Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 09:37

Νάπολη: 33 χρόνια κι ένα Σκουντέτο μετά…

Η Νάπολη, η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο, μετρά 1.000.000 κατοίκους περίπου.

Η πόλη της Νάπολη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό λιμάνι της νότιας Ιταλίας. Βρίσκεται στις ακτές του ομώνυμου κόλπου και στις παρυφές του ιστορικού Βεζούβιου. Είναι ένα αξιόλογο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, με σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, αερολιμένες και ναυπηγεία.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολη τώρα, ιδρύθηκε το 1926 από τον ναπολιτάνο βιομήχανο Τζιόρτζιο Ασκαρέλι. Έχει έδρα της την ομώνυμη πόλη του μάλλον φτωχού, σε σύγκριση με τον βορρά πάντα, ιταλικού νότου. Από το 1959 και μετά η ομάδα της Νάπολη δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο Στάδιο Σαν Πάολο, το οποίο μετονομάστηκε σε Στάδιο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, προς τιμήν του πρώην παίχτη της Νάπολη και μέγιστου αργεντινού ποδοσφαιριστή, λίγο μετά τον θάνατό του.

Τα χρώματα που χρησιμοποιεί η ομάδα της Νάπολη όταν αγωνίζεται είναι το ανοιχτόχρωμο μπλε και το λευκό. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η εμφάνιση του ιταλικού συλλόγου μοιάζει με αυτή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, με ρίγες δηλαδή και μαύρο σορτσάκι. Το πρώτο έμβλημα της Νάπολη ήταν ένα χρυσό άλογο, το οποίο είχε όρθια τα μπροστινά του πόδια, έμοιαζε έτοιμο να χλιμιντρίσει, και στεκόταν ή καλύτερα ακροβατούσε, με τα πίσω πόδια του, πάνω σε μια παλαιάς κοπής ποδοσφαιρική μπάλα. Γρήγορα όμως το σύμβολο αυτό αντικαταστάθηκε από ένα μεγάλο ''Ν'', στη αρχή χρυσό και αργότερα λευκό, σε γαλάζιο πάντα φόντο.

Νάπολη φωτό 1

Η ομάδα της Νάπολη μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80΄ με ηγέτη τον κορυφαίο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και συμπαραστάτες ποδοσφαιριστές όπως τον Φεράρα, τον Αλεμάο, τον Καρέκα και τον Καρνεβάλε. Την τελευταία μάλιστα χρονιά πριν την έλευση του Ντιέγκο, η ομάδα της Νάπολη είχε βρεθεί πολύ κοντά στο να υποβιβαστεί στη Serie B’, στη δεύτερη δηλαδή κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο μικρόσωμος αργεντινός ποδοσφαιριστής όμως που λατρεύτηκε κυριολεκτικά σαν Θεός στην πόλη της Νάπολη, την πήρε από το χέρι (του Θεού) και κέρδισε μαζί της δύο πρωταθλήματα Ιταλίας (1987-1990), ένα κύπελλο Ιταλίας (1987), ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας (1990) κι ένα κύπελλο Ουέφα (1989).

Χωρίς τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στις τάξεις της, η Νάπολη έχει κερδίσει επίσης πολλά τρόπαια. Έχει κατακτήσει το κύπελλο Ιταλίας, το 1962, το 1976, το 2012, το 2014 και το 2020. Το 2014 επίσης κατέκτησε για δεύτερη φορά το Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Φέτος 33 χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα (όσα και τα χρόνια του Χριστού δηλαδή, του γιού του Θεού) η Νάπολη ανακηρύχθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ιταλίας. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Ρουί, ο Ντι Λορέντσο, ο Ζιελίνσκι, ο Κβαρατσχέλια, ο Λοσάνο, ο Όσιμεν κι ο Σιμεόνε, το Σκουντέτο επέστρεψε ξανά στη βασίλισσα του ιταλικού νότου και το θαύμα έγινε. Η πόλη ολόκληρη γιορτάζει κι οι ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το φετινό πρωτάθλημα είναι οι καινούριοι μικροί της Θεοί.

Τώρα το αν η ομάδα του προπονητή Σπαλέτι ήρθε για να πρωταγωνιστήσει ή η πορεία της αυτή είναι μια φωτοβολίδα στον νυχτερινό ουρανό, αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει με βεβαιότητα. Αν μου επιτρέπεται όμως μια πρόβλεψη, το DNA του συγκεκριμένου συλλόγου, η βαριά του φανέλα κι η αγάπη του κόσμου, μου λένε ότι η ομάδα του Σπαλέτι ήρθε για να μείνει…

Νάπολη φωτό 3

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ
Μανόλης Κατεινάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1975. Μεγάλωσα στον Ταύρο και κατάγομαι από την Απείρανθο της Νάξου.

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμορφώθηκα στην Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχω επίσης γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογές Ελλήνων λογοτεχνών.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares