Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 10:51

Κορωνοϊός: 23 περιφερειακές ενότητες σε πορτοκαλί συναγερμό- Πιέζονται οι ΜΕΘ

Στις 23 ανέρχονται οι περιφερειακές ενότητες της χώρας που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό , σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον COVID-19 που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

Στο χάρτη οι 74 περιοχές της χώρας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και την ανάγκη λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων αποκτώντας πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα.

Ο χάρτης, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο https://covid19.gov.gr - και η κατάταξη των περιοχών συνοδεύεται από μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την πρώτη μορφή του χάρτη , ο οποίος θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες λαμβάνοντας υπόψη 17 κριτήρια και τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες, 26 περιφερειακές ενότητες είναι χρωματισμένες με πράσινο χρώμα, και άρα βρίσκονται σε ετοιμότητα, 25 φέρουν το κίτρινο χρώμα, και άρα βρίσκονται σε κατάσταση επιτήρησης, 23 είναι βαμμένες με πορτοκαλί χρώμα, και άρα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ενώ καμία περιοχή δεν είναι χρωματισμένη με κόκκινο χρώμα.

Κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο μακριά είναι από το κόκκινο η Αττική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απάντησε ότι «βρισκόμαστε μακριά». Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής η οποία τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων κρουσμάτων της χώρας εξήγησε πως «το μερίδιο της Αττικής στις διαγνώσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης. Είναι ωστόσο νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Θα περιμένουμε ακόμα μία εβδομάδα για να μπορέσουμε να το δούμε».

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση , η Ελλάδα είχε 391 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 351 ήταν εγχώρια και 40 εισαγόμενα. Η Αττική είχε 161 και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 25, Ιωάννινα και Κοζάνη από 23, Αιτωλοακαρνανία και Κορινθία από 11, Εύβοια με 9, Αχαΐα και Ηλεία από 8, Λάρισα με 7, Λέσβος, Πέλλα και Σάμος από 5, Θήρα με 4, Καστοριά και Λακωνία από 3, Φθιώτιδα, Σποράδες, Κιλκίς, Μαγνησία, Κέρκυρα, Δράμα, Ημαθία και Βοιωτία από 2, Αρκαδία, Γρεβενά, Καβάλα, Καρδίτσα, Μύκονος, Νάξος, Πιερία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Ρόδος, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική και Χανιά από 1. Επίσης, 9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σε 21.772. Επίσης σημειώθηκε μία ακόμα απώλεια που αυξάνει στους 431 τους θανάτους συνολικά στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με 98 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων πλησιάζει τους 100 στις ΜΕΘ, αυξάνονται οι ανησυχίες για την ετοιμότητα και αντοχή του συστήματος Υγείας. Στην πίεση του συστήματος Υγείας αναφέρθηκε και ο κ. Μαγιορκίνης.

Δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει πουθενά μία, να το πω έτσι, μια στρατιά από ΜΕΘ να περιμένουν μια στρατιά από ανθρώπους.

«Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ, πρέπει να γίνει μια υποχώρηση σε κάποια πράγματα, η οποία θα είναι παροδική να διευκρινίσω. Και επειδή είχαμε μια τέτοια κατάσταση και στο πρώτο κύμα, δεν είχαμε αυξημένη θνητότητα από αυτό το σενάριο. Γίνεται όλο πλήρως ελεγχόμενο. Εάν και εφόσον χρειαστεί, μπορούν να επιλεγούν κάποια χειρουργεία να πάνε αργότερα. Αλλά αυτή την στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση στις κλίνες εντατικής θεραπείας. Υπάρχει μία αύξηση και το έχουμε πει, το σύστημα δέχεται μία πίεση, κυρίως στην Αθήνα. Οι δυνάμεις μας αναδιατάσσονται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Να θυμίσω ότι σήμερα έχουμε 122 διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική, εκ των οποίων οι 84 είναι καλυμμένες. Άρα υπάρχει μια διαθεσιμότητα 38 κλινών. Πριν 10 ημέρες ήταν 107 αυτές οι κλίνες και ανάλογα με την εξέλιξη, θα το επαναλάβω, θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες εντατικής θεραπείας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares