Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 10:31

Γιάννης Πολυχρονάκος: Να παραταθεί η προθεσμία έκδοσης οικοδομικής άδειας για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων

Με άρθρο του ο Οικονομολόγος και μέλος γραμματείας Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Πολυχρονάκος τονίζει την αναγκαιότητα παράτασης έκδοσης οικοδομικών αδειών μετά την 9η Δεκεμβρίου σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων και τον κίνδυνο να παραμείνει αναξιοποίητη η μικρή ακίνητη περιουσία των νησιωτών.

Ο Γιάννης Πολυχονάκος είναι επίσης μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και φυσικά πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ.

Το άρθρο του Γιάννη Πολυχρονάκου

Η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται με την δόμηση που υπακούει σε χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες, αυτό είναι δεδομένο.

Το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει ότι τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα, κάτι που δεν συμβαίνει.

Από τον Αύγουστο τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία για το  πολεοδομικό σχέδιο της Νάξου, για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη οι συμβάσεις για την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων υπεγράφησαν στις 8 Αυγούστου.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα πιο σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με την προθεσμία που λήγει στις  9 Δεκεμβρίου.

Γιατί είναι ημερομηνία-ορόσημο η 9η Δεκεμβρίου.

Γιατί είναι μια ημερομηνία που αφορά όλους όσους έχουν αγροτεμάχια μικρότερα από 4 στρέμματα.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, έχουν προθεσμία να εκδώσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των αγροτεμαχίων οικοδομική άδεια σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρωμάτων , που θεωρούνταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα.

Αν δεν παραταθεί η προθεσμία που λήγει στις 9 Δεκεμβρίου , τότε τα οικόπεδα αυτά, που ουσιαστικά αποτελούν τη μικρή ακίνητη περιουσία χιλιάδων πολιτών, αχρηστεύονται.

Θα χάσουν την αξία τους.

Αυτό όμως δεν μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση της μικρής ακίνητης περιουσίας των κατοίκων των νησιών μας και αναφέρομαι στο δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, όπως καθορίστηκε με νόμο.

 Υπάρχουν δεδομένοι λόγοι που συνηγορούν στην παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας.

Ήδη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας , με ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του, προτείνει ομόφωνα  τη χορήγηση παράτασης στην έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση μικρά οικόπεδα – εκτός σχεδίου για τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Μην ξεχνάμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, η πανδημία δημιούργησε και αυτή προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά και στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Για αυτό και θα πρέπει να δοθεί η σχετική χρονική παράταση. Το επιβάλλει η λογική.

Και να ανακοινωθεί τώρα και όχι στο παρά πέντε και για προεκλογικούς λόγους.

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares