Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 18:10

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων - Θέμα χρόνου το lockdown στην Αττική

Μετά τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο χειρότερος μήνας για την Αττική, με περισσότερα από 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου, καθώς από τα 411 νέα κρούσματα, τα 272 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Λιόσια, Μενίδι, Περιστέρι, Σεπόλια, Πλατεία Αμερικής, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Πλατεία Βάθη, Πετράλωνα και Καλλιθέα είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά υψηλά σε καθημερινή βάση, ενώ αύξηση σημειώνει καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Σημειώνεται, πως στην επιδημιολογική έκθεση της Τετάρτης (30/9) αναφέρονταν 79 διασωληνωμένοι ενώ σε αυτή της Πέμπτης (1/10) ο αριθμός εκτινάχθηκε σε 89. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους, ίσως και ο μεγαλύτερος, αριθμούς διασωληνωμένων που έχει καταγραφεί στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανέφερε: «Η Αθήνα δεν πάει καλά, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, η οποία πήρε το μάθημά της».

411 νέα κρούσματα την Πέμπτη
Στην Αττική, σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται η πλειοψηφία των κρουσμάτων κάθε 24ωρο. Κάτι που συνέβη και την Πέμπτη (1/10), καθώς από τα 411 νέα κρούσματα, στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας καταγράφηκαν τα 272.λ

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν:

26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Από τα 411 νέα κρούσματα, τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 393 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

 

Βατόπουλος: Το «καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει για την Αττική
Σε δηλώσεις του, το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε, ότι αρκετά σύντομα η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική και μέσα και έξω.

«Ήδη έχει χτυπήσει το "καμπανάκι", ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βατόπουλος έκανε λόγο για «δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος».

Ο καθηγητής προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» σημείωσε πάντως ο καθηγητής.

 

Λινού: Ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική - Μεγάλος πληθυσμός σε κίνδυνο
Σε δηλώσεις της, μία μέρα νωρίτερα, στο Open Tv, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αυξανόμενα κρούσματα στην Αττική.

«Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική, έχουμε πολλούς -λυπάμαι πολύ που το λέω- "υποψήφιους" να κολλήσουν από τα 240 κρούσματα. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο», επεσήμανε.

«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αλλά δεν χρειάζεται πανικός, γιατί με τον πανικό μπορεί να υπάρχουν άλλες σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Νομίζω ότι αργούμε και αυτό είναι εις βάρος μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι, να πάρουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να ενθαρρύνουμε -με τον τρόπο του ο καθένας- την Πολιτεία να εφαρμόσει ανώδυνα μέτρα γρήγορα ώστε να μη χρειαστεί να έχουμε επώδυνα μέτρα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

«Δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση και χρήση των ατομικών μέσων καθαριότητας», συμπλήρωσε η κ. Λινού για τα κρούσματα στα σχολεία και σημείωσε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο, είναι τόσο καλύτερο να βρίσκονται τα παιδιά έξω».

«Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποσυμφορήσω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα προσπαθούσα να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου να δημιουργήσουν "φούσκες" στις οποίες θα συμμετέχει μία ή δύο οικογένειες και θα απέφευγα κάθε άλλη επαφή. Τέλος θα προσπαθούσα να δώσω κίνητρα ώστε να αποφευχθεί το στίγμα και οι συνέπειες όταν ανακοινώσει κάποιος ότι έχει τη νόσο ή συμπτώματα», ανέφερε επίσης η καθηγήτρια. «Με όλα αυτά θα μπορούσα να αποφύγω το lockdown», κατέληξε.

 

Πηγή: Newsbomb

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares