Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 18:29

Το «μαύρο κουτί» της συντριβής: Ο Μανέ, ο… τουρίστας Σαλάχ και μια Λίβερπουλ πιο αγνώριστη από ποτέ!

Στη Λίβερπουλ φαίνεται πως αποδέχονται τη μοίρα τους. Δεν είναι οι ήττες αυτό που προβληματίζει, αλλά η γενικότερη αύρα που πηγάζει μέσα από την ομάδα πως ο «χρυσός» κύκλος του Κλοπ πλέον κλείνει...

«Δεν δουλεύουμε ως ομάδα και δεν παίζουμε αρκετά καλά, αυτό είναι προφανές και για αυτό χάνουμε παιχνίδια. Αυτό είναι δική μου ευθύνη και είναι δική μου δουλειά να το βρω. Ξέρουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να το πετύχουμε», είπε ο Γιούργκεν Κλοπ μετά τον διασυρμό της Λίβερπουλ με 4-1 από τη Νάπολι στην πρεμιέρα του Champions League. Με τον Γερμανό τεχνικό να προσθέτει: «Ήμαστε κακοί σε πολλά πράγματα και θα πρέπει να κάνουμε νέα αρχή»…

Είναι εφικτό όμως πλέον να γίνει αυτή η καινούρια αρχή; Αυτό μόνο ο 55χρονος πολύπειρος προπονητής το ξέρει. Ένα είναι το σίγουρο πάντως. Πως οι «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ διανύουν την πιο δύσκολη περίοδο επί θητείας Κλοπ. Τη μεγαλύτερη κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Και προφανώς αυτή η κάκιστη εικόνα είναι ανέφικτο να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Το 9-0 κόντρα στην Μπόρνμουθ… θόλωσε για λίγο τα νερά, αλλά δεν ήταν αρκετή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι.

Δεν είναι οι ήττες που προκαλούν τεράστια ανησυχία στο στρατόπεδο της Λίβερπουλ. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται. Οι λόγοι της «κόκκινης» καθίζησης μπορεί να είναι πολλοί. Από την αποχώρηση Μανέ, τον… τουρίστα Σαλάχ, το «ξεχαρβαλωμένο» κέντρο της ομάδας, έως κάτι πιο… βαθύ. Την αύρα που πηγάζει από μέσα της η Λίβερπουλ πως έφτασε το τέλος εποχής…

Από το… Quadruble στους 9 βαθμούς σε 6 αγωνιστικές

Αναμφίβολα η περσινή σεζόν ήταν σχεδόν τέλεια για τη Λίβερπουλ. Έπαιξε παντού τελικούς, διεκδίκησε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο την Premier League, ηττήθηκε στον τελικό του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ κατέκτησε το FA Cup και το Carabao Cup.

Μέσα σε λίγους μήνες όμως, η απόλυτη αντίθεση. Οι γκέλες η μία πίσω από την άλλη. Μία η Φούλαμ, μία η Κρίσταλ Πάλας, μία η Έβερτον και η ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν φέρει τη Λίβερπουλ στην 7η θέση της Premier League με μόλις 9 βαθμούς έπειτα από 6 αγωνιστικές (2Ν, 3Ι, 1Η) και στο -6 από την κορυφή και την Άρσεναλ.

Ο Μανέ και ο Σαλάχ που είναι ακόμα στη… Μύκονο

Και ήρθε η ντροπιαστική τεσσάρα από τη Νάπολι στο «Ντιέγκο Μαραντόνα» και.. έδεσε το γλυκό. Τι φταίει όμως για αυτή την άθλια (με εξαίρεση το ματς με την Μπόρνμουθ) εικόνα που παρουσιάζει η Λίβερπουλ; Οι προσθαφαιρέσεις που έγιναν στο ρόστερ ήταν ελάχιστες. Μόνη σημαντική αποχώρηση αυτή του Μανέ, με τον Ντάργουιν Νούνιες να προστίθεται στην εξίσωση της επίθεσης και τον Αρτούρ Μέλο να αποκτάται με τη μορφή δανεισμού.

Μόνο και μόνο το «διαζύγιο» με τον Μανέ είναι αρκετό να εξηγήσει την υπάρχουσα κατάσταση; Πιθανώς. Αλλά δεν γίνεται να είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Απλά η αποχώρηση του Σενεγαλέζου είναι ένα μέρος του προβλήματος, μία πολύ σημαντική, προφανώς, απώλεια που φαίνεται στο αγωνιστικό ζύγι.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Και ίσως εξηγείται ΚΑΙ από τις εμφανίσεις του Μοχάμεντ Σαλάχ, το μυαλό του οποίου μάλλον βρίσκεται ακόμη στο μέρος από όπου ανανέωσε φέτος με τη Λίβερπουλ, τη Μύκονο…

Ένας άλλος άνθρωπος φέτος ο Αιγύπτιος. Από τη στιγμή που ανανέωσε… ξέχασε και το κοντρόλ. Μήπως τελικά ανανέωσε με «βαριά καρδιά»; Όλοι θυμόμαστε πως πέρσι ήταν φευγάτος και δέχθηκε να παραμείνει στη Λίβερπουλ μετά από πολλές πιέσεις… Ο Σαλάχ είναι το Α και το Ω της δημιουργίας της Λίβερπουλ και όσο εμφανίζεται ξενερωμένος στους αγώνες, τόσο η Λίβερπουλ δεν θα έχει φαντασία στο παιχνίδι της.

«Έχουμε 9 παίκτες στο κέντρο», αλλά το ερώτημα είναι: Τι παίκτες!

Είναι αλήθεια πως σε ποσότητα το κέντρο της Λίβερπουλ είναι κάτι παραπάνω από… καλά. 9 παίκτες υπολογίζει για τη μεσαία γραμμή ο Κλοπ, αλλά φτάνει αυτό; Όταν έχεις… γυάλινους ποδοσφαιριστές σαν τον Τσάμπερλεϊν, τον Κεϊτά και τον Τιάγκο, άπειρους σαν τον Καρβάλιο και τον Έλιοτ και… συνταξιούχους σαν τον Χέντερσον και τον Μίλνερ προφανώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Το κέντρο της Λίβερπουλ χρειάζεται άμεσα ανανέωση με παίκτες-ηγέτες που θα μπορέσουν να τραβήξουν σωστά το κουπί και θα συνδέσουν ξανά αποτελεσματικά την άμυνα με την επίθεση.

Μήπως όμως η κύρια αιτία του κόκκινου «Βατερλώ» είναι άλλη;

Όπως προείπαμε, το πρόβλημα δεν είναι οι ήττες αυτές καθαυτές, αλλά το πώς έρχονται. Δεν παλεύουν τα ματς όπως στο παρελθόν οι παίκτες του Κλοπ. Η αδιαφορία, η έλλειψη φαντασίας, η έλλειψη ενέργειας και η μη κυριαρχία μέσα στο παιχνίδι είναι στοιχεία πρωτόγνωρα για ομάδα του Κλοπ. Για τη Λίβερπουλ του Κλοπ. Φταίει η κακή προετοιμασία; Μπορεί, ναι. Αλλά ο οργανισμός της Λίβερπουλ βγάζει κάτι άλλο από μέσα του. Την αποδοχή πως ο «χρυσός» κύκλος του Κλοπ έκλεισε. Ίσως βαθιά μέσα τους δηλαδή οι ίδιοι οι παίκτες να πιστεύουν, ακόμα και ασυνείδητα, πως πλέον δεν γυρνά το κλίμα. Και η σαρωτική Λίβερπουλ που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Τέλος εποχής λοιπόν; Θα δείξει ο χρόνος…

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares