Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 18:37

Φραντζής Μανώλης: Η Πάρος διαθέτει ποδοσφαιρικό πλούτο.

Σήμερα φιλοξενούμε στην στήλη μας τον προπονητή των Ακαδημιών του Αθλητικού Ομίλου Πάρου κ. Φραντζή Μανώλη.

Κύριε Φραντζή, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεία που κάνετε τόσο στις ακαδημίες όσο και στο παιδικό τμήμα του ΑΟΠ. Πραγματικά εντυπωσιακές διακρίσεις για τον σύλλογό σας. «Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Τα αποτελέσματα της δουλειάς που παρουσίασε ο ΑΟ Πάρου και κατά την περασμένη αγωνιστική περίοδο αποτελούν επιστέγασμα της άψογης συνεργασίας που είχα με τη διοίκηση του συλλόγου, αλλά και με τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν, για την αθλητική πρόοδο των τέκνων τους, τον ΑΟ Πάρου. Και γι΄ αυτόν τον λόγο, όλοι μας τους είμαστε ευγνώμονες.»

 

Βρίσκεστε τρία χρονιά σε αυτό το πόστο και έχετε δει αλλά έχουμε δει κι εμείς, σημάδια βελτίωσης από τα «δικά σας» παιδιά βελτιώνοντας τις προσωπικές τους αλλά και ομαδικές τους επιδώσεις χρόνο με τον χρόνο. Πόσο όμορφα νιώθει ένας προπονητής όταν βλέπει αυτή την εξέλιξη;.: «Νιώθει υπέροχα, αισθάνεται μοναδικά ένας προπονητής, ιδίως όταν ασχολείται με νεαρά παιδιά και τα βλέπει να προοδεύουν, να βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και να επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν βάλει. Το λειτούργημα που επιτελώ εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου, δεν απαιτεί μόνον γνώση του αντικειμένου, αλλά θεωρώ πρωτίστως απαιτεί μεράκι, ταπεινότητα. Μόνον αν «παίζεις με την μπάλα κάτω» μπορείς να φτάσεις ψηλά. Κι αυτό προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά. Κι αν κρίνει κάποιος από τις επιδόσεις τους, θαρρώ ότι αυτές αποτυπώνονται στον «έλεγχο προόδου» τους.

u9-aop-alyki-16-2-2013

Η Πάρος κατά γενική ομολογία διαθέτει πλούσια αθλητική ζωή και αυτό οφείλετε σε γενικές γραμμές στους δραστήριους συλλόγους του νησιού αλλά και στους προπονητές τους. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι και το παριανό πρωτάθλημα ακαδημιών. Πόσο πιστεύετε ότι βοηθάει τους μικρούς μας αθλητές αυτή η διοργάνωση. Δίνει ερέθισμα στα παιδιά για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;: «Αναμφίβολα η διεξαγωγή του παριανού πρωταθλήματος παρέχει τη δυνατότητα στους συλλόγους του νησιού να δώσουν αρκετούς αγώνες, μέσα από τους οποίους αναδεικνύεται η δυναμική εκάστου συλλόγου, αλλά και το ταλέντο των ποδοσφαιριστών κάθε μίας ομάδας. Εκτιμώ, όμως, μέσα από μία άλλη διαδικασία, μία μορφής πλέι οφ, ας πούμε, είναι εφικτή η επιμήκυνση του πρωταθλήματος, μέσω της οποίας και τα παιδιά θα δίνουν περισσότερους αγώνες, αλλά και οι ομάδες θα παρουσιάζονται πιο έτοιμες στην τελική φάση του πρωταθλήματος Κυκλάδων. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα εξαιρετικά δύσκολο, το οποίοι διεξάγεται υπό δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες, καθώς σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν διαιτητές, με συνέπεια η διαιτησία ενός αγώνα να κοστίζει 300 ευρώ, αρκετά παιχνίδια παιδικοεφηβικού πρωταθλήματος να τελούνται με έναν διαιτητή, ενίοτε και με κανένα. Γενικώς αυτά τα σωματεία συντηρούνται από το υστέρημα των γονέων των παιδιών, οι οποίοι συνεχώς συνεισφέρουν, αλλά και με το άγχος των διοικούντων τους συλλόγους, που παλεύουν και αγωνιούν για να τα φέρουν βόλτα. Ξέρετε κι εσείς, όπως γνωρίζουν και όλοι οι γονείς των παιδιών, ότι ετησίως δίνουν 30 ευρώ ως εγγραφή και 20 ευρώ μηναίως ως συνδρομή, χρήματα τα οποία παρέχονται για τα ταξίδια της ομάδας και τη διατροφή των παιδιών.»

 

Το έμπειρο μάτι ενός προπονητή σαν κι εσάς θα διέκρινε αρκετά ταλεντάκια σε αυτό το πρωτάθλημα. Πιστεύετε ότι με σωστή δουλειά και κατάλληλες συνθήκες αυτά τα ταλέντα θα μπορούν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω;: «Σαφέστατα η Πάρος διαθέτει ποδοσφαιρικό πλούτο. Παίχτες – ταλέντα, τα οποία με τη σωστή διαπαιδαγώγηση και προπονητική κατεύθυνση μπορούν να διακριθούν και να αφήσουν τη σφραγίδα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε όταν επιχειρήσουν το μεγάλο άλμα στην καριέρα τους, να είναι έτοιμοι από κάθε άποψη.»

u11-aop-16-2-2013

Ακούμε και γράφουμε συνέχεια για το «ευ αγωνίζεσθαι». Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή που έχει να κάνει με μικρά παιδιά, να τους περάσει μέσα από το παιχνίδι και την διασκέδασή τους, το μήνυμα αυτό.;: «Ο προπονητής, στις ηλικίες αυτές, είναι πάνω απ΄ όλα παιδαγωγός. Καλείται, λοιπόν, να μάθει στα μικρά παιδιά την αθλητική παιδεία που βασίζεται στην ευγένεια, τον σεβασμό και το «ευ αγωνίζεσθαι». Η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά στo σωματείο είναι σημαντική, γιατί καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς τους, ενώ, παράλληλα, τους διδάσκει κανόνες και για τη ζωή.

Επίσης, εδώ θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Πολλοί γονείς ονειρεύονται να γίνει ο γιος τους ο επόμενος Μέσι. Βλέπουμε συχνά γονείς και προπονητές να πανηγυρίζουν έξαλλα για την κατάκτηση ενός τίτλου ή μιας νίκης. Βλέπουμε παιδιά να κλαίνε επειδή έχασαν ένα παιδικό τουρνουά. Βλέπουμε εικόνες με τόσο ακραίες αντιδράσεις, λες και κρίνεται ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ.»

 

Το 2ο κατά σειρά πρωτάθλημα των Ακαδημιών στην Πάρο τελείωσε. Τι θα αλλάζατε σε αυτή την διοργάνωση; «Νομίζω ότι την απάντησή μου μπορείτε να τη βρείτε και ανωτέρω. Οσοι ευαγγελίζονται το «φερ πλέι» πρέπει να το τηρούν κιόλας. Διότι βλέπουμε προπονητές ή διοικητικούς παράγοντες άλλων συλλόγων να εφαρμόζουν μεθόδους που δεν συνάδουν με το «ευ αγωνίζεσθαι». Να χρησιμοποιούν παίχτες μεγαλύτερης ηλικίας, να βάζουν ποδοσφαιριστές με ψεύτικα δελτία, μόνον και μόνο για να κερδίσουν τον ΑΟ Πάρου. Αντί να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι, επιχειρούν να «κλέψουν» τους αντιπάλους. Κι αυτήν τη νοοτροπία τα παιδιά τη μαθαίνουν από τον προπονητή τους, τον γονιό τους, το περιβάλλον τους.»

 

Σε πολλά διεθνή τουρνουά οι προπονητές των ακαδημιών όλων των ομάδων βρίσκονται συνεχώς και συζητούν για θέματα οργανωτικά αλλά κυρίως όσο έχει να κάνει με τεχνικές και αναλύσεις του ποδοσφαίρου. Πόσο εφικτό είναι να γίνει και στην δική μας περίπτωση;: «Δυστυχώς κάτι τέτοιο φαντάζει ανέφικτο. Και τούτο δεν οφείλεται στη διαφορά νοοτροπίας των προπονητών που ασχολούνται με τόσο τρυφερές ηλικίες, αλλά με το γεγονός ότι στη νησιωτική Ελλάδα η μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο νησί κοστίζει ακριβά, συνεπώς δεν είναι εφαρμόσιμη και μία τέτοια μάζωξη. Ευχής έργο, πάντως, είναι κάποια στιγμή να γίνει. Θεωρώ πως από την ανταλλαγή απόψεων όλοι θα βγούμε ωφελημένοι.»

 

u13-aop-kypello-5-2013

κ. Φραντζή όπως προείπαμε είστε και προπονητής της παιδικής ομάδας του ΑΟ Πάρου. Η ομάδα σας τα πήγε περίφημα στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων αφού πήρατε την 2η θέση χάνοντας το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την φετινή σας πορεία. Αν μείνατε ικανοποιημένος από την όλη προσπάθεια: «Αυτό που πέτυχε η ομάδα μας είναι τεράστιο επίτευγμα, είναι άθλος. Μετά δυσκολίας κατάφερε να συγκροτηθεί, λόγω των πολλών ατυχιών που παρουσιάστηκαν την κρίσιμη στιγμή. Επιπροσθέτως, για να μπορέσει να λάβει μέρος στη διοργάνωση, που ομολογουμένως ήταν άψογη από πάσης απόψεως και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, χρειάστηκε να συμπεριλάβει στην αποστολή και παιδιά μικρότερων ηλικιών. Ωστόσο, παρά τις πολλές αντιξοότητες θεωρώ ότι η ομάδα υπερέβαλλε εαυτόν. Είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια των παιδιών. Έδωσαν και την ψυχή τους. Οφείλω να επισημάνω και κάτι άλλο: Η ομάδα είχε ένα ακόμη μειονέκτημα. Προερχόταν από αγωνιστική αδράνεια διάρκειας περίπου ενός μηνός, όταν οι υπόλοιπες ομάδες αγωνίζονταν και μέχρι τρεις μέρες πριν από την έναρξη της τελικής φάσης. Να μην παραλείψω να δώσω συγχαρητήρια και στις λοιπές συμμετέχουσες ομάδες, στον Ολυμπιακό Σύρου, στον ΠΑΣ Νάξου και στον Αστέρα Κορθίου Άνδρου.»

 

ο ΑΟ Πάρου παρότι ήταν φιναλίστ στο πρωτάθλημα αλλά και με αξιοπρόσεκτη πορεία, δεν διαθέτει ανάλογο αριθμό παικτών στην μεικτή ομάδα των Κυκλάδων. Που οφείλετε κατά την γνώμη σας αυτό;: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο υπεύθυνος προπονητής, όσον αφορά τη συγκρότηση της μεικτής Κυκλάδων, Το γεγονός ότι δεν του επιτρέπονται, για οικονομικούς λόγους, οι πολλές μετακινήσεις προκειμένου να αποκομίσει ιδία άποψη και για τους ποδοσφαιριστές του ΑΟ Πάρου, το αποτέλεσμα είναι να συντελείται αυτή η αδικία. Ο τρόπος λειτουργίας πρέπει ν΄ αλλάξει και η άποψή μου είναι ήδη κατατεθειμένη: απαίτηση των καιρών είναι να τοποθετηθεί σε κάθε νησί ένας συνεργάτης του αρμόδιου προπονητή, ο οποίος θα βλέπει και θα προτείνει τους ικανότερους, κατά τη γνώμη του, για τη στελέχωση της μεικτής ομάδας Κυκλάδων.»

u9-aop-kypello-5-2013

Ο Μανώλης Φραντζής έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα ξεκινώντας από Ανδρικές ομάδες. Θα ήθελα να μας συγκρίνετε αυτούς τους δύο κόσμους, των μικρών και των μεγάλων και αν εσείς προσωπικά θα θέλατε να ξανά δουλέψετε σε ανδρικό τμήμα. «Να ξεκινήσω από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Προς το παρόν, λοιπόν, επιθυμώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και τις γνώσεις μου στα μικρά παιδιά. Οι μικρές ηλικίες προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για να μάθεις στους νεαρούς ποδοσφαιριστές τις τεxνικές και τακτικές του ποδοσφαίρου, παρέχοντάς τους συγχρόνως αθλητική και κοινωνική παιδεία. Με ενθουσιάζει να διδάσκω σε παιδιά που έχουν όρεξη για μάθηση, να μπορείς να εξειδικεύεις και να εξατομικεύεις τους ρόλους των ποδοσφαιριστών. Να καταφέρνεις να τους βάζεις σε κανόνες παιχνιδιού και να αφαιρείς από το μυαλό τους όλα όσα ήξεραν, κυρίως το ποδόσφαιρο - «μπουλούκι». Αν ρωτήσουμε παιδιά αυτών των ηλικιών , τα περισσότερα θα απαντήσουν . Και κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού σχετίζεται με τη χαρά του γκολ! Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και διασκέδαση γι΄ αυτά και εμείς δεν πρέπει να τους στερήσουμε αυτή τη χαρά. Όμως, έχει σίγουρα σημασία το παιδί να πάρει τα εφόδια και τις γνώσεις-εμπειρίες του πώς κάνω άμυνα, πώς επιτίθεμαι και πώς συνεργάζομαι γι΄ αυτά.

Το ποδόσφαιρο είναι και πρέπει να είναι πάντα ένα παιχνίδι γι΄ αυτά. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, δεν ψάχνουμε μόνο τα ταλέντα, ούτε φτιάχνουμε μόνο τα νέα μεγάλα αστέρια του μέλλοντος. Διαμορφώνουμε μια σωστή αθλητική παιδεία, προάγουμε τη συνεργασία και την κοινωνικότητα, τα μαθαίνουμε να βάζουν στόχους και να αγωνίζονται να τους πετύχουν, επεμβαίνουμε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Ο προπονητής πρέπει να είναι ένας δάσκαλος-παιδαγωγός-γνώστης-φίλος, ο οποίος για να είναι σεβαστός από τα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να τα σέβεται ο ίδιος.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους που σας εξέθεσα, θέλω να παραμείνω στα παιδιά. Να συνεχίσω να πλάθω σπουδαίους ποδοσφαιριστές και αξιόλογους χαρακτήρες. Και ο ΑΟ Πάρου θα μου προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά τη δυνατότητα να αναδείξω κι άλλα ταλέντα. Κι όπως έχω ξαναπεί «τα παιδιά σε παρακαλούν να παίξουν ποδόσφαιρο, ενώ τους μεγάλους τους παρακαλάς για να παίξουν ποδόσφαιρο».

 

Κύριε Φραντζή σας ευχαριστούμε παρά πολύ, σας ευχόμαστε υγεία και να βοηθάτε στην ανάπτυξη του αθλητισμού τόσο στην Πάρο όσο και κατ’ επέκταση στις Κυκλάδες. «Υπόσχομαι ότι με την ίδια συνέπεια και όρεξη θα συνεχίσω να προσφέρω τις γνώσεις μου στο παριανό ποδόσφαιρο. Από την πλευρά μου σας εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια δύναμη να βοηθάτε τις ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού, αλλά και γενικότερα όλα τα σωματεία που προσφέρουν στον αθλητισμό.»

paides-aop-olympiakos syrou-10-5-2013-1

Κατηγορία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares