Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 15:46

Ομόφωνα ψηφίσθηκαν όλα τα θέματα του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Ομόφωνα ψηφίσθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ», που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Προέδρου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οριστική λύση του μείζονος ζητήματος των απορριμμάτων στη Σαντορίνη, ένα πρόβλημα που ταλανίζει για αρκετές δεκαετίες το νησί και που σχετίζεται απόλυτα με τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τουριστική εικόνα, αλλά και τον πολιτισμό του. Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα, καθότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για την εύρεση λύσης ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ ο φάκελος που αφορά τη Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Νήσου Θήρας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μια μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών και ένα χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) συνολικού ύψους επένδυσης 14 εκ.
«Η Σαντορίνη δίνει ένα ισχυρό μήνυμα, για το ποια θέματα έρχεται να λύσει. Ο Δήμος Θήρας, όπως και η Κως και η Άνδρος, έχουν «βασανισθεί» πολύ στο θέμα των απορριμμάτων. Επίσης, στη Μήλο, το πρώτο δημοπρατημένο έργο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών εταιριών της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε εργασθεί σκληρά για να φθάσουμε στο γεγονός η Σαντορίνη να μπει σε μία άλλη εποχή. Αποδεικνύουμε ότι κάνουμε σοβαρή δουλειά. Καταθέτουμε έναν πλήρη φάκελο με χρηματοοικονομική μελέτη. Οι Δήμοι, που είμαστε μέλη του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, πρέπει να δουλεύουμε με τον Φορέα Διαχείρισης, διότι μέσα απ’ αυτόν ξεπερνάμε τα μειονεκτήματα».
Μάλιστα ορίσθηκε η Γενική Συνέλευση του «Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ», να διεξαχθεί στη Σαντορίνη, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, στο ίδρυμα «Πέτρος Νομικός», με μία πλούσια θεματολογία όπως η παρουσίαση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ), η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα κ.α.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση της 2ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για το 2021 και η έγκριση της 2ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος για το 2021 στο οποίο συμπεριλήφθηκαν νέα έργα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης και εξεύρεσης χρηματοδότησης όπως ενδεικτικά η Κατασκευή, λειτουργία και επανένταξη του έργου Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Δήμου Καλυμνίων στη θέση Αραμάνου – Γιαννοχώραφα Νομού Δωδεκανήσου και η Κατασκευή της Β’ φάσης και αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) ΧΥΤΑ Πάρου και κατασκευή μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Ομόφωνα ψηφίσθηκε και η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του «ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ» και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων νήσου Ρόδου», το οποίο έχει εγκριθεί, έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ. Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, καθότι τον Ιούλιο –κατά πάσα πιθανότητα- θα γίνει ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου που ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη διαχείριση θα φθάσει το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Φορέα ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου τόνισε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αστυπάλαια, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ολοκληρωμένης Διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά για τη Ρόδο. Επιπλέον, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην πρόταση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για ένα ΣΔΙΤ σε Κω και Κάλυμνο, με αυτόνομη διαχείριση για τα δύο νησιά.
Η έγκριση επικαιροποιημένου τεχνικού δελτίου και έγκριση δέσμευσης και διάθεσης πίστωσης για την Πράξη «Δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου» και η έγκριση υποβολής αιτήματος παραχώρησης μη δασικού τμήματος πρόσβασης δρόμου για το έργο, αναλύθηκαν διεξοδικά και ψηφίσθηκαν ομόφωνα. Ο Δήμαρχος της Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης έκανε λόγο στην τοποθέτησή του για μία διαρκή νίκη απέναντι στο λαϊκισμό, τονίζοντας εμφαντικά ότι πρόκειται για μία έμπρακτη δικαίωση στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
«Δημοκρατία είναι να εκφράζεις τη γνώμη σου, να συμμετέχεις στη διαβούλευση και όχι να υπονομεύεις τον τόπο σου. Διότι σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια έγινε βεβήλωση. Στο Δήμο Ρόδου κύλησαν ομαλά τα πράγματα, καθώς υπήρξε συναίνεση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν.Α. Γιώργος Χατζημάρκος.

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares