Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 21:03

Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών: Ανησυχία για την προκήρυξη Πανελληνίων Αγώνων Bowling Νεφροπαθών

Έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους αθλητές η απόφαση της "Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Μεταμοσχευμένων" (ΑΟΝΜ) να προκηρύξει στις 20/08/2020 εν μέσω έξαρσης της πανδημίας COVID19 τους 1ους Πανελλήνιους Αγώνες Bowling Νεφροπαθών με ημερομηνία διεξαγωγής μόλις την 01/09/2020.   

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΟΝΜ μόλις στις 10/08/2020 είχε αποφασίσει την αναβολή της διεξαγωγής των φετινών Πανελλήνιων Αγώνων Νεφροπαθών Μεταμοσχευμένων 2020 για τον Μάρτιο 2021.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω προκήρυξη απευθύνεται σε αθλητές, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (αιμοκαθαιρόμενοι-μεταμοσχευμένοι, δηλ. με ανοσοκαταστολή και ιδιαίτερα ευαίσθητους στις λοιμώξεις, πόσο μάλλον στον covid19) ομάδες μάλιστα που θεωρούνται υψηλού ρίσκου και η συγκεκριμένη προκήρυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων συμμετοχής και διεξαγωγής των αγώνων, φαίνεται να έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, χωρίς όμως να δίνεται κάποια εξήγηση για ποιο λόγο προκηρύσσονται με τόση σπουδή Πανελλήνιοι Αγώνες (οι πρώτοι μάλιστα για το άθλημα Bowling και ενώ οι Πανελλήνιοι Αγώνες, στο πλαίσιο των οποίων διεξάγονταν και αγώνες bowling έχουν αναβληθεί για το Μάρτιο 2021) εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, όταν όλοι οι ειδήμονες μιλούν για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο που θα αντιμετωπίσουμε, τα σχολεία ακόμη συζητείται εάν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να ανοίξουν και οι υποδείξεις από κάθε επιστημονική πηγή κατευθύνεται στην αποφυγή με κάθε τρόπο εκδηλώσεων που μπορεί να δημιουργούν συνθήκες ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή όλων και ιδιαίτερα των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Ως Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών με μέλη μας αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους αθλητές από συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς, ήπαρ, πάγκρεας) και έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, στην περίοδο αυτή που η χώρα και ο πλανήτης αντιμετωπίζει πλέον έξαρση της πανδημίας , θεωρούμε πως η συμμετοχή των αθλητών μας αλλά και των αθλητών των υπολοίπων σωματείων της ΑΟΝΜ σε οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα την τρέχουσα περίοδο, είναι εξαιρετικά επισφαλής καθώς οι αθλητές αιμοθαιρόμενοι-μεταμοσχευμένοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δη στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στην Αττική, όπου έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες, υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η ύπαρξη αυξημένης συγκέντρωσης ατόμων από όλη την Ελληνική επικράτεια σε ένα κλειστό χώρο, όπως είναι ο χώρος ενός bowling, με όποια υγειονομικά πρωτόκολλα και μέσα ασφαλείας τηρηθούν, δεν διασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια των μελών μας. 

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι την στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει εγκύκλιο για την αποφυγή επαφών με το κοινό των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες(νεφροπαθείς-μεταμοσχευμένοι), η ΑΟΝΜ, που είναι επιφορτισμένη με το καθήκον ασφαλούς διεξαγωγής αγώνων, φαίνεται να αγνοεί όλες τις οδηγίες και υποδείξεις σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας και καλεί δεκάδες αθλητές που ανήκουν στις εν λόγω κατηγορίες να συγκεντρωθούν σε κλειστό χώρο για πραγματοποίηση αγώνων αρκετών ωρών, χωρίς καν να έχει εκδόσει κάποιο αγωνιστικό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η πρόβλεψη στην προκήρυξη ότι όποιος αθλητής δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στους αγώνες για λόγους υγειονομικούς, μπορεί να δηλώσει αυτό υπεύθυνα, χωρίς να υποστεί κυρώσεις απλώς δημιουργεί το έδαφος για την διεξαγωγή αγώνων με χαμηλότατη, αν όχι μηδαμινή συμμετοχή αθλητών, πράγμα που εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για τους λόγους που επιλέχθηκε να προκηρυχθούν και να διεξαχθούν αγώνες την παρούσα χρονική συγκυρία, όταν η προοπτική μη συμμετοχής μεγάλης μερίδας αθλητών είναι σχεδόν βέβαιη. Διερωτώμεθα πώς αλήθεια προάγεται ο αθλητισμός με μια τέτοια απόφαση.

Ο Σ.Α.Ν. με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, εκφράζει την έντονη ανησυχία των μελών του για την διασφάλιση της υγείας τους και τους καλεί να προστατέψουν την δημόσια υγεία, γνωμοδοτώντας για την ασφαλή ή μη πραγματοποίηση των συγκεκριμένων αγώνων. 

Καλούμε την ΑΟΝΜ έστω και την ύστατη ώρα να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία των αθλητών-μελών των σωματείων, αποφεύγοντας να φέρει τους αθλητές προ του διλήμματος να επιλέξουν ανάμεσα στην υγεία τους και τον αθλητισμό και να αναβάλλει τους εν λόγω αγώνες.

Κατηγορία ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares