Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 13:22

Κορωνοϊός: Η κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται

Πολύ κρίσιμη η εβδομάδα που αρχίζει αύριο (28/09) - Τι θα κρίνει την πιθανή λήψη αυστηρότερων μέτρων στην Αττική.

Από τη μία, ο αριθμός των κρουσμάτων και του ρυθμού εισαγωγών στις ΜΕΘ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί από την άλλη όμως, οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί και όλα μπορεί να ανατραπούν μέσα σε λίγες ώρες.

Με αυτές τις συνθήκες στο τραπέζι, κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που τέθηκαν στην Αττική προκειμένου να κρίνουν αν θα αποφασίσουν τη θέσπιση αυστηρότερων περιορισμών, πιθανά και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι «είναι υψηλά τα νούμερα, αλλά ακόμη η Αττική δεν έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή. Θα έλεγα ότι είναι στο κίτρινο προς πορτοκαλί. Γι’ αυτό η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση του κόσμου με οδηγίες που θα τον καθοδηγούν πώς να συμπεριφερθεί έχουν μεγάλη σημασία».

Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος είναι η πανδημία να παρουσιάσει σημάδια πτώσης στις νέες διαγνώσεις, ει δυνατόν σε διψήφια νούμερα, ώστε μετά να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Προς το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει αύριο, θεωρούν οι ειδικοί ότι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν την αντίδραση που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα κρίσιμα δεδομένα, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί τόσο οι επιστήμονες στην Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση ξεδιπλώνονται ανάλογα με τα ημερήσια κρούσματα, το πού βρίσκεται το «R», πόσο εκθετική είναι η αύξηση και συνυπολογίζονται οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Πρέπει να υπάρχει το μαξιλάρι ελεύθερων κλινών. Τώρα έχουμε πίεση του συστήματος στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν και ελεύθερες κλίνες. Είμαστε στην κόψη του μαχαιριού. Σε μία επιδημία που μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown φαίνεται απομακρυσμένο όπως διαβεβαιώνουν διαρκώς όλοι οι υπεύθυνοι. Δύο είναι τα μέτρα που μοιάζουν να ακολουθούν, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ευρύτερα στους εξωτερικούς χώρους, πιθανόν καθολικά για το Λεκανοπέδιο και η εφαρμογή ενός συστήματος δικαιολόγησης των μετακινήσεων μέσω SMS για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Πάντως, πιθανό θεωρείται να αποφασιστεί και το μέτρο των οριζόντιων περιορισμών μετακινήσεων για συγκεκριμένες ώρες (τις βραδινές).

Και οι πλατείες... γεμάτες

Τι κι αν οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Αττική είναι δύσκολη και συστήνουν την αποφυγή του συγχρωτισμού, κάποιοι δεν καταλαβαίνουν όπως φαίνεται κι από τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχές όπως το Παγκράτι και τα Εξάρχεια.

Παρά το ότι τα μίνι μάρκετ, οι κάβες και τα περίπτερα έκλεισαν τα μεσάνυχτα, σε σημεία όπως για παράδειγμα η πλατεία Βαρνάβα και ο Άγιος Νικόλαος στα Εξάρχεια, ο συγκεντρώθηκε κόσμος και σημειώθηκαν σκηνές συνωστισμού.

 

Πηγή: Newsbomb

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares