Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 16:41

Ξεπέρασαν τις 14.000 οι εμβολιασμοί στις Κυκλάδες 

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η πρόοδος των εμβολιασμών του πληθυσμού, ενάντια της Covid-19, με μία ακόμη ηλικιακή ομάδα να εντάσσεται στο πρόγραμμα από σήμερα, ενώ παράλληλα αλλαγές και σταδιακή χαλάρωση με μικρά βήματα, έρχεται και στα περιοριστικά μέτρα.

Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των πολιτών, με στόχο την επιστροφή σε μία καθημερινότητα που να θυμίζει περισσότερο την προ-covid εποχή, με τη διαδικασία στα νησιά των Κυκλάδων να επιταχύνεται, καθώς πλέον νησιά με μικρό πληθυσμό εμβολιάζονται οριζόντια.

Επιπλέον, παρά το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, είχαν επιβληθεί ολοένα και αυξανόμενοι περιορισμοί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση της πανδημίας, η κυβέρνηση εξετάζει πια τη σταδιακή χαλάρωσή τους, παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο “κόκκινο” και πως τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ. Αιτιολογία, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι η κόπωση των πολιτών από τους συνεχόμενους μήνες σε σκληρό lockdown, αλλά και η ανάγκη για επανεκκίνηση της αγοράς.

Ένας ακόμη παράγοντας, ωστόσο, που επηρεάζει τις αποφάσεις, είναι και οι σκέψεις για εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, με τους ενδιαφερόμενους φορείς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς αφενός αποτελεί ζήτημα “ζωής και θανάτου” των επιχειρήσεων και των τοπικών οικονομιών η αναζωογόνησή τους από την κίνηση που θα δημιουργήσει η τουριστική σεζόν, ενώ αφετέρου προαπαιτούμενο είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, δεδομένου ότι ουδείς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωσης, να υπάρξει δίλημμα μεταξύ της διασφάλισης της υγείας των επιχειρήσεων και της διασφάλισης της υγείας των ανθρώπων.

Δυνατότητα εμβολιασμού για άτομα 60+ ετών και οριζόντιοι εμβολιασμοί σε μικρά νησιά

Μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, οι συνολικοί εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα είναι συνολικά 1.730.658. Εξ αυτών, οι 1.104.615 αφορούν στην πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ εμβολιασμός και με τη δεύτερη δόση (ολοκλήρωση της διαδικασίας) έχει πραγματοποιηθεί σε 626.043 συμπολίτες μας.

Πιο συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία (έως 31 Μαρτίου 2021) της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.589 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.279 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου, 2.266 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 443 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, 1.978 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 751 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, 1.724 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 823 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου, 1.161 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 317 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Τήνου, 1.013 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 315 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, 973 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 297 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου, 801 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 90 ολοκληρωμένοι.

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, 637 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 172 ολοκληρωμένοι.

Παράλληλα, ξεκίνησε και ο οριζόντιος εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων από 18 έως 59 ετών, σε νησιά με μικρό πληθυσμό, όπως η Σέριφος και η Αντίπαρος, από την Πέμπτη, 1η Απριλίου. Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η συμμετοχή στην εκστρατεία του εμβολιασμού για όλους είναι εθελοντική, αν και ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταπολέμηση της πανδημίας και την ασφαλή και γρηγορότερη μετάβαση στη μετά-covid εποχή.

Από την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, έχει “ανοίξει” η ειδική πλατφόρμα προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ από σήμερα, 2 Απριλίου, η πλατφόρμα ανοίγει και για την ηλικιακή ομάδα των 65-69 κι έτσι όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών, μπορούν να κλείσουν – αν δεν το έχουν κάνει ήδη – ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Υπενθυμίζεται, ότι επιπλέον, έχει προτεραιοποιηθεί και ο εμβολιασμός των πολιτών με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, όπως μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, καρκινοπαθείς, άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με σοβαρές καρδιακές νόσους, σοβαρές ηπατικές νόσους, ανοσοκαταστολή κλπ.

«Μικρές ανάσες ελευθερίας»

Κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησαν από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός, κ. Β. Κικίλιας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς, την Τετάρτη, 31 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η προσαρμογή των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του covid-19.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, «με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερου βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως είπε και ο Υπουργός, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης», τονίζοντας – για ακόμη μία φορά – τη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, πως η φημολογία, αλλά και οι μέχρι στιγμής τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που έχουν τεθεί έως το Πάσχα, έρχεται σε μία στιγμή, που η χώρα καταγράφει καθημερινά πάνω από 3.000 νέα κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση – αν δεν την έχουν ξεπεράσει, ενώ προ μηνών, αντίστοιχη επιδημιολογική κατάσταση, είχε οδηγήσει σε απόφαση για καθολικό lockdown.

Μετά από μήνες σε αυστηρό περιορισμό σε όλη την επικράτεια, με ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις σε ολόκληρους κλάδους, που απειλούνται έως και με κατάρρευση, όπως αυτός της εστίασης, αλλά και με έκδηλη την κούραση πλέον των πολιτών από τον πολύμηνο εγκλεισμό και την έλλειψη δυνατότητας εκτόνωσης, οι ιθύνοντες αλλάζουν πλέον στάση και εξετάζουν το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, πάντα με περιορισμούς, προκειμένου να δοθεί “ανάσα” και να αποφευχθούν επικίνδυνες συναθροίσεις, για κάποιες στιγμές ψυχαγωγίας, χωρίς μέτρα. Κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε, πως στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει επίσης ο καλύτερος καιρός, που επιτρέπει την παραμονή για περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους, η αύξηση της ροής των εμβολίων και ο εμβολιασμός σημαντικού αριθμού πολιτών, όπως και η δωρεάν διάθεση – από την ερχόμενη εβδομάδα – αξιόπιστων self tests.

Από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, επανέρχεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου – πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων – με τις μεθόδους click away και click in a shop, με τη διαφορά, πως πλέον θα γίνεται χρήση ειδικού κωδικού για SMS στο 13032 και θα έχει διάρκεια έως τρεις ώρες συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, από αύριο Σάββατο και μόνο τα Σαββατοκύριακα, θα επιτρέπεται, με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο, έως 3 άτομα ή μία οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού, ενώ επίσης για τα Σαββατοκύριακα, “ανοίγουν” πιλοτικά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, για άσκηση και μόνο.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ανακοινώθηκε, πως η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Πηγή: Κοινή Γνώμη 

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares