Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 14:27

Ξεχωριστό soundtrack για την Πάρο από τον Γιάννη Μπαλίκο

Γιάννης Μπαλίκος με τους συνεργάτες τους μας χαρίζει μια υπέροχη αισιόδοξη μελωδία, γράφοντας ένα ξεχωριστό soundtrack για την Πάρο!

«Αs long as we have wheels, We΄ll turn them into wings», αναφέρει το μήνυμα στο τέλος του video στο νέο κομμάτι του Γιάννη Μπαλίκου. Με τον Νίκο Παπαδάκη και τον Δημήτρη Χανιώτη, παρέα με δύο αρμόνια και ένα βιολί, στέλνουν ένα ακουστικό και οπτικό μήνυμα αισιοδοξίας στις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού και της πανδημίας.

Το Road Partners αποτελεί τη νέα σύνθεση του Γιάννη Μπαλίκου, του Παριανού μουσικού που μας ταξιδεύει. Κι αν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει του αφαιρεί τη δυνατότητα να ερμηνεύει ο ίδιος τις συνθέσεις του, η μουσική του συνεχίζει να συγκινεί τους ακροατές και να χαρίζει υπέροχα συναισθήματα.

Οι δικές του ρόδες μετατρέπονται σε φτερά, όπως και του αυτοκινήτου που κάνει το γύρο της πανέμορφης Πάρου υπό τη μελωδία του Road Partners, ταξιδεύοντας τον ακροατή και δείχνοντας στην πράξη τη δύναμη της μουσικής!

Δείτε το video και απολαύστε το τραγούδι:

Ο Γιάννης Μπαλίκος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, ο Γιάννης Μπαλίκος ξεκίνησε να παίζει μουσική στα δεκαοκτώ του χρόνια. Σπούδασε πλήκτρα, αρμονία και ανώτερα θεωρητικά (αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση) στο Απολλώνιο Ωδείο Αμαρούσιου.

Οι πρώτες μουσικές του αναζητήσεις στρέφονται γύρω από τη ροκ μουσική και το 1984 συμμετέχει στην ίδρυση του γκρουπ Finding The Name, το οποίο ακολουθεί στην πεντάχρονη πορεία του. Το 1989 μελέτησε τζαζ αρμονία για ένα χρόνο.

Από το 1991 ζει στην Πάρο, όπου εργάζεται σαν επαγγελματίας μουσικός και καθηγητής μουσικής. Παράλληλα συνθέτει συμφωνική μουσική, σονάτες για πιάνο και άλλα έργα κλασικής κατεύθυνσης. Η σύνθεσή του για βιολί και πιάνο εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ Motsarteum στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, το 1993. Έχει γράψει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά τους, το Όνειρο θερινής νύχτας (2003) τους Ιππότες της τηγανιτής πατάτας (2005), Μήδεια (1998),Κατσαρίδα (2016),Ποιος ανακάλυψε την Αμερική (2018, 1ο Πανελλήνιο βραβείο μουσικής σύνθεσης για θέατρο) κ.α. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς ανάμεσά τους η Νάνα Μούσχουρη, ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο Παντελής Θαλασσινός, o Bernhard Wiesinger, ο Τάκης Φαραζής ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, συναυλίες και ηχογραφήσεις συνεργαζόμενος με μουσικούς από όλη την Ελλάδα.

Από το 1998 έως το 2009 υπήρξε δραστήριο μέλος της παριανής μουσικής ομάδας Εν Πλω, όχι μόνο συμμετέχοντας ως μουσικός αλλά και έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου των εκδηλώσεων, συμβάλλοντας σε μια έντονη παρουσία της ομάδας με αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και πληθώρα άλλων πρωτοβουλιών. Παρά το γεγονός πως η τζαζ και η κλασική μουσική σχεδόν μονοπωλούν το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον, τον κεντρίζει εξίσου ο δημιουργικός διάλογος με άλλα μουσικά ιδιώματα όπως η Rock, η Latin, η New Age ακόμα και η παραδοσιακή μουσική. (Το τραγούδι Παρεξήγηση, σε στίχους Ν. Σκαραμαγκά, που τραγούδησε η Ν. Κονιτοπούλου το 1992 συμπεριλήφθηκε στην τετραπλή συλλογή της Polygram με τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ). Η μουσική για τον κινηματογράφο είναι ένα ακόμα πεδίο της μουσικής του δημιουργικότητας. Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους για το Door Τo Another Dimension (BBC2), το Under Τhe Sea (Ζευς TV), το Bristol Beau Fighter (Medi-terranean Dive Center). Το 2018 υπογραφεί τη μουσικη της Ελβετικής ταινίας SALVATAGIO της Floriane Closuit.

Παρότι ένα πρόβλημα υγείας του αφαιρεί τη δυνατότητα να ερμηνεύει ο ίδιος τις συνθέσεις του δεν τον παροπλίζει ωστόσο από τη μουσική δράση καθώς επικεντρώνεται στη σύνθεση. Έτσι, το 2011 δημιουργείται το John Balikos Trio που απαρτίζεται από καταξιωμένους μουσικούς και συγχρόνως εκλεκτούς φίλους. Το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάζει στην Παροικία της Πάρου την πρώτη του δισκογραφική δουλειά υπό τον τίτλο John Balikos Trio με ένα σύνολο συνθέσεων που η διάθεσή τους κινείται ανάμεσα σε δυο μουσικούς κόσμους: την κινηματογραφική μουσική και την jazz. Στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του δίσκου, ο Δήμος Πάρου βράβευσε τον Γιάννη για την συνολική καλλιτεχνική και πολιτιστική του προσφορά στο Νησί. Το άλμπουμ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από διάφορα μουσικά έντυπα (Το περιοδικό Jazz & Tζαζ, το χαρακτήρισε ως Η Μαγευτική τζαζ του Αιγαίου, ενώ το Music Ηeaven έκανε λόγο για ένα άλμπουμ υψηλής αισθητικής). Το υλικό του άλμπουμ έγινε η αφορμή για πολλές προσκλήσεις για συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης (Ιταλία, Γάλλια).

Ο δεύτερος δίσκος του ανανεωμένου John Balikos Trio υπό τον τίτλο Rings Αround the Moon κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016. Τις συνθέσεις του Γιάννη ζωντανεύουν με τις ερμηνείες τους ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο κοντραμπάσο και ο Θάνος Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα, ενώ συμμετεχει και κουαρτετο εγχόρδων.Το Rings Αround the Moon αναδείχτηκε το κορυφαίο τζαζ άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα με ψηφοφορία των αναγνωστών του Jazzbluesrock.Το 2018 το John Balikos trio εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές  Athens Technopolis Jazz Festival!

Πηγή: gazzetta.gr

Κατηγορία ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares