Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 11:21

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Αθλητισμός: Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Επίσης, μετά την πανδημία του COVID-19 αρκετοί άνθρωποι έχουν αναθεωρήσει τη σχέση τους με τη φυσική δραστηριότητα και τα οφέλη της.

Πώς όμως συνδυάζονται αυτές οι δύο έννοιες; Σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αναπτυχθεί ένα νέο κίνημα. Η προστασία του περιβάλλοντος μέσω του αθλητισμού. Η ιδέα έχει αρχίσει να ωριμάζει και στη χώρα μας. Για να κατανοήσουμε πώς συνδυάζονται οι δύο αυτές έννοιες θα πρέπει να τις εξηγήσουμε. Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
Τι είναι φυσική δραστηριότητα;
Ως φυσική δραστηριότητα ορίζεται η σωματική δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, ο χορός, η γιόγκα, το tai chi κλπ.. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να είναι και δραστηριότητες που αφορούν εργασίες για το σπίτι κα ι την εργασία.
Όλες οι μορφές σωματικής δραστηριότητας μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία εάν πραγματοποιούνται τακτικά και έχουν επαρκή διάρκεια και ένταση.
Τι είναι SDG(Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης);
Η Βιώσιμη(Αειφόρος) Ανάπτυξη αποτελεί βασική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρωταρχικός στόχος για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης. Η ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 περιλαμβάνει 17 στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) που προορίζονται να εφαρμοστούν καθολικά σε όλες τις χώρες. Είναι μια δέσμευση για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη ενός βιώσιμου κόσμου έως το 2030 και μετά, με την ανθρώπινη ευημερία και έναν υγιή πλανήτη.

Αθλητισμός και SDG
Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ΟΗΕ, θα προσπαθήσουμε να τους επιτύχουμε μέσω του αθλητισμού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η επένδυση σε πολιτικές που προωθούν τις απλές μορφές άσκησης όπως είναι το περπάτημα, η ποδηλασία για την μεταφορά μας στην εργασία αλλά και σε οργανωμένες μορφές άθλησης οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οι δράσεις για τη σωματική δραστηριότητα αφορούν την υγεία, έχουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και θα συμβάλουν άμεσα στην επίτευξη του:
Στόχου 2 (λήξη όλων των μορφών υποσιτισμού),
στόχου 3 (καλή υγεία και ευεξία),
στόχου 4 (ποιότητα εκπαίδευσης),
στόχου 5 (ισότητα των φύλων),
στόχου 8 (αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη)
στόχου 9 (βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές),
στόχου 10 (μειωμένες ανισότητες),
στόχου11(βιώσιμες πόλεις και κοινότητες),
στόχου 12(υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση),
στόχου 13 (δράση για το κλίμα),
στόχου 15 (ζωή στην ξηρά),
στόχου 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί)
και στόχου 17 (συνεργασίες).

Ποιο είναι το όραμα;
Περισσότερο ενεργητικοί άνθρωποι για έναν πιο υγιή κόσμο.
Ποια είναι η αποστολή;
Να διασφαλίσουμε ότι όλα οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ενεργοποιημένα περιβάλλοντα και σε διάφορες ευκαιρίες ώστε να είναι σωματικά δραστήριοι καθημερινά ως μέσο βελτίωσης για το κάθε άτομο και κοινότητά συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη όλων των εθνών.
Ποιος είναι ο στόχος;
Να επιτευχθεί 15% μείωση της φυσικής αδράνειας σε ενήλικες και σε εφήβους έως το 2030.
Πώς θα το επιτύχουμε αυτό;
Θα στηριχθούμε σε τέσσερις άξονες, όπου ο κάθε άξονας περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρακτικές και δράσεις σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στην δημιουργία ενεργών κοινωνιών.
Σκοπός είναι η ενίσχυση της γνώσης, η κατανόηση και η εκτίμηση για τα πολλαπλάσια οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, ανάλογα με την ικανότητα του κάθε ανθρώπου και της ηλικίας του.
Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην δημιουργία ενεργητικού περιβάλλοντος.
Σκοπός είναι η δημιουργία υποστηρικτικών χώρων που προωθούν και διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, όλων των ηλικιών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή χώρους στις πόλεις τους και κοινότητες στους οποίους ασχολούνται με σωματική δραστηριότητα.
Τρίτος άξονας είναι η ενεργοποίηση των ίδιων των ανθρώπων.
Σκοπός είναι να πραγματοποιηθούν δράσεις για την αύξηση της συμμετοχής των ανθρώπων, όλων των ηλικιών να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα.
Τελευταίος, τέταρτος άξονας είναι η δημιουργία κατάλληλων συστημάτων.
Σκοπός είναι οι ενέργειες που χρειάζονται να οργανωθούν και να ενισχυθούν, όπου υπάρχουν., μέσω συνεργασιών όλων των συμμετεχόντων, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Καταλήγοντας, δεδομένης της συμβολής της σωματικής άσκησης στην Ατζέντα του 2030, είναι καιρός να επενδύσουμε στη σωματική δραστηριότητα, όχι μόνο για την υγεία και τα οφέλη της, αλλά για την πραγματοποίηση μιας πιο δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης.
Μυλωνάς Γιώργος
Εκπαιδευτικός
MSc Sport Management
Προπονητής στο Playland Σαντορίνης
Βιβλιογραφία
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(GLOBAL ACTION PLAN ON PHYSICAL ACTIVITY 2018-2030)
https://sdgs.un.org/goals

Κατηγορία ΑΛΛΑ ΝΕΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares