Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:56

Αυγενάκης: Συνέντευξη Τύπου για την εφαρμογή του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων

Μέσω διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης παρέθεσε στοιχεία από την εφαρμογή του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων και την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την οποία χαρακτήρισε "χαοτική".

Σύμφωνα με τον κύριο Αυγενάκη, τα αποτελέσματα από την προεγγραφή των αθλητικών Σωματείων στο Μητρώο είναι αποκαρδιωτικά.  Όπως ο ίδιος ανέφερε, μια «χαοτική κατάσταση» κι ένα «πάρτι παρανομίας» με ευθύνη των 49 αθλητικών Ομοσπονδιών, που δεν αρμόζει στην εικόνα της αθλητικής οικογένειας και πρέπει άμεσα να θεραπευτεί.

Υπενθυμίζουμε, πως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε ανακοινώσει στις 19 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας προεγγραφής για τη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των νομίμως λειτουργούντων ερασιτεχνικών σωματείων στη χώρα μας. Όπως τονίστηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στόχος της δημιουργίας του εν λόγω Μητρώου, ήταν μεταξύ άλλων και η στήριξη των Σωματείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, ο κύριος Αυγενάκης επιτέθηκε στις Ομοσπονδίες, καθώς με βάση όσα ανέφερε, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει αντιμετωπίσει αρνήσεις, απαξιωτικές δηλώσεις και βαριές ανακοινώσεις, σε μια "προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να μπει τάξη και να υπάρξει διαφάνεια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας μας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στάθηκε στην άρνηση αρκετών Ομοσπονδιών να αποστείλουν, για χρονικό διάστημα αρκετών εβδομάδων, επικαιροποιημένα στοιχεία των σωματείων-μελών τους.


Με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την Κυριακή 25 Οκτωβρίου: 5.344 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στο Μητρώο, 4.918 σωματεία προχώρησαν στην αίτηση, 3.167 σωματεία ολοκλήρωσαν την αίτηση (64,4%) και 1.751 σωματεία δεν ολοκλήρωσαν ακόμα (35,6%), καθώς συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία.

Από τα 3.167 σωματεία, που ολοκλήρωσαν, έχουν ήδη ελεγχθεί τα 2.930, αναφορικά με το αν πληρούν τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια, βάσει των αθλητικών νόμων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για την απόκτηση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης. Εξ αυτών, για αγωνιστικά κριτήρια έχουν πραγματοποιηθεί 2.678 έλεγχοι, από όπου προέκυψε πως μόλις 696 σωματεία (25,99%) τα πληρούν , ενώ 1.862 (69,53%) δεν τα πληρούν, τη στιγμή 120 επιπλέον σωματεία (4,48%), πληρούν τα κριτήρια σε ορισμένα από τα αθλήματά τους.

Όσον αφορά στα οικονομικά κριτήρια, αυτά πληρούνται από μόλις 291 Σωματεία (12,16%) σε σύνολο 2.394 που έχουν ελεγχθεί, δηλαδή 2.10 Σωματεία (87,84%) δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια. Ο κοινός έλεγχος των παραπάνω (αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια) έχει ολοκληρωθεί σε 2.161 σωματεία, με 117 εξ αυτών (5,41%) να πληρούν και τα δύο κριτήρια.

Αν και οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη αφορούσαν κυρίως τις μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες, τα στατιστικά αφορούν και σε άλλες, όπως η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ). Στο αναλυτικό αρχείο που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες, φαίνεται πως από Σωματεία της ΟΜΑΕ συνολικά κατατέθηκαν 25 αιτήσεις. Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι 20 (80%), ενώ τα αγωνιστικά κριτήρια πληρούνταν σε 3 περιπτώσεις (15%). Κοινός έλεγχος αγωνιστικών και οικονομικών κριτηρίων έγινε σε 16 Σωματεία, τα οποία πληρούνταν μόνο από ένα Σωματείο (6,25%). Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκρίσεις όσον αφορά σε Σωματεία της ΟΜΑΕ.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων Σωματείων στην ΟΜΑΕ, δηλώνοντας: "Θυμίζω, για παράδειγμα, πολλές Ομοσπονδίες αρνούνταν επί μακρόν (και μέχρι πρόσφατα) να υπακούσουν στους νόμους του κράτους και να υπαχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τις ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωσή τους και φυσικά την μη επιτρεπτή καταβολή της τακτικής επιχορήγησης.

Ποιες είναι αυτές οι Ομοσπονδίες; Η ΕΟΚ, ο ΣΕΓΑΣ, το Γκολφ, το Μπάντμπιντον, η ΟΜΑΕ (αυτοκίνητο), η ΑΟΤΕ (Ταεκβοντο ΙΙ), το Κικ Μπόξινγκ, το Γουσού Κουνγκ Φου, το Ζίου Ζίτσου, το Μπριτζ".

 

Πηγή: 4troxoi.gr

 

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares