Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 15:58

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς: Ο παλιός είναι αλλιώς…

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1981 στο Μάλμε της Σουηδίας, από Βόσνιο πατέρα και Κροάτισσα μητέρα.

Οι γονείς του είχαν πάει μετανάστες στη Σουηδία. Ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική Μάλμε και εξ’ αιτίας της αθλητικής του περιβολής (αυτοκρατορικός με 1.94 μ. ύψος) και της αναμφισβήτητης έφεσής του στο σκοράρισμα, τράβηξε από νεαρή ακόμα ηλικία τα βλέμματα της ομάδας του Άγιαξ. Η μεταγραφή του εκείνη την εποχή στην ολλανδική ομάδα και στο Άμστερνταμ, ήταν η ακριβότερη που είχε γίνει ποτέ όσον αφορά τους Σουηδούς ποδοσφαιριστές. Στην Ολλανδία ο Ιμπραχίμοβιτς με τα χρώματα του Άγιαξ κατέκτησε πρωτάθλημα, νταμπλ και Σούπερ Καπ.

Συνέχισε την καριέρα του στην ιταλική Γιουβέντους -όταν το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν το δυνατότερο στον κόσμο- με την οποία και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα. Το σκάνδαλο Καλτσιόπολι όμως έριξε τη Γιουβέντους στη Serie B΄ και τα δύο της αυτά πρωταθλήματα, της αφαιρέθηκαν. Του Ζλάταν, που δεν ήθελε με τίποτα να χάνει, αυτό του στοίχισε. Του πήραν τα πρωταθλήματά του πίσω. Το γεγονός αυτό τον έκανε να μετακομίσει στο Μιλάνο και στην Ίντερ. Στην πρώτη του χρονιά στους ‘’Νερατζούρι’’ η Ίντερ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια. Με την Ίντερ κέρδισε επίσης άλλο ένα πρωτάθλημα Ιταλίας και δύο Σούπερ Καπ.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, δύο φορές το ισπανικό Σούπερ Καπ και μία το ευρωπαϊκό. Έπειτα πέρασε για δύο χρόνια από τη Μίλαν κατακτώντας για μία ακόμα φορά το ιταλικό πρωτάθλημα, με τη φανέλα αυτή τη φορά της αιώνιας εχθρού της πρώην ομάδας του.

Στην Παρί Σεν Ζερμέν των πλούσιων Αράβων έμεινε τέσσερα ολόκληρα χρόνια βάζοντας σύμφωνα με δική του δήλωση <<το γαλλικό πρωτάθλημα στον ποδοσφαιρικό χάρτη…>>, και συμβάλλοντας τα μέγιστα στο χτίσιμο της αυτοκρατορίας της ομάδας του Παρισιού και καθιερώνοντάς την στον κορυφαίο θεσμό του Champions League, ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μεγαθήρια. Συνέχισε την καριέρα του για δύο χρόνια στην Premier League και στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, το αγγλικό πρωτάθλημα εξάλλου ήταν το μόνο που μέχρι τότε του είχε ξεφύγει, μέχρι που αποφάσισε να περάσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, για ποιους άλλους, για τους αστραφτερούς Λος Άντζελες Γκάλαξι!

Κι ενώ οι περισσότεροι καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές πηγαίνουν στην Αμερική για τα τελευταία τους ένσημα, ο Ζλάταν δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα. Ένα χρόνο μετά, εγκατέλειψε το American Dream, και επέστρεψε στο ιταλικό πρωτάθλημα και τη Μίλαν, νιώθοντας ότι κάτι είχε αφήσει στη μέση. Ο Ζλάταν σε προχωρημένη πλέον ποδοσφαιρική ηλικία συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια της Μίλαν για πρωταθλητισμό.

Και την περασμένη μόλις εβδομάδα, στην ήττα της Μίλαν από την Ουντινέζε με 3-1, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ στην πολύχρονη καριέρα του. Σε ηλικία 41 χρονών και 166 ημερών έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε ποτέ στο Campionato. Κι ας ήταν το γκολ με πέναλτι. Και ας το έχασε την πρώτη φορά. Κι ας το εκτέλεσε δύο φορές μέχρι να τα καταφέρει. Αυτό, λογικά, κανείς δεν μπορεί πια να του το πάρει πίσω. Γιατί πάντα ευτυχώς, ο παλιός είναι αλλιώς. Πόσο μάλλον αν είσαι ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς…

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ
Μανόλης Κατεινάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1975. Μεγάλωσα στον Ταύρο και κατάγομαι από την Απείρανθο της Νάξου.

Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμορφώθηκα στην Αθλητική Δημοσιογραφία στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχω επίσης γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογές Ελλήνων λογοτεχνών.

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares