Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 10:59

Παρουσίασε το πρόγραμμα υπαίθριου αθλητισμού στη Μήλο η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas.

Το πρόγραμμα στοχεύει να προωθήσει τον αθλητισμό υπαίθρου σε μειονεκτούσες περιοχές, όπως είναι για την Ελλάδα τα μικρά νησιά των Κυκλάδων καθώς και οι ορεινές περιοχές μεσαίων και μεγαλύτερων νησιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ανήκει στα προγράμματα Erasmus+ Sport

Στη Μήλο βρέθηκαν o Πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας, η συνεργάτης σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Άννα Μαυρουδή, καθώς και η εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, επικεφαλής και εμπνεύστρια του προγράμματος Eniko Ναgy που μίλησαν αποκλειστικά στα «Μηλέικα Νέα» και στην Φιλιώ Λούβαρη για το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas.

Δημήτρης Πάππας - Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων

«Με το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas αναβαθμίζεται ο ρόλος μια τοπικής αθλητικής ένωση η οποία πλέον δεν περιορίζεται στην διεξαγωγή αγώνων αλλά έχει ένα ευρύτερο πεδίο δράσης, την εκπαίδευση, τον αθλητικό τουρισμό και άλλους τομείς, καθώς θεωρούμε ότι αυτό είναι το μέλλον των αθλητικών ενώσεων.

Επιλέξαμε με χαρτογράφηση 10 νησιά, βρήκαμε άτομα που ενδιαφέρονται σε κάθε νησί να διοργανώσουν υπαίθριες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα βασίζεται σε ποδηλασία και σε τρέξιμο, αλλά στο μέλλον μπορεί να αναβαθμιστεί και να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αθλητικές δραστηριότητες (ιστιοπλοΐα, τοξοβολία, κτλ)

Αρχικά επιλέξαμε την Κίμωλο και την Ανάφη, νησιά που θεωρήσαμε ότι μειονεκτούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα, όπως πχ. νησιά που δεν έχουν στάδια.

Στόχος να συνδυάσουμε το φαινόμενο του αθλητισμού που έχει πολλές προεκτάσεις και το φαινόμενο του τουρισμού που επίσης έχει πολλές προεκτάσεις, να δούμε αν αυτά μπορούμε να τα “παντρέψουμε” ειδικά σε μία περιοχή όπως είναι οι Κυκλάδες που μεν η νησιωτικότητα είναι ελκυστική τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά το χειμώνα έχουμε τα προβλήματα που πηγάζουν από την νησιωτικότητα που είναι μόνιμα προβλήματα λόγω των ιδιαιτεροτήτων μας»

Άννα Μαυρουδή - Συνεργάτης ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων / Ευρωπαϊκά Προγράμματα

«Το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas που πάνω σε αυτό δουλεύουμε και παρουσιάζουμε σήμερα έχει να κάνει με την προαγωγή του αθλητισμού υπαίθρου και της ενεργού αναψυχής στα πανέμορφα νησιά μας. Αυτό θα προσφέρει μια διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, θα προσφέρει μια προοπτική πραγματικής βιωσιμότητας αναφορικά με το πώς μπορούμε να έλξουμε αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες θα γίνουν και στις προστατευόμενες περιοχές Natura με ήπιο τρόπο, διαφοροποιώντας το προϊόν, τον ήλιο και την θάλασσα και φέρνοντας ανθρώπους που εκτιμούν πραγματικά τους πολύτιμους περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς που έχουν τα νησιά μας.

Εκεί που δεν υπάρχουν υποδομές αφενός πιέζουμε για να γίνουν σωστές υποδομές και για τα παιδιά και για τους ενήλικες, αλλά δείχνουμε κι ένα άλλο πρόσωπο, ότι ο αθλητισμός μπορεί να γίνει ο ενεργός τρόπος ζωής και μπορεί να υιοθετηθεί ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν υποδομές. Αυτό μας το έδειξε η πανδημία πάρα πολύ έντονα!

Έχουμε φτιάξει λοιπόν ένα δίκτυο σε όλες τις Κυκλάδες και θα εκπαιδευτούν με αυτό πρόγραμμα άνθρωποι οι οποίοι θα κάνουν μικρές δραστηριότητες έως και μεγάλα αθλητικά events, με την βοήθεια της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων. Δραστηριότητες για τον αθλητισμό υπαίθρου

Το προσωπικό μου κίνητρο, και το έχω πει πολλές φορές και ως πρόεδρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ως εκπαιδευτικός, είναι να διατηρήσουμε τα μνημεία πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Η θέληση και η βούληση να κάνουμε όλοι πράγματα, τα οποία θα ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Θα τις αναπτύσσουν ισόρροπα, θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.»

thumb segas saru milos 2021b d1f78a08aad833dd84798b29e41451df

Eniko Ναgy (φώτο) - Εκπρόσωπος Ουγγαρίας, επικεφαλής και εμπνεύστρια του προγράμματος

«Ο λόγος που επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο προτζεκτ ήταν η συγκέντρωση και μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας που έχει λόγω της ιδιομορφίας της ώστε να υποστηρίξει την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες θέλουν κι εκείνες να ξεκινήσουν την οργάνωση και εκτέλεση αθλητικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχή και την αύξηση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας τους.

Από κοινωνικής πλευράς το έργο αποσκοπεί να δημιουργήσει τοπικούς πόλους κοινωνικής ανάπτυξης και σε μη επαγγελματίες φορείς καθώς και στην ανάπτυξη εθελοντισμού σε κοινωνίες οι οποίες παρουσιάζουν μειονεκτήματα λόγω της τοποθεσίας τους ως απομακρυσμένες περιοχές όπως έγινε και σε προηγούμενα έργα»

Αναλυτικά το πρόγραμμα SARU Sports Ambassadors for Rural Areas

Το πρόγραμμα έχει 4 εταίρους από 4 χώρες της Ε.Ε.: Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Καθένας από αυτούς είναι ενεργός στην οργάνωση αθλητικών δρώμενων και αγώνων στην ύπαιθρο (π.χ. ορεινή ποδηλασία, αγώνες ανώμαλου δρόμου, πεζοπορία υπαίθρου) Είναι φορείς με σημαντική επιρροή στις αντίστοιχες Περιφέρειες τους και φιλοδοξούν να προωθήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέσα από τον αθλητισμό εκτός αστικών περιοχών.

Για την Ελλάδα, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων έχει επιλέξει αρχικά να απευθυνθεί σε νησιά με πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, όπως η Κίμωλος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Ίος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Φολέγανδρος, η Κέα, και οι ορεινές περιοχές της Άνδρου και της Νάξου. Στο πλάνο βρίσκεται και η Μήλος, η οποία εκτός από την φιλοξενία της παρουσίασης του προγράμματος βρίσκεται και στα πλάνα του ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων με πλάνο για την ποδηλασία.

Οι δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος επικεντρώνονται σε:

⦁ Την χαρτογράφηση 10 διαφορετικών νησιωτικών περιοχών των Κυκλάδων, αναφορικά με την δυνατότητα τους για αθλητικές διαδρομές και δρώμενα, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού τους πλούτου.

⦁ Την δημιουργία ενός δικτύου ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων στις παραπάνω περιοχές, ως υποψήφιοι Πρέσβεις του Αθλητισμού Υπαίθρου στο νησί τους

⦁ Την δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την διοργάνωση διαδρομών και αθλητικών δρώμενων σε κάθε τόπο με συγκεκριμένα κριτήρια καθώς και την κατάρτιση των υποψήφιων με σεμινάρια δια ζώσης και από απόσταση μέσω τηλε-εκπαίδευσης

⦁ τη σύνταξη Σχεδίων Δράσης Αθλητισμού Υπαίθρου και Δραστηριοτήτων Ενεργητικής Αναψυχής για κάθε νησί

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, ως ο θεσμικός εκπρόσωπος του κλασσικού αθλητισμού στις Κυκλάδες έχει ως πρώτιστο μέλημα της τη προώθηση του αθλητισμού με όρους ισότητας, συμμετοχής και συλλογικής ενδυνάμωσης. Για το λόγο αυτό, συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο φέρει τα εξής καινοτόμα χαρακτηριστικά:

  1. επικεντρώνεται στον αθλητισμό υπαίθρου, μια τάση διαρκώς αυξανόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο,
  2. βασίζεται για το σχεδιασμό στις εμπειρίες των συλλόγων και των κοινωνιών
  3. στηρίζεται στην έννοια της κοινότητας υπαίθρου και των συλλόγων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται χωρικά

thumb segas saru milos 2021a 2a17c63ab256d298bfe928f3d8a46e82

Οι στόχοι του είναι:

  • να συγκεντρώσει και συστηματοποιήσει γνώσεις για το σχεδιασμό αθλητικών εκδηλώσεων/events στην ύπαιθρο με την δημιουργία διαδρομών και επιλογής τοποθεσίας (συλλογή καλών πρακτικών, δεικτών ποιότητας και κοινής ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και events υπαίθρου)
  • να μεταφέρει τις γνώσεις αυτές σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές, βοηθώντας στο σχεδιασμό και στους πόρους για να οργανώσουν αθλητικά δρώμενα και δραστηριότητες Ενεργητικής Αναψυχής, εκπαιδεύοντας άτομα ως Πρέσβης/-ειρες του Αθλητισμού στις Κυκλάδες
  • να δημιουργήσει μαζί με τον/την Πρέσβη/Πρέσβειρα του Αθλητισμού στο κάθε νησί ένα Σχέδιο Δράσης για τις ετήσιες μελλοντικές αθλητικές δράσεις στο νησί.

Για τα «Μηλέικα Νέα»

Φιλιώ Λούβαρη

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ
Τάσος Βενιζέλος

Kαθημερινή ενημέρωση με ειδήσεις από τη Μήλο

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares