεθος τους αλλάζει (μεγαλώνει) όσο απομακρυνόμαστε από τον λαιμό και πλησιάζουμε την μέση. Τα οστά αυτά διαχωρίζονται από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αυτοί είναι χόνδροι που ουσιαστικά λειτουργούν σαν απορροφητήρες των δυνάμεων που ασκούνται στην Σ. Σ. Ο κάθε δίσκος έχει στο εσωτερικό του ένα μαλακό πυρήνα (σαν ζελέ) ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί σαν αμορτισέρ και εξουδετερώνει τις πιέσεις που ασκούνται στην Σ. Σ. Ο δίσκος αυτός περιβάλλεται από δακτυλίους πολύ ανθεκτικών ινών. Ακόμη υπάρχουν οι σπονδυλικές αρθρώσεις, οι οποίες είναι μικρές αρθρώσεις που με την βοήθεια εκατοντάδων μικρών μυών συνδέουν τους σπονδύλους και διατηρούν την σταθερότητα της Σ. Σ. Τέλος υπάρχει ο νωτιαίος μυελός, ένα δίκτυο από νεύρα που κατεβαίνουν από τον εγκέφαλο και διασχίζουν όλη την Σ. Σ. μέσα από ένα σωλήνα. Τα νεύρα αυτά, βγαίνουν από την σπονδυλική στήλη και καταλήγουν σε όλο το σώμα. Μέσω αυτών μεταφέρονται όλες οι εντολές από τον εγκέφαλο μας προς το υπόλοιπο σώμα.

Πρωταρχική αιτία για την διατήρηση της υγείας της Σ. Σ. είναι η σωστή στάση του σώματος. Ο άνθρωπος είναι το μόνο έμβιο ον που στέκετε διαρκώς στα δύο του πόδια. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να παλεύει συνέχεια με την βαρύτητα η οποία προσπαθεί διαρκώς να τον τραβήξει προς τα κάτω. Όταν όμως το σώμα μας είναι ευθυγραμμισμένο τότε τα οστά μας αναπαύονται το ένα επάνω στο άλλο χωρίς να προξενούντε ιδιαίτερες φθορές. Και τι σημαίνει ευθυγραμμισμένο σώμα; Σημαίνει πως όταν είμαστε όρθιοι το αυτί μας, ο ώμος μας, το κόκαλο της λεκάνης μας, η πλάγια πλευρά του γονάτου και η πλάγια πλευρά του αστραγάλου μας είναι σε μια ευθεία γραμμή!

Επειδή όμως όπως είπαμε και πριν κανένας δεν μας το διδάσκει αυτό η βαρύτητα κερδίζει τον αγώνα απέναντι μας είδη από το 3ο ή 4ο έτος της Ζωής μας! Πολύ απλά πέφτουμε μπροστά – γέρνουμε. Τι σημαίνει αυτό; Το κεφάλι σχηματίζει έως και 45ο γωνία με το σώμα, οι ώμοι καμπυλώνουν και πέφτουν μπροστά, η λεκάνη μας τραβιέται προς τα πίσω (ή προς τα κάτω ή μονόπλευρα), τα γόνατα μας και τα πέλματα μας στρίβουν προς τα μέσα ή προς τα έξω! Σας χρειάζονται περισσότερα;

Τώρα τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης η οποία φαίνετε να μην απασχολεί κανένα είναι από άσχημα έως και τραγικά. Πιθανόν θα βαριόσασταν εάν κάναμε τον κόπο να σας τα περιγράφαμε όλα, γι’ αυτό και θα πούμε μόνο (!) τα πιο βασικά. Πρώτον, καθώς οι σπόνδυλοι μας δεν είναι ο ένας επάνω από τον άλλο, αρχίζουν να πιέζουν μονόπλευρα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Και πιστέψτε μας οι πιέσεις που αναπτύσσονται επάνω τους είναι πραγματικά τεράστιες! Μέχρι και 200 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό μπορούν να φτάσουν! Αποτέλεσμα είναι είτε η μετατόπιση του δίσκου είτε το ράγισμα ή το σπάσιμο του. Οι συνέπειες γνωστές. Πόνοι ποικίλεις έντασης στην περιοχή της μέσης, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές του σώματος μας, καθώς είναι δυνατόν ο τραυματισμένος δίσκος (δισκοπάθεια) να πιέζει κάποιο τυχαίο νεύρο που ξεκινά μεν από την Σ. Σ. και καταλήγει οπουδήποτε στο σώμα μας. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις (έντονη οσφυαλγία – ρήξη δίσκου) μπορούμε να φτάσουμε και στην πλήρη ακινησία.

Άλλο παράπλευρο αποτέλεσμα είναι η εξαφάνιση των καμπυλών της Σ. Σ. Είναι όμως σε αυτές τις καμπύλες (οσφυϊκή, θωρακική, αυχενική) που η Σ. Σ. χρωστάει την θαυμαστή λειτουργικότητα της. Το αποτέλεσμα είναι μια πλειάδα αλυσιδωτών αντιδράσεων που κυριολεκτικά διαταράσσουν όλες τις λειτουργίες του σώματος. Καθώς γέρνουμε μπροστά μικραίνει η θωρακικοί κοιλότητα πράγμα που κάνει την είδη λανθασμένη αναπνοή μας πιο ρηχή (ενός κακού μύρια έπονται…), πράγμα που επίσης επηρεάζει την λειτουργικότητα του σώματος μας. Ακόμη για τον ίδιο λόγο τα εσωτερικά μας όργανα (στομάχι, συκώτι, έντερα κλπ.) στερούνται τον φυσιολογικό λειτουργικό τους χώρο, ενώ η μεταξύ τους συμπίεση αλλοιώνει (ή και καταστρέφει) την λειτουργία τους.

Αρθρίτιδες (φλεγμονές των αρθρώσεων) προκαλούνται επίσης από τις ίδιες αιτίες. Ακόμη καθώς ο χόνδρος των αρθρώσεων καταστρέφεται δημιουργούνται οστικές προεξοχές (οστεόφυτα) που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κίνηση. Όλες αυτές οι οστικές βλάβες επιδρούν με την σειρά τους στο μυϊκό μας σύστημα. Έτσι δημιουργούνται σφιγμένοι ή μυς που έχουν κοντύνει που με την σειρά τους επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τα είδη υπάρχοντα προβλήματα.

Τέλος (όχι των δημιουργούμενων προβλημάτων αλλά της αναφοράς μας σε αυτά…) το πέσιμο του κεφαλιού μπροστά, δημιουργεί μόνιμη ένταση στους αυχενικούς μυς, που μπορεί να μας φέρει από μόνιμες μυϊκές ενοχλήσεις (πόνους) έως και πονοκεφάλους ποικίλεις έντασης.

Όμως όσο άσχημα και να φαίνονται τα πράγματα υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης τους. Αυτό που απαιτείτε είναι αποκλειστικά το δικό σας ενδιαφέρων. Εμείς από την πλευρά μας θα σας δώσουμε (στο επόμενο άρθρο μας) όσες πληροφορίες σας χρειάζονται για να διορθώσετε πολλά (εάν όχι όλα) από τα προβλήματα που σας απασχολούν και να μπορέσετε έτσι να χαρείτε όσο γίνετε περισσότερο μια δημιουργική και χωρίς πόνους Ζωή!

Σαραλιώτης Ανδρέας

Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares