Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 12:27

Όταν ο Πανθηραϊκός βίωσε τον εφιάλτη στον αέρα... Η συγκλονιστική μαρτυρία του Νίκου Καμπουράκη [vid]

Μία ιστορία που έχει μείνει χαραγμένη βαθιά στις μνήμες των ανθρώπων του Πανθηραϊκού μας θύμισε ο Γενικός Γραμματέας του Πανθηραϊκού κ. Νίκος Καμπουράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του sportcyclades.gr και του volcano tv, ''Κυκλάδες και Αθλητισμός''.

Ήταν Νοέμβριος του 1985, όταν η αποστολή του Πανθηραϊκού λίγο έλειψε να πέσει θύμα αεροπορικής τραγωδίας.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα και το χρονικό της ιστορίας:

Το χρονικό της ιστορίας

Μεταφερόμαστε στο μακρινό 1985. Ο Πανθηραϊκός ως πρωταθλητής Κυκλάδων για την ποδοσφαιρική περίοδο 1984-1985, συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας. 

Είναι Κυριακή 24 Νοεμβρίου 1985, παραμονή της Αγίας Αικατερίνης, και η αποστολή του Πανθηραϊκού, αποτελούμενη από 24 άτομα, βρίσκεται ήδη στη Μυτιλήνη, όπου αντιμετωπίζει τον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής στο γήπεδο της Αγίας Παρασκευής. Η ομάδα της Σαντορίνης πραγματοποιεί πολύ καλή εμφάνιση, επικρατεί με σκορ 2-4, και πετυχαίνει έτσι την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας της στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής. 

0d06ec8a0c3f5d7a0128452afe34bd5e_XL_65155.jpg

Η παραλίγο.... μοιραία πτήση

Το 30 θέσεων αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας έχει απογειωθεί λίγο μετά τις 17:00 με προορισμό την Αθήνα. Το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ ευχάριστο, με τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν, κάτι απολύτως λογικό, μετά την ιστορική επιτυχία της ομάδας. Ο καιρός κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν πολύ καλός και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Ξαφνικά, δέκα μόλις λεπτά πριν την προσγείωση, ξεσπάει μια απίστευτη καταιγίδα , που καθιστά αδύνατη τη προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το πλήρωμα ενημερώνει τους επιβάτες να μην ανησυχούν, καθώς τα διαθέσιμα καύσιμα ήταν αρκετά για περίπου δυόμιση ώρες επιπλέον πτήσης. Όλα αυτά γύρω στις 18:00.

Στο μεταξύ, η κακοκαιρία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προσγείωση σε κανένα από τα αεροδρόμια τα οποία προσέγγισε το αεροσκάφος. Η είδηση διαδίδεται πολύ γρήγορα σε κάθε γωνιά της χώρας και τα μέσα ενημέρωσης της εποχής, αναφέρουν ότι το στίγμα του αεροσκάφους έχει χαθεί και οι επιβάτες θεωρούνται αγνοούμενοι. 

Όπως είναι φυσικό μέσα στο αεροπλάνο επικρατεί πανικός, με τις αναταράξεις να μη σταματούν ούτε δευτερόλεπτο. Το σκηνικό τρόμου, που θυμίζει έντονα σκηνές που παρακολουθούμε σε ταινίες, έχει επηρεάσει εκτός από τους επιβάτες και τις αεροσυνοδούς. Τα πράγματα φάνηκαν να γίνονται χειρότερα όταν έγινε γνωστό ότι ο ένας εκ των δύο κινητήρων του αεροσκάφους υπέστη μηχανική βλάβη και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Βέβαια, με μια πιο ψύχραιμη ματιά, η εξέλιξη αυτή μάλλον ήταν προς όφελος των επιβατών, αφού η κατανάλωση καυσίμων γινόταν με πιο αργό ρυθμό. 

Λίγο πριν τις 20:30, το αεροσκάφος προσεγγίζει την Κω. Οι επιβάτες ενημερώνονται ότι θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια προσγείωσης και σε περίπτωση αποτυχίας, θα πραγματοποιηθεί αναγκαστική προσθαλάσσωση, μιας και τα καύσιμα είχαν πλέον σχεδόν εξαντληθεί!! Εκείνη την ώρα στην Κω επικρατούν υπερβολικά ισχυροί άνεμοι. Η απέλπιδα προσπάθεια προσγείωσης δεν στέφεται με επιτυχία. Ωστόσο, ο πολύπειρος πιλότος του αεροσκάφους δοκιμάζει για μια ακόμη φορά, και κατορθώνει με αρκετή δυσκολία να προσγειώσει το αεροσκάφος. 

Μετά την αποβίβαση, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο συγκυβερνήτης, οι αεροσυνοδοί και οι επιβάτες, σοκαρισμένοι από την τραυματική αυτή εμπειρία, δεν πιστεύουν ότι πατούν τα πόδια τους στην στεριά. 

Την εμπειρία αυτή, έζησαν ο σημερινός πρόεδρος του Πανθηραϊκού Νίκος Καμπουράκης που ήταν ένας από τους συνοδούς της ομάδας μαζί με τη σύζυγό του Πόπη, καθώς  και ο σημερινός Γραμματέας του Σωματείου, Μάκης Βασαλάκης, ως ποδοσφαιριστής. Και οι τρεις συμμετείχαν και στο πρόσφατο ταξίδι της ομάδας προς τη Μυτιλήνη, για το ματς με τον Αίγειρο Μυστεγνών.

Αμέσως μετά την προσγείωση, ο Νίκος Καμπουράκης  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο και ιδρυτή της ομάδας κ. Αρτέμιο Μητροπία, που αγωνιωδώς προσπαθούσε μάταια μέχρι εκείνη την ώρα να μάθει κάτι νεότερο, σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης.  

Στο συγκεκριμένο ταξίδι - εφιάλτη, συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα-μορφές του Σαντορινιού ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Μάκης Κουτσαυγουστής, ο Λευτέρης Τζούρος, ο Γιώργος Χάλαρης, ο Οδυσσέας Κωλέτσης, ο Μηνάς Δρακουτός, ο Κώστας Χαμπαίος, ο Μιχάλης Μανδάλης, ο Στέλιος Σφαχτός, ο Μανώλης Νταλής, ο Χρήστος Αντωνιάδης, ο Γιάννης Γαβαλάς, ο Κρυός, ο Παπαμιχαλόπουλος, οι συνοδοί της ομάδας Μάκης Καφιέρης και Τέλης Καψάλης, καθώς και οι αείμνηστοι Ματθαίος Δαμίγος (Ρουμενίγκε), Γεώργιος Μητροπίας και Θεόδωρος Δελληγεωργίου.

Η ιστορία αυτή, μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή στις Κυκλάδες, στη Σαντορίνη ωστόσο, συζητείται πολύ συχνά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι από την ημέρα αυτή, δεν έχουν ξαναμπεί ποτέ σε αεροπλάνο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ταξίδι - ορόσημο, που θα μπορούσε να έχει αλλάξει ριζικά, την ιστορία του Πανθηραϊκού.

*Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τον επόμενο αγώνα του Πανθηραϊκού, μετά από αυτή την πραγματική περιπέτεια, με αντίπαλο τον Ορχομενό, εντός έδρας, ενώ αυτή που ακολουθεί από το ταξίδι στην Λέσβο.

Κατηγορία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares